Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Czołnochów i okolice - gdzie szukać informacji?

05 mar 2012, 11:52

Mam na myśli Internet - informacje o mieszkańcach,urodzenia, małżeństwa itp. Przejrzałam to forum, i zapoznałam się z podanymi linkami, ale chyba sobie nie radzę , lub nie ma w nich takich danych. Latem planuje wyjazd do tych miejscowości, ale liczę na to,że może cokolwiek znajdę przez Internet. Może ktoś coś mi podsunie? Szperam też w bibliotekach cyfrowych, ale żadnych konkretów.Pozdrawiam.

Re: Czołnochów i okolice - gdzie szukać informacji?

05 mar 2012, 12:20

Witam
W Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, przy opisie miejscowości Prosna, na str 61 jest wymieniona ta nazwa.
Więcej na temat przynależności do jakiej parafii i USC należała ta miejscowość może podpowie ktoś inny, bardziej obeznany z rejonem.
Pozdrawiam Marianna.

http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_IX/61

05 mar 2012, 12:28

Z tego co sprawdziłam, to chyba należała ta miejscowość do Szymanowic, na Poznań Project ta miejscowość jest wymieniona, ale nazwiska które wpisuję nie są tam wymienione. Zastanawiam się czy jest możliwość podejrzenia wszystkich nazwisk z parafii Szymanowice, bez podawania konkretnego. Dziękuję za pomoc, każdy trop jest dla mnie istotny.

05 mar 2012, 12:43

Witam.
W swojej komputerowej bazie mam spisanych wiele nazwisk z aktów urodzeń, małżeństw i zgonów z parafii Szymanowice. Rzeczywiście Czołnochów przynależy do tej parafii. Myślę, że mógłbym pomóc. Duża cześć mojej rodziny pochodzi z tamtych rejonów, a w samym Czołnochowie mieszkała siostra mojej babci.

05 mar 2012, 13:45

janna napisał(a):Z tego co sprawdziłam, to chyba należała ta miejscowość do Szymanowic, na Poznań Project ta miejscowość jest wymieniona, ale nazwiska które wpisuję nie są tam wymienione. Zastanawiam się czy jest możliwość podejrzenia wszystkich nazwisk z parafii Szymanowice, bez podawania konkretnego. Dziękuję za pomoc, każdy trop jest dla mnie istotny.

Witaj Anno!
Trochę o parafii Szymanowice i okolicach jest tutaj http://x-bialobloty-x.blog.onet.pl/SZYMANOWICE,2,ID415725143,DA2010-10-12,n. W Poznań Projekt są tylko lata 1800-1858 i 1866-1867 http://www.ksiegi-parafialne.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=245&Itemid=337, dalsze lata znajdują się w AP Kalisz. Akta kościelne znajdują się w Archiwum Diecezjalnym we Włocławku i w Archiwum Archidiecezjalnym w Gnieźnie ale również w samej parafii w Szymanowicach.
Z tej parafii pochodzili moi dziadkowie. Życzę powodzenia w poszukiwaniach.

princy napisał(a):Witam.
W swojej komputerowej bazie mam spisanych wiele nazwisk z aktów urodzeń, małżeństw i zgonów z parafii Szymanowice. Rzeczywiście Czołnochów przynależy do tej parafii. Myślę, że mógłbym pomóc. Duża cześć mojej rodziny pochodzi z tamtych rejonów, a w samym Czołnochowie mieszkała siostra mojej babci.

Witaj Princy!
Czy w Twoich notatkach pojawia się nazwisko Lepczyńska Julianna/córka Cypriana i Anny/ urodzona ok.1850r. I ewentualnie jej ślub ok.1880r. ze Szczepanem/Stefanem/ Andrzejewskim. Mieszkali w Nowej Wsi i w Gizałkach ale tam nie ma urodzenia Anny ani ich ślubu . Będę cieszyła się jeżeli coś znajdziesz.

Pozdrawiam Ela

05 mar 2012, 15:09

Bardzo dziękuję za pomoc. Ja szukam nazwiska Sternel, Radoliński. Z nazwiskiem Sternel - moich pradziadków i dziadków w ogóle mam problem, bo jakoś rzadko występuje w dostępnych w Internecie materiałach.
Princy, jeśli możesz pomóc - też będę wdzięczna.
serdeczności
Anna

ps. czasem zastanawiam się czy może gdzieś w zapiskach nie przekręcono tego nazwiska, aczkolwiek w dowodzie było napisane Sternel

druga sprawa , którą usiłuje zbadać , to losy w babci w czasie wojny, wiem że zgłosiły się na roboty do Niemiec , ale nie ma ich na stronie straty pl - pewnie dlatego że to było "dobrowolne". Może właśnie ktoś ma rodzinę w tamtych stronach i może coś wie na ten temat. Ja dopiero latem pojadę po raz pierwszy zobaczyć tamte strony i trochę poszukać na miejscu.

05 mar 2012, 17:43

Przeszukałem swoje materiały pod kątem nazwisk Radoliński oraz Sternel i Szternel (bo też taki zapis tego nazwiska występuje). Poniżej przedstawiam to co udało mi się wychwycić:
Parafia Szymanowice - Urodzenia:
Rok 1907 akt nr 45: Bronisława Radolińska
Rok 1945 akt nr 6: Jerzy Kazimierz Radoliński
Rok 1945 akt nr 86: Jadwiga Kazimiera Radolińska

Parafia Szymanowice - Małżeństwa:
rok 1892 akt nr 30: Józef Radoliński (o. Franciszek, m. Agata Grzelak) - Jadwiga Smurawa (o. Antoni, m. Katarzyna Bartczak) data ślubu 21 listopad 1892
rok 1890 akt nr 7 : Antoni Sternel - Aniela Kasprzak
rok 1898 akt nr 24: Wojciech Maciejewski - Eleonora Radolińska
rok 1916 akt nr 7: Jan Bogiel - Helena Sternel
rok 1923 akt nr 37: Jan Piwoński - Bronisława Szternel
rok 1927 akt nr 21: Stanisław Radoliński - Cecylia Szternel
rok 1928 akt nr 48: Wincenty Radoliński - Bronisława Radolińska
rok 1930 akt nr 57: Władysław Jakubowski - Irena Sternel

Parę razy występuje też nazwisko Stencel, ale to przed rokiem 1860. Niestety nie mam pełnych danych z parafii Szymanowice. To co mam w całości to: Urodzenia (1826-1827, 1850-1859 i 1945) Małżeństwa (1797, 1800-1860, 1866-1867, 1886-1899, 1912-1930, 1937-1940 i 1945) Zejścia (1826-1859). Z pozostałych lat mam spisane tylko niektóre akta, głównie małżeństw i urodzeń.
Mam też spisanych kilka grobów z cmentarza w Szymanowicach. Wśród nich:
Bronisława Radolińska ur. 18.03.1907, zm. 07.09.1992
Stanisława Radolińska z domu Sobańska ur. 15.04.1904, zm. 23.09.1934
Wincenty Radoliński ur. 30.05.1908, zm. 25.01.1979

Niestety na temat wyjazdów na roboty do Niemiec nic mi nie wiadomo.

05 mar 2012, 17:52

Nie wiem jak dziękować!
Muszę to spokojnie przeanalizować, a z całą pewnością widzę tu ślub mojej prababci Cecylii Sternel ze Stanisławem Radolińskim. Z całego serca dziękuję !
Anna

05 mar 2012, 18:08

ElaK napisał(a):Witaj Princy!
Czy w Twoich notatkach pojawia się nazwisko Lepczyńska Julianna/córka Cypriana i Anny/ urodzona ok.1850r. I ewentualnie jej ślub ok.1880r. ze Szczepanem/Stefanem/ Andrzejewskim. Mieszkali w Nowej Wsi i w Gizałkach ale tam nie ma urodzenia Anny ani ich ślubu . Będę cieszyła się jeżeli coś znajdziesz.

Pozdrawiam Ela

Niestety nie znalazłem Julianny Lepczyńskiej. Jeśli urodziła się w parafii Szymanowice to najprawdopodobniej przed rokiem 1850, gdzie nie mam pełnych danych. Ślubu też nie odnalazłem, ale są inne informacje nie o samej Juliannie ale o Szczepanie/Stefanie/ Andrzejewskim i Dorocie Lepczyńskiej (być może to siostra Julianny?)
W roku 1883 przy akcie urodzenia Józefa Grzelaka jako rodzice chrzestni występują Stefan Andrzejewski z Nowej Wsi lat 24 i Dorota Lepczyńska z Nowej Wsi.
W roku 1887 zapewne ta sama Dorota Lepczyńska zawarła związek małżeński z Józefem Sutym (akt małżeństwa nr 18).
Natomiast w roku 1896 jako świadek na ślubie Ignacego Chojnackiego i Heleny Paprockiej występuje Szczepan Andrzejewski z Gizałek lat 36.
To wszystko co udało mi się wyłowić. Nazwisko Andrzejewski występuje dość często w aktach z Szymanowic.

janna napisał(a):Nie wiem jak dziękować!
Muszę to spokojnie przeanalizować, a z całą pewnością widzę tu ślub mojej prababci Cecylii Sternel ze Stanisławem Radolińskim. Z całego serca dziękuję !
Anna

Cieszę się, że mogłem pomóc :)

05 mar 2012, 20:19

Naprawdę dużo się dowiedziałam , moi prapradziadkowie to Antoni Sternel i Aniela Kasprzak.
Cecylia (moja prababcia), Helena , Bronisława, Irena Sternel to siostry, brakuje tylko informacji o braciach , a był na pewno przynajmniej jeden.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za te cenne dla mnie informacje.
pozdrawiam!
Ostatnio edytowano 18 mar 2012, 20:08 przez janna, łącznie edytowano 1 raz

05 mar 2012, 20:33

princy napisał(a):W roku 1887 zapewne ta sama Dorota Lepczyńska zawarła związek małżeński z Józefem Sutym (akt małżeństwa nr 18).

Tak na szybko.SUUUUUPER. Ja dotarłam do 1886r. a tu taka niespodzianka. Dorota wg. moich danych była siostrą Julianny.W tej chwili nie mogę jechać do APKalisz aby przeglądnąć dalsze lata. Dzięki Twojej informacji zamawiam zaraz akt ślubu Doroty z Józefem Sutym, powinno być tam miejsce jej urodzenia. Bardzo dziękuję. :D
Serdecznie pozdrawiam
Ela

05 mar 2012, 20:41

Elu, jak wygląda procedura zamawiania aktu ? - jestem zielona :)

05 mar 2012, 21:41

janna napisał(a):Elu, jak wygląda procedura zamawiania aktu ? - jestem zielona :)

Aby zamówić ksero interesującego nas aktu trzeba podać: nazwę parafii i dobrze też przywołać nr zespołu /znajdujemy w http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradziad.php?l=&miejscowosc=szymanowice&gmina=&wojewodztwo_id=0&wyznanie_id=0&rodzajaktu_id=0&search=szukaj w moim wypadku nr zespołu w APKalisz to 758,rodzaj aktu ur., małż. lub zg. i numer aktu, dobrze też podać kogo dotyczy oraz cel uzyskania: "w celach genealogicznych". Jeżeli nie znasz numeru aktu lub daty dokładnej to wówczas archiwum traktuje to jako kwerende i koszt jest bardzo wysoki - pierwsza godzina poszukiwań w AP Kalisz to 50zł. Wszystko znajdziesz tutaj:http://www.archiwum.kalisz.pl/.
Najlepiej wysłać e-maila z zapytaniem czy podane przez nas dane są wystarczające aby uzyskać ksero bez opłacania kwerendy.
Pozdrawiam
Ela

05 mar 2012, 22:37

Bardzo dziękuję , jutro napiszę zapytanie do archiwum.
Pozdrawiam.

06 mar 2012, 11:42

princy napisał(a):Przeszukałem swoje materiały pod kątem nazwisk Radoliński oraz Sternel i Szternel (bo też taki zapis tego nazwiska występuje). Poniżej przedstawiam to co udało mi się wychwycić:
rok 1890 akt nr 7 : Antoni Sternel - Aniela Kasprzak

Princy, mam wielką prośbę - czy mogę prosić jeszcze o sprawdzenie nazwiska Kasprzak -mojej praprababci ? Może dzięki Twoim zapiskom dowiem się czegoś więcej o rodzinie. Jeszcze raz pozdrawiam!

06 mar 2012, 17:46

Jeśli chodzi o nazwisko Kasprzak to przewija się ono bardzo często w aktach z Szymanowic i nie sposób dopasować rodziców Anieli bez pełnego aktu małżeństwa z Antonim Sternel. Nie znalazłem wśród urodzeń samej Anieli, która musiała się urodzić około 1870 roku, ale z tamtych lat nie mam pełnych danych. Jednak przeszukując po nazwisku Kasprzak znalazłem jeszcze syna Antoniego i Anieli:

Rok 1902 akt nr 44 Józef Szternel (syn Antoniego Szternel i Anieli Kasprzak) ur. 16 lutego 1902r. w Czołnochowie. Matka chrzestna Apolonia Lajtlich

wcześniej umknął mi ten wpis, bo nazwisko Józefa zapisałem Sztornel, a teraz po rodzicach wiadomo już, że będzie to Szternel bądź Sternel.

Znalazłem też akt urodzenia Jana Piwońskiego:
Rok 1899 akt nr 103 Jan Piwoński (24 czerwca 1923 roku zawarł związek małżeński z Bronisławą Szternel w parafii Szymanowice)

Natomiast wśród małżeństw mam jeszcze takie wpisy:
Rok 1853 akt 34 Walenty Szterner (lat 22, syn Macieja i Franciszki) - Marianna Hofmann (data ślubu 23 październik 1853r.)
Rok 1929 akt 58 Kazimierz Jendraszak - Genowefa Stegner

Jeśli zdobędziesz akt małżeństwa Anieli z Antonim z 1890 roku i poznasz imiona jej rodziców, wtedy być może uda się rozpoznać jej rodzeństwo. Akt ten powinien być w Archiwum Państwowym w Kaliszu.

06 mar 2012, 17:55

Jeszcze raz bardzo dziękuję! Dziękuję nie tylko za te cenne dla mnie informacje, ale także za poświęcony czas. Serdecznie pozdrawiam!
Odpowiedz