Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
16 mar 2012, 13:32
Witam serdecznie i proszę o radę.
Utknęłam na 5 x pradziadku Mikołaju von Wilczewskim i jak dotąd twardo szukam danych jego rodziców.
Akt ślubu z moją 5 x prababką Zofią Matuszkiewicz został zawarty w roku 1839 w Czempiniu – na akcie brak danych rodziców młodego.
Akt ślubu z pierwszą małżonką miał miejsce w roku 1824 w Poznaniu, Św. Krzyż – wczoraj otrzymałam akt z Archiwum – oczywiście bez danych rodziców.
Wystąpiłam jeszcze o alegaty do obu małżeństw i czekam pełna nadziei.
Ale – no właśnie ……
Odkryłam, że jakkolwiek na akcie ślubu nr 2 Mikołaj widnieje jako katolik biorący ślub z katoliczką to na akcie ślubu nr 1 jako ewangelik z ewangeliczką.
Skoro ewidentnie na potrzeby ślubu nr 2 zmienił wyznanie to czy istnieje jakiś dokument potwierdzający ów fakt / gdzie go szukać? Tylko w alegatach, których istnienia jeszcze nie jestem pewna, czy również w innym miejscu?
18 mar 2012, 19:00
Witam,- domniemam,iż chodzi Tobie także o udokumentowanie,czy ów przodek przed ślubem był katolikiem,czy ewangelikiem.
Wydaję mnie się,że podstawowym dokumentem byłby dokument chrztu i wówczas możnaby stwierdzic kto,jakiego wyznania i w jakim kościele sobie ślubowali. W tymże kościele powinno byc to odnotowane w księdze ślubów.
Także i dzisiaj jedynym dokumentem jest sakrament chrztu - uznawany we wszystkich kościołach chrześcijańskich,także w sytuacjach podobnych do Twoich przodków. Nazywana obecnie <apostazja > bywała niejednokrotnie "małym zgrzytem" dla prowadzących dokumentację duchownych i tylko dzięki nim ( czy byli rzetelnie prowadzącymi te dokumentację),możemy się dowiedziec z tych ksiąg coś więcej.
I na koniec odsyłam do stron internetowych <ewangelicy w poznaniu,ewangelicy w wielkopolsce >. Jako że w tamtych czasach byli:i staroluteranie i metodyści i luteranie (ewangelicko-augsburski).
-----------------------------------------------------------------
Pozdrawiam - hentomal@senior