Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Cmentarz Powązkowski w Warszawie

16 paź 2012, 18:00

:) Zwracam się z uprzejmą prośbą do Forumowiczów którzy posiadają przewodnik "Cmentarz Powązkowski w Warszawie' wydany w 2002 r. przez Społeczny Komitet Opieki nad Starymi Powązkami im. Jerzego Waldorfa o wykonanie skanu ze str .241, kw 79 . Skan dotyczy mogił księży mi ks Saturnina Żebrowskiego. Do Forumowiczów zagladających na naszą strone z Warszawy o ile bym nie sprawiła dużego kłopotu proszę o zrobienia zdjęcie nagrobka ks Saturnina Żebrowskiego.
Autorami przewodnika są: Artur Fijałkowski, Janusz Durko, Hanna Szwankowska.
Z tego co się orientuję to chyba jeszcze nie działa wyszukiwarka grobów on-line Stare Powązki
Skan i zdjęcie uprzejmie proszę przesłać na pw.

Pozdrawiam
krysia

Re: Cmentarz Powązkowski w Warszawie

16 paź 2012, 22:44

Witam!
Krysiu planuję wybrać się w najbliższą sobotę na cmentarz Powązkowski spróbuję odnaleźć interesujący Cię grób i wykonać zdjęcie.
pozdrawiam
Zofia

17 paź 2012, 19:33

:) Pięknie dziękuję Zofio1 za zinteresowanie się moją prośbą o zrobienie zdjęcie nagrobka ks. Saturnina Żebrowskiego. Jeśli plan cm. Powązkowskiego w internecie jest aktualny to do kwatery 79 (jeśli ją podano w necie prawidłowo) jest dojście od ul. Tatarskiej , Brama V. Mam jeszcze jedną prośbę o zdjęcie - ks. Juliana Humeńskiego zm. 1994 r. Przypuszczam, że w tym samej kwaterze jest pochowany. Wymienieni księża to kapelani wojskowi.

Pozdrawiam
krysia

20 paź 2012, 19:46

Witaj Krysiu!
Niestety nie udało mi się znaleźć grobu ks.Juliana Humeńskiego :( podaj proszę adres email to prześlę Ci zdjęcia grobu ks.Saturnina Żebrowskiego. Zrobiłam też zdjęcia około setki różnych grobów /w tym zauważyłam kilka nazwisk chyba bliższych Wielkopolsce/ oraz zdjęcia znanych ludzi z Alei Zasłużonych, niszczejące coraz bardziej tablice z Katakaumb i zrobiło mi się smutno niektóre zupełnie już nie do odczytania to samo z grobami. Gdyby ktoś był zainteresowany chętnie je przekażę wstawiłabym je tu wszystkie, ale nie bardzo wiem jak to zrobić hurtowo bo tak po jednym to raczej nie dam rady.
pozdrawiam
Zofia

Ps.
między innymi groby:
Wandy Umińskiej z Wolskich
Cztwertyńskich z Zamoyskimi i Uruskimi
Beskierskich
Matylda Breza
Aleksander Janta_Połczyński
Krystyna z Komierowskich Morzycka
Raczyńskich i Dąmbskich
Iwaszkiewiczów
Łubieńskich
Barbara z Wężyków Kosińska
Wężyków
Szelągowscy, Gasparscy
Wiktorskich i Morawskich
Wierusz-Kowalskich
Rozwadowskich
Grabowskich
Maria Jerzmanowska

20 paź 2012, 20:40

Witam,
serdecznie dziękuję za wykonane zdjęcia i poświęcony dla mnie czas.
Pozdrawiam
krysia
p.s. adres e-mail przesłałam na pw.

21 paź 2012, 17:19

Witaj Zofio :D ,
nie wiem czy dotarł do Ciebie mój adres e-mail. Jeśli chodzi o ks. Juliana Humeńskiego to pochowany on jest w grobowcu jezuitów, wejście brama IV narożnik ul. Powązkowskiej i ul. Tatarskiej. Te informacje wyczytałam z krótkiego jego biogramu. Jeśli będziesz kiedyś w okolicy to polecam się pamięci.
Zdjęcia jeszcze od Ciebie do mnie nie dotarły.

Pozdrawiam
krysia

21 paź 2012, 19:41

Witaj Krysiu!
Czy masz jakieś bliższe dane na przykład numer grobu? kwaterę? każdy numer na planie internetowym cmentarza to rząd grobów najczęściej są to chyba trzy aleje podwójne sama miałam problem żeby się w tym połapać. Szukałam w pobliżu dość długo niestety bezskutecznie a na Powązki jeszcze zajrzę bo wybieram się do kancelarii cmentarza w celu ustalenia a raczej potwierdzenia miejsca pochówku moich krewnych. Nie mogę obiecać, że w ciągu najbliższych dwóch tygodni tam się wybiorę więc gdyby ktoś z Warszawy był wcześniej i znalazł poszukiwany grób daj znać jeżeli nie to spróbuję ustalić w kancelarii dokładne miejsce pochówku i wykonać zdjęcia.
pozdrawiam
Zofia

Ps.
czy zdjęcia już dotarły?

21 paź 2012, 21:00

:) Bardzo, bardzo i pięknie dziekuję Zosi z Warszawy,
Zdjęcia dotarły. Przeprszam, że ponaglałam :oops:
Z nagrobka wyczytałam ciekawe informacje. Pochowany jest razem z Marią, może to być siostra. Kiedy urodził się Saturnin Maria miała 16 lat ale i nie wykluczone, że matka. Poszukuję jeszcze informacji na temat jego siostry Anny. Do Radlina (Wielkopolska) ostatniej parafii księdza Żebrowskiego nie mogę sie dodzwonić. Anna z Poznaia przeniosła się razem z bratem do jego nowej parafii. Skan z przewodnika wyjaśnił by kim była Maria dla Saturnina. Pozostają dalsze poszukiwania.
Pozostaje jeszcze "Włocławski Słownik Biograficzny" tom VI napisany pod red. Stanisława Kanikowskiego w 2011r gdzie prawdopodobnie jest zamieszczony biogram jego jako osoby zasłużonej dla Włocławka.

Jeśli chodzi o ks. Juliana Humeńskiego to niestety nic więcej nie wiem poza ogólnym określeniem miejsca pochówku. Pozostaje mi przesłać meil do Zarzadcy cmentarza z zapytaniem o kwaterę, pole, nr grobu. Nie mam odwagi już nadużywać Twojej uprzejmości. Gdybyś jednak była w biurze cmentarza to proszę zapytaj o ks. Humeńskiego.

Pozdrawiam
krysia

21 paź 2012, 21:23

Krysiu!
Żaden kłopot będę na pewno na Powązkach w kancelarii jedyną kwestią jest dokładne określenie czasu wizyty? ja z kolei potrzebuję pomocy w wykonaniu zdjęcia aktu ślubu od osoby mieszkającej w Łabiszynie i mającej blisko do Parafii p.w. św. Mikołaja przy ul. Barcińskiej 5. gdyby ktoś mógł mi pomóc podam dane na priv.
pozdrawiam
Zofia
Odpowiedz