Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Prowizor kościoła

26 wrz 2012, 21:16

W części 2 wielkopolskich rodzin nieszlacheckich „Archiwum dra Wojciecha Józefa Skowrońskiego” (w WBC) odnalazłam ślub w parafii Marii Magdaleny w Poznaniu dnia 5.5.1822r. Nob.Andrzeja Kunkell z Nob.Karoliną Galewską z adnotacją, że jednym ze świadków był Stafan Fontowicz –prowizor kościoła św.Marcina (z innych żródeł wiem, że Stefan Fontowicz podpisał petycję parafian górczyńskich w sprawie remontu kościoła św.Marcina).

Może ktoś mi wyjaśnić kto to taki „prowizor kościoła” w latach dwudziestych XIX wieku ?

Pozdrawiam. Jolanta Fontowicz

Re: Prowizor kościoła

26 wrz 2012, 21:50

Po wrzuceniu w google wychodzi: administrator, zarządca, opiekun :)

26 wrz 2012, 23:44

Prowizorów danego kościoła wyznaczała rada miejska, magistrat, mający patronat nad kościołem. Prowizorzy byli świeckimi administratorami ekonomicznymi, musieli zdawać rachunki. Odpowiednich akt, nominacji, regestrów, należy szukać w aktach miejskich (* choć nie zawsze się zachowały, bo odpowiednie rachunki prowizor trzymał u siebie w domu).
ps. nie wszystkie kościoły miały prowizorów
ps. 2. prowizor to była świetna fucha, wybierano osoby znane, godne zaufania i z kręgu patrycjatu, i wielu mieszczan się na tym urzędzie bogaciło :)
Roman KK

27 wrz 2012, 06:04

Dziękuję za wyjaśnienie i podpowiedż, gdzie dalej szukać. :D

Na razie potwierdza się, że Stefan Fontowicz był rzeczywiście człowiekiem nietuzinkowym (karczmarz, członek rady municypalnej, urzędnik stanu cywilnego, prowizor kościoła). Czy się wzbogacił ? Nie sądzę. Jego brat Jan zmarł w 1829r. w Miłosławiu jako „pauper civilis”.

Pozdrawiam. Jolanta Fontowicz

27 wrz 2012, 08:32

Już kiedyś o tym gawędziliśmy :D (2006r. - aptekarz???? :shock: )

viewtopic.php?f=2&t=31&hilit=prowizor
Odpowiedz