Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Uznanie za zmarłego

04 cze 2012, 17:14

Ponoć w procedurze uznania za zmarłego ważny był dokument o zaprzestaniu poszukiwań
wydany przez Organizacje z list a to np Polski Czerwony Krzyż albo jak w przypadku ofiar zbrodni katyńskiej szwajcarski Czerwony Krzyż .

Dokument o zaprzestaniu poszukiwań był podstawą wydania postanowienia czy to prawda?

Chodzi mi własnie o ten dokument "o zaprzestaniu poszukiwań" jakie były po kolei procedury wystawienia tego dokumentu????
kto wnioskował o jego wydanie,co i komu miał gwarantować????kto miał zaprzestać poszukiwań???? kto jeszcze oprócz PCK mógł wystawic taki dokument..czy w związku z tym odwiedzano dom rodzinny zaginionego??? zabierano dokumenty????

jest to dla mnie nie zozumiałe i proszę o pomoc
Ostatnio edytowano 27 cze 2012, 17:51 przez mirella48, łącznie edytowano 1 raz

Re: Uznanie za zmarłego

21 cze 2012, 19:55

Witam, szczerze mówiąc również interesuje mnie ten temat po jakim czasie osobę zaginioną można uznać za zmarłą ??? Czy miał ktoś takie doświadczenia?

Re: Uznanie za zmarłego

21 cze 2012, 20:32

Pewne zasady ogólne w prawie są od wielu lat stałe i jakkolwiek nie jestem specjalistą z zakresu historii prawa, to na pewno w przypadku zaginięcia osoby działały i nadal działają dwie procedury.
Pierwsza to karna - policja, prokuratura ma obowiązek zbadania, czy w przypadku zaginięcia nie doszło do przestępstwa ( zabójstwo, uwięzienie, sprzedaż np. do domów uciech itp.). Jeśli są jakieś wskazówki na podstawie których można przypuszczać, że doszło do czynu zagrożonego karą, Policja lub Prokuratura wszczyna dochodzenie lub śledztwo.Nie ma nigdzie żadnego wykazu jakich czynności należy dokonać - wszystko zależy od osoby prowadzącej poszukiwanie,która ma dokonać " wszelkich niezbędnych czynności". Postępowania karne w takich sprawach są z reguły bardzo szybko umarzane jeśli nie znaleziono żadnych dowodów popełnienia przestępstwa. Akta wędrują wtedy na półkę archiwum. Postępowanie karne mimo umorzenia może być w każdym czasie odwieszone, jeżeli oczywiście nie doszło do przedawnienia.
Druga, to procedura cywilna toczy się na wniosek osoby uprawnionej i tylko sąd może orzec o uznaniu za zmarłego. W postępowaniu cywilnym, inaczej niż w karnym, ciężar dowodowy spoczywa na powodzie, czyli na tym, który złożył wniosek o uznanie za zmarłego. Jeśli nie ma dowodów śmierci, to wniosek o uznanie za zmarłego w polskim prawie można zgłosić po 10 latach. Kwestie merytoryczne takich spraw w Polsce uregulowane są w części ogólnej Kodeksu cywilnego a proceduralne ( formalne) w Kodeksie postępowania cywilnego. Wszelkie zaświadczenia różnego rodzaju instytucji publicznych o zaprzestaniu poszukiwań nie są bezpośrednim dowodem na śmierć danej osoby - w takich wypadkach także musi upłynąć odpowiedni okres, różny w różnych krajach i okresach czasu.
Odpowiedz