Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Likwidacja grobów

31 paź 2012, 09:01

Temat na czasie. W związku z tym ciekawy artykuł prasowy:

"Grób dziadka kombatanta zniknął. Rodzina w szoku"

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... ale=poznan

Re: Likwidacja grobów

31 paź 2012, 12:53

Witam - dobrze, ze pani Monika pisze, iz rodzina nie ma pretensji. Faktycznie pretensji
miec nie moze do nikogo tylko do siebie. Szesc lat po terminie grob nie zaplacony a co roku jezdzili
na grob kilka razy itd. i na laweczce siedzieli, tylko zaplacic zapomnieli... i nikt im nie przypomnial.
Ja w Stanach wiem, ze likwiduja groby to w Polsce chyba takze powinni ludzie w kraju wiedziec bez
przypominania, dosc sie na internecie pisalo o likwidacjach.
Dobrze, ze ten artykul sie pojawil bo moze inne rodziny zareaguja i prolonguja swoje nieoplacone
groby aby uniknac niespodzianki, ktora faktycznie niespodzianka nie jest.
Przykro takiej rodzinie jest napewno w to wierze ale jakos nie stac mnie w tej sytuacji na
wspolczucie dla nich za utrate grobu. Jest to lekcja, ostra, na przyszlosc.

31 paź 2012, 13:01

Z jednej strony masz rację, z drugiej strony może powinni likwidować takie groby np. 10 lat po nieopłaceniu, bo czas naprawdę szybko ucieka i często kiedy człowiek się zorientuje jest już za późno.

31 paź 2012, 13:29

Szkoda, że grób który ma być likwidowany nie zostaje z wyprzedzeniem jakoś oznaczony. Gdyby po roku od nieopłacenia, na grobie pojawiła się jakaś tabliczka, symbol lub jakiś inny znacznik to osoby odwiedzające grób miałyby czas aby zareagować. A tymczasem odwiedzamy groby i nawet nie myślimy o tym, że za rok może go nie być.

31 paź 2012, 13:46

Niektórych szokuje likwidacja grobu, a niektórych to, co mogłoby go przed likwidacją uchronić:
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Miejsce-nieoplacone-grob-do-likwidacji-n63132.html

31 paź 2012, 13:51

Takie oto przypomnienia/ostrzezenia byly na Junikowie i Milostowie w Poznaniu.
Bylo tego sporo, jak pisala mi kuzynka.
Obrazek

31 paź 2012, 14:30

Myślę, że warto wiedzieć, ze przykładowo na Junikowie i Miłostowie - na wyszukiwarce cmentarnej Geopoz można sprawdzić, czy grób jest opłacony: http://www.city.poznan.pl/mapa_geopoz/d ... ntarze.php
Kilka dni temu dowiadywałam się z ojcem w sprawie prolongaty grobu naszego krewnego. Uwaga: od 1 października wzrosły opłaty. Szczegółowy cennik jest tutaj http://universum-poznan.pl/oplata-za-groby/cennik
Niestety, nie ma możliwości rozłożenia opłaty na raty, a to uważam już za dużą niedogodność. Akurat w naszym przypadku chodziło o grób dwuosobowy, co stanowi blisko 1000 zł, nie każdy dysponuje na raz taką kwotą, niestety pani w biurze wykluczyła taką możliwość, żeby zapłacić w dwóch ratach. To takie świeże informacje z Uniwersum, może się komuś przydadzą.
Ostatnio edytowano 31 paź 2012, 14:45 przez Olga T., łącznie edytowano 1 raz

31 paź 2012, 14:40

Zlikwidują grób - źle, poinformują o nieopłaceniu - też źle. Ech ...
Ta czerwona naklejka to może jest trochę zbyt dosadna. Oznaczenie z Trójmiasta zdecydowanie lepsze. A mam jeszcze takie pytanie ... jak likwiduje się grób to robi się dokumentacje zdjęciową?

31 paź 2012, 14:51

Hania napisał(a):Takie oto przypomnienia/ostrzezenia byly na Junikowie i Milostowie w Poznaniu.
Bylo tego sporo, jak pisala mi kuzynka.

Tak - było rzeczywiście ich dużo. Niestety- jacyś dowcipnisie przekładali na inne groby. Ojciec mocno się zdenerwował, gdy znalazł taką naklejkę na grobie swoich rodziców, tym bardziej, że nie minęło nawet 20 lat od śmierci dziadka. Okazało się, że prawdopodobnie ktoś "przełożył" naklejkę z innego grobu. Dobrze, że ojciec nie był sam, bo z jego sercem nie jest najlepiej, a mocno się zdenerwował.

31 paź 2012, 15:04

Maksymilianie - czerwona naklejka dobrze, ze byla "dosadna" bo nikt nie powie, ze
nie zauwazyl :)

Olgo - to fakt, ludzie zdejmowali naklejki ze swoich grobow i umieszczali na sasiednich,
tak jakby liczyli, ze sie a noz uda. Ktos polozyl taka kartke na jednym z moich rodzinnych
grobow ale tylko polozyl nie przykleil a moze wiatr przyniosl, nikt tego nie wie.

Co do rozkladania na raty to jednak powinna byc taka mozliwosc bo 1000,- zlotych
to jest duzo, zreszta kazda suma jest duza jak ma sie miesieczny budzet okreslony.
Chyba chodzi o to, ze jak takie miejsce/grob zostanie ponownie sprzedany to Spoldzielnia
Universum zarobi wieksze pieniadze nic z prolongaty, choc nie jestem pewna. A wiec
rozkladanie na raty nie lezy w ich interesie.

31 paź 2012, 15:09

W Pabianicach również przyklejane są karteczki-biało-czarne z informacją o "konieczności opłaty". Reakcje ludzi są różne jednak zdecydowana większość jest za.Taka karteczka wisi nieraz i rok. Obok grobu rodzinnego widzę już takową ponad rok-więc nie można powiedzieć, że tak zaraz likwidują. Nie sądzę by zawsze przyczyną ogłoszenia był brak pieniędzy. Jest coraz mniej miejsc na cmentarzu, a niektóre groby są zupełnie "zapuszczone". W sumie cmentarz jest przepiękny i zadbany przez ludzi i zarząd. A dokumentacji -o ile wiem -w formie zdjęć nikt nie robi. Mnie tylko dziwi, że nie ma oznakowanych grobów, ani wyszukiwarki i trudno trafić nawet miejscowym -jeśli odwiedzają groby okazyjnie.A przecież Pabianice to nie są znowu takie malutkie-tu mieszka prawie 68.tys.ludzi.

31 paź 2012, 18:14

Olga T. napisał(a):Myślę, że warto wiedzieć, ze przykładowo na Junikowie i Miłostowie - na wyszukiwarce cmentarnej Geopoz można sprawdzić, czy grób jest opłacony: http://www.city.poznan.pl/mapa_geopoz/d ... ntarze.php
Olgo,
Bardzo pomocny link.
Być może tylko ja nie miałem pojęcia o istnieniu tej strony?

Na pierwszy rzut oka to inna, bardziej obszerna baza danych niż ta z której korzysta:
http://www.poznan.pl/mim/necropolis/sea ... necropolis

Co więcej, na tej stronie można zlokalizować też położenie przynajmniej części mogił na cmentarzu Samotna :shock:

31 paź 2012, 19:06

TomekD napisał(a):Być może tylko ja nie miałem pojęcia o istnieniu tej strony?
Niedawno ktoś go podał w wątku o cmentarnych wyszukiwarkach... Wydaje mi się, ze informacje o innych cmentarzach pojawiły się później, co ciekawe, jeżeli chodzi o cmentarz Samotna to informacja na stronie podaje: "Publikacja danych na podstawie listy Janiny Król i spisu z nagrobków". :)

Ostatnio szukałam akurat pewnego grobu na Junikowie, a że utraciliśmy kontakt z tamtą częścią rodziny, to chciałam przed 1 listopada, zostawić list na grobie brata babci. To, że grób został opłacony napawa mnie nadzieją, ze ktoś żyje z tej rodziny - to często też cenna informacja dla poszukującego rodziny. Grób po dłuższych poszukiwaniach odnalazłam, choć nie ukrywam nie było łatwo, nawet mając mapkę w ręku, niestety nie wszędzie są oznakowania kwater, zwykle jest tylko numer pola. Grób jest zadbany, mam nadzieję, że odezwie się ktoś po Wszystkich Świętych.

31 paź 2012, 19:22

Oplacony grob mojego, zmarlego w 1951 r. brata przeniesli bez powiadomienia rodziny. Dowiedzielismy sie o tym skandalicznym czynie po polroku.
Tlumaczyli sie ze pisali o tym w Glosie Wielkopolskim. Mysle ze majac grob oplacony i nasz adres powinni by o tym czynie powiadomic nas pisemnym listem.

31 paź 2012, 19:23

Janasik napisał(a):Na Junikowie w Poznaniu, oplacony grob mojego, zmarlego w 1951 r. brata przeniesli bez powiadomienia rodziny. Dowiedzielismy sie o tym skandalicznym czynie po polroku.

Cmentaz Junikowski tlumaczyli sie ze pisali o tym w Glosie Wielkopolskim. Mysle ze majac grob oplacony i nasz adres powinni by o tym czynie powiadomic nas pisemnym listem.

05 lis 2012, 18:56

W Strzelnie co roku przed listopadem pojawiają się nowe listy zmarłych, za których groby trzeba/można ponowić opłatę, wraz z ostatnim miejscem zamieszkania zmarłego. W tym roku są to zmarli z 1992 roku i z lat wcześniejszych, jeśli nikt dotąd nie opłacił grobu. Tak jest już od kilku lat. Listy wiszą na tablicach ogłoszeń na cmentarzu i na placu przykościelnym. Uważam, że to wygodne rozwiązanie.
Odpowiedz