Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
21 lis 2012, 00:21
Witam.
Otrzymalem z archiwum Akt małżeństwa z 1827 r.
Niestety nie moge go dokladnie odczytac.Czy ktos moze mi pomoc.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/028 ... d87eb.htmlEwentualna pomoc prosze podac na priv
Pozdrawia
Irek
21 lis 2012, 01:18
Spróbuję.
Jak się uda,to dam znać.
Pozdrawiam,
"gerszewski"
21 lis 2012, 17:54
Byłbym wdzięczny !
Ja nie dalem rady
21 lis 2012, 21:05
Działo się we wsi Stare Miasto dnia 18 lutego 1827 roku o godzinie trzeciej po południu. Wiadomoczynimy, że wprzytomności Swiadków Piotra Andrzeykiewicza gospodarza w Starym Mieście zamieszkałego lat 38 i Wojciecha Szymczaka gospodarza w Modle Królewskiej zamieszkałego lat 50 mającego wuja niżej wymienionego Józefa Krzyżaka na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Józefem Krzyżakiem młodzianem na gospodarstwie w Modle Xsięży zamieszkałym, urodzonym w Modle Królewskiey z Wincentego i Józefy małżonków Krzyżaków, w Modle Królewskiej zamieszkałych i już zmarłych, lat 22 mającym, a panną Agatą córką Benedykta i Maryanny małżonków Puszczów tu w Starem Mieście na gospodarstwie zamieszkałych, lat 16 skończonych liczącą, tu w Starem Mieście zrodzoną i przy rodzicach zostającą. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi, w dniach czwartym, jedynastym i ośmnastym, bieżącego miesiąca i roku w Parafii tuteyszey staro mieyskiey jako też zezwolenie ustne obecnych Aktowi małżeństwa Rodziców nowo zaślubioney, ze strony zaś rodziców Józefa Krzyżaka gdy iuz nie zyja zezwolenie wuja obecnego Aktowi nastąpiło. Tamowanie małżeństwa nie zaszło. Małżonkowie nowi oświadczająiż nie zawarli żadney umowy między sobą przedślubney. Akt ten stawającym i świadkom przeczytany, przez nas tylko podpisany został. Stawający i świadkowie pisać nie umieją. X. Maciey Drozdowski Proboszcz Parafii Staromieysikiey.
21 lis 2012, 22:05
Wiadomoczynie, że wprzytomności Swiadków bardzo Tobie dziekuje !
22 lis 2012, 19:09
Kolejny problem i kolejna prosba o pomoc.
Akt zgonu z 1921 roku.Nie potrafie odczytac pierwszej polowy aktu
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/737 ... 10ac0.htmlPozdrawia
Irek
22 lis 2012, 20:06
Modła Xięża
Roku Tysiąc Osmset dwudziestego pierwszego dnia dziewiętnastego miesiąca Października
Przed Nami Organistą Staromieyskiem Sprawuiącym obowiązki urzędnika Stanu Cywilnego
Gminy Staromieyskiey jako zastępcą upoważnionym przez Przeswiętny Sąd
Pokoju Obwodu Koninskiego w Woiewodztwie Kaliskiem, stawili się Franciszek K...
22 lis 2012, 21:31
Marzeno dziekuje !
Ty i Rafał bardzo mi pomogliscie.I jestem pelen podziwu ze tak latwo to odczytaliscie