Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Pruskie USC a odzyskanie niepodleglosci

04 gru 2012, 10:02

Witam!
Mam pytanie dotyczace pruskich Urzedow Stanu Cywilnego.Czy zostaly one zniesione wraz z odzyskaniem przez Polske niepodlegloosci,czy tez istnialy jeszcze jakis czas?
Chodzi mi o male urzedy przeznaczone dla kilku wiosek,a konkretnie o USC Popowko,do ktorego nalezal m.in.Lulin.
Moze ktos wie,gdzie mozna znalezc informacje na ten temat?

Pozdrawiam!!

Iwona

Re: Pruskie USC a odzyskanie niepodleglosci

04 gru 2012, 18:56

Iwona73 napisał(a):Witam!
Mam pytanie dotyczace pruskich Urzedow Stanu Cywilnego.Czy zostaly one zniesione wraz z odzyskaniem przez Polske niepodlegloosci,czy tez istnialy jeszcze jakis czas?
Chodzi mi o male urzedy przeznaczone dla kilku wiosek,a konkretnie o USC Popowko,do ktorego nalezal m.in.Lulin.
Moze ktos wie,gdzie mozna znalezc informacje na ten temat?

Pozdrawiam!!

Iwona

Witam,
Lulin i Popówko to okolice Obornik Wlkp. Może poniższy link będzie pewną wskazówką.
[ http://donhoward.net/genpoland/records/obo_r.htm ]
Dla innych powiatów: [ http://donhoward.net/genpoland/records/ ]
Pozdrawiam :mrgreen:

04 gru 2012, 19:01

Iwona73 napisał(a):Witam!

Zmiana państwowości nic tu zasadniczo nie zmieniła, bo prawo na tym terenie pozostało w zakresie prawa o aktach stanu cywilnego bez zmian. Jedyną zauważalną zmianą było oczywiście wprowadzenie języka polskiego jako urzędowego (na terenach będących od rozejmu w Trewirze pod polskim zarządem - mniej więcej od kwietnia 1919, na pozostałych - od roku 1920). Formularze i cała procedura pozostały bez zmian i siatka urzędów zasadniczo też, choć cały czas dokonywały się pewne korekty i modyfikacje, podobnie zresztą jak i poprzednio, czyli w latach 1874-1919.

Można więc założyć, że urząd w Popówku funkcjonował jeszcze przez jakiś czas po I wojnie światowej, a o to, jakim ewentualnie zmianom podlegała na tym terenie przynależność poszczególnych miejscowości, najlepiej zapytać na miejscu w USC w Obornikach.

06 gru 2012, 07:55

Dziekuje za wskazowki :D

pozdrawiam serdecznie!!

Iwona
Odpowiedz