Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

AP - Popołudnie z dokumentem

21 paź 2012, 10:22

Otrzymaliśmy zaproszenie z Archiwum Państwowego w Poznaniu na spotkanie z cyklu Popołudnie z dokumentem.
Szczegóły w zaproszeniu poniżej.
Obrazek

Wojtek

Re: AP - Popołudnie z dokumentem

25 paź 2012, 21:39

Dziękujemy bardzo serdecznie !

Cztery godziny spędzone w AP Poznań, to czas spędzony na pochłanianiu i zapamiętywaniu każdego usłyszanego słowa i obejrzanego obrazu.
Było bardzo ciekawie, a poza tym w wielkim tłoku można było wymienić ze Znajomymi choć uśmiech.
Kto się wybierał a nie dotarł – niech żałuje.
Bogdan jako jeden z trzech szczęśliwców wrócił do domu z kserokopią kartoteki mieszkańców należącą do Jego pradziadka. Cudowna pamiątka.
Już czekamy na następne zapowiedziane spotkanie.

Obrazek

26 paź 2012, 12:36

I ja również dziękuję organizatorom z mile spędzony czas i możliwość zobaczenia na własne oczy jak wygląda proces konserwacji oraz digitalizacji materiałów archiwalnych. Poniżej kilka zdjęć z wczorajszego spotkania.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam
Piotr

29 paź 2012, 12:10

Nie byłem na całym spotkaniu, na szczęście miałem okazję wysłuchać kilku wykładów i odbyć wspaniałą wycieczkę po pracowniach digitalizacji i konserwacji. Oby więcej takich spotkań!

Na stronie Archiwum (http://www.poznan.ap.gov.pl/) znajduje się już fotorelacja z czwartkowego spotkania.

Pozdrawiam,
Odpowiedz