Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
03 mar 2012, 09:50
Przeglądam akta parafii chicagowskich, celem wynotowania i analizy dziewiętnastowiecznej emigracji z terenu Wielkopolski i Pomorza.
Jeśli ktoś poszukuje jakiś osób/nazwisk, to postaram się pomóc. Proszę pisać w tym wątku, podając nazwisko i imię (jeśli znane), miejscowość lub okolicę w Polsce z jakiej pochodził i o ile wiadomo, to mniej więcej w jakim roku wyemigrował - będę wiedziała kiedy szukać
.
pozdrawiam
Ania
03 mar 2012, 10:08
Witam!
Przeglądasz księgi czy skany?
03 mar 2012, 10:19
Mogę od razu podpowiedzieć ciekawą prawidłowość: z WXP emigracja odbywała się w dwóch kierunkach: do USA i do zachodnich, przemysłowych regionów Prus. Obszary, z których emigrowano tu i tam, na mapie rozdziela rzeka Warta. Reguła ta nie działa oczywiście w stu procentach, ale oceniałbym że w 75% to już na pewno. Mieszkańcy terenów na północ wybierali kierunek zamorski, a z południa Wielkopolski - westfalski.
03 mar 2012, 10:53
Przeglądam skany.
Łukasz, to co piszesz to bardzo ciekawa sprawa. Jakoś bliżej badałeś problem?
"Moi" mieszkali głównie na południe od Warty a wyjeżdżali zarówno do Westfalii jak i do Ameryki. Nie analizowałam tego dokładnie, jedynie na przykładzie Koźmina Wlkp. mogę powiedzieć, że ilość tych jadących do Westfalii jak i do Ameryki była podobna.
Różnica zasadnicze była taka, że z Westfalii przeważnie wracali a z Ameryki już raczej nie.
03 mar 2012, 11:37
AnnaStachowska napisał(a):Łukasz, to co piszesz to bardzo ciekawa sprawa. Jakoś bliżej badałeś problem?
Pośrednio można tak powiedzieć. Z wieloletniego doświadczenia kontaktów z potomkami emigrantów po prostu WIEM skąd wyjeżdżali
AnnaStachowska napisał(a):"Moi" mieszkali głównie na południe od Warty a wyjeżdżali zarówno do Westfalii jak i do Ameryki. Nie analizowałam tego dokładnie, jedynie na przykładzie Koźmina Wlkp. mogę powiedzieć, że ilość tych jadących do Westfalii jak i do Ameryki była podobna.
W regionie na południe od Warty znam kilka enklaw, skąd też wyjeżdżano do Ameryki i Koźmin do nich należy, podobnie Dobrzyca. Także parafie podśremskie, choć to już bardzo blisko Warty. Spod Zbąszynia wyjechało natomiast sporo osób do Australii. Cały czas mówimy o ludności etnicznie polskiej. Jeśli chodzi o Niemców i Żydów, to tam były troche inne, specyficzne dla tych grup prawidłowości.
Natomiast obszarami, skąd mnóstwo ludzi wyjechało do Stanów, były w WXP okolice Obornik, Czarnkowa, Wągrowca, Żnina, Inowrocławia, Wyrzyska. Także Gniezna i Środy Wlkp.
Ciekawych, choć metodologicznie niemiarodajnych wniosków może dostarczyć analiza komentarzy do Poznan Project - potomkowie małżeństw zapisanych w bazie często opisują losy swych przodków na emigracji. Można by się pokusić o rzucenie na mapę informacji o tym, ile w PP jest dla danej parafii komentarzy z USA, Niemiec, Francji...
03 mar 2012, 16:18
Witam,
Aniu z moich krewnych do Chicago emigrowali :
Franciszek Figas wyemigrował w 1909 roku, potem w 1910 dotarła żona Józefa z córką Anną. W Chicago rodziło się więcej dzieci ale niewiem nic o nich. Może coś o nich znajdziesz. Franek powtórnie się żeni po śmierci żony w 1920 i z drugą żoną też ma dzieci. Za każdą informację będę wdzięczny. Wuj Franciszek mieszkał przy Winchester Ave.
03 mar 2012, 18:08
Witam
Prosze o sprawdzenie Jozef Karasiewicz wyemigrowal w 1920 roku.
Pozdrawiam Lilla
03 mar 2012, 18:43
Witam
Proszę o sprawdzenie Walentego Serwatkiewicza (1846-?), syn Jana i Marianny Bilskiej, urodzony w Błażejewie. Wiem, że już w Chicago, prawdopodobnie w 1880 r. ożenił się z Katarzyną Szwedą.
Będę wdzięczna za informacje o wszystkich Serwatkiewiczach. Jest bardzo możliwe, że wyjechało ich więcej.
Pozdrawiam serdecznie
Basia
04 mar 2012, 00:25
Witam.Jedyne co wiem to że Jan Chmielewski s. Jana i Małgorzaty ur.1880 w Toruniu wyjechał do Ameryki ok.1900.W 1909 mieszkał w Pitsburgh-Pensylwania.Dalej ślad się urywa. Może pojawił się w Chicago? Pozdrawiam juras
04 mar 2012, 10:59
Witam
Aniu ,mam kłopot z odnalezieniem czegokolwiek o dwóch osobach ,które wyemigrowały do USA :
- Matuszak Piotr -ur. 1890r. Przysiek ,Par.Krzywosądz,s.Kazimierza i Ludwiki z Juszczyńskich.
wyjechał w 1910r. do Jana Rygiewicza,
- Konopińska Stefania -ur.ok1893r.c. Agnieszki , jechała do Stanisława Rakowskiego w Chicago ,
wyjechała w 1914r.
Może spotkasz jakiś ślad ?
Pozdrawiam serdecznie
15 mar 2012, 01:22
Witam!
Prawie całe rodzeństwo mojego dziadka wyemigrowało do USA - "wyjechali do Ameryki", jak się wówczas mówiło, takie zresztą zapisy pozostały w "księgach dusz". Podaję ich nazwiska, imiona, datę i miejsce urodzin:
1. Izydorczyk Franciszek (Franz); ur. 08.11.1865 w Lisewie (Lissewo) gm. Żerków, pow. jarociński, wyjechał ok. 21.10.1893 r. lub 13.10.1901 r.
2. Izydorczyk Jan (Johann); ur. 15.05.1867 w Lisewie (Lissewo) gm. Żerków, pow. jarociński, wyjechał ok. 17.05.1887 r.
3. Izydorczyk Andrzej (Andreas); ur. 31.10.1869 w Lisewie (Lissewo) gm. Żerków, pow. jarociński, wyjechał ok. 01.05.1888 r.
4. Izydorczyk Józef, Mateusz (Joseph, Mathias); ur. 18.02.1877 w Biesiadowie (Bieździadowo) gm. Żerków, pow. jarocinski, wyjechał ok. ?
5. Izydorczyk Ignacy (Ignatz); ur. 29.07.1883 w Biesiadowie (Bieździadowo) gm. Żerków, pow. jarocinski, wyjechał ok. 13.10.1901 r.
6. Izydorczyk Antoni (Anton); ur. 27.02.1887 w Biesiadowie (Bieździadowo) gm. Żerków, pow. jarocinski, wyjechał ok. ?
Wszyscy wyjechali z Biesiadowa, gm. Żerków pow. jarociński i wiem, że większość z nich mieszkała w Chicago.
Byłbym niezmiernie zadowolony gdyby udało się ustalić ich dalsze losy.
Wiem że Ignacy zmarł w czasie II wojny światowej, Franciszek - przed II wojną, a Antoni żył jeszcze po II wojnie i prowadził korespondencję z moim Ojcem.
Pozdrawiam serdecznie Ciebie Aniu oraz wszystkich czytających
Maciek_Iz.
15 mar 2012, 09:03
Pod tym linkiem wpisując tylko nazwisko, znajdziesz około 140 osób mających to nazwisko. Na pewno znajdziesz sporo informacji dotyczących rodziny -
https://www.familysearch.orgpozdrawiam
Piotr
15 mar 2012, 15:30
piko napisał(a):Pod tym linkiem wpisując tylko nazwisko, znajdziesz około 140 osób mających to nazwisko. Na pewno znajdziesz sporo informacji dotyczących rodziny -
https://www.familysearch.orgpozdrawiam
Piotr
Witam!
Dziękuję za podanie tego linka. Znalazłem kilka ciekawych wiadomości dotyczących rodziny w USA.
Pozdrawiam. Maciek_Iz.
15 mar 2012, 21:14
Witam!Ciekawa historia emigracji do "Ameryki" z okolic Bnina jest opisana na stronie
http://www.mieczewo.com "Nasi" w Ameryce,opisuje historię kilkudziesięciu rodzin,które wyemigrowały w latach 70 osiemnastego wieku w okolice Calument w stanie Michigan.
Pozdrawiam
Pawel
17 mar 2012, 21:38
Witam!W latach około 1880 do USA w okolice Duluth w stanie Minnesota wyemigrowała rodzina Józefy Toboły zd. Serwatkiewicz (1820?-1925),podobno była swego czasu najstarszą mieszkanką tego stanu.Józefa prawdopodobnie była siostrą Stanisława Serwatkiewicz (1816-?) drugi mąż mojej praprababki Katarzyny Toboła zd.Wujkiewicz.Wraz z Józefą i Jej mężem Stanisławem z Konarskiego wyjechało ich siedmioro dzieci, którzy z związkach z innymi emigrantami z okolic Kórnika utworzyli sporą polonie tym stanie.
Pozdrawiam
Pawel
P.s.Interesują mnie inf. o rodz.Serwatka/Serwatkiewicz,Toboła,Wujkiewicz,Siejak.