Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Możdżenica - co to za miejscowość i parafia ?

13 gru 2012, 01:13

Witam serdecznie. :D
Bardzo proszę o pomóc w zidentyfikowaniu miejscowości o nazwie Możdżenica. Pojawia się we wpisie metrykalnym jako miejsce urodzenia na początku XIX wieku Kaźmierza Góreckiego. Jako możliwą podpowiedź mogę dodać, że w późniejszym okresie osoba ta i prawdopodobnie jej rodzice mieszkali w Ciążeniu. Natomiast ojciec Kaźmierza - Walenty Górecki - najprawdopodobniej urodził się w Czeszewie (raczej tym nad Wartą na południe od Miłosławia).

Niestety próby wykorzystania większości podpowiedzi w zakładce <Jak znaleźć miejscowość w Wielkopolsce?> nie dały rezultatu. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, również co do ew. parafii.

pozdrawiam

Paweł Bąkowski

Re: Możdżenica - co to za miejscowość i parafia ?

13 gru 2012, 01:56

Pawle ja napisalem w google Mozdzenica bez polskich Z z kropka i dostalem pare wyswietlen. Zobacz moze to bedzie jakis slad. Jedna Mozdzeniaca byla kiedys kolo Brudzewa gmina Turek. Inne po niemiecku a ja jestem slaby i w tym jezyku.

13 gru 2012, 08:45

PawełB napisał(a):Witam serdecznie. :D
Bardzo proszę o pomóc w zidentyfikowaniu miejscowości o nazwie Możdżenica. Pojawia się we wpisie metrykalnym jako miejsce urodzenia na początku XIX wieku Kaźmierza Góreckiego. Jako możliwą podpowiedź mogę dodać, że w późniejszym okresie osoba ta i prawdopodobnie jej rodzice mieszkali w Ciążeniu. Natomiast ojciec Kaźmierza - Walenty Górecki - najprawdopodobniej urodził się w Czeszewie (raczej tym nad Wartą na południe od Miłosławia).

Niestety próby wykorzystania większości podpowiedzi w zakładce <Jak znaleźć miejscowość w Wielkopolsce?> nie dały rezultatu. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, również co do ew. parafii.

pozdrawiam

Paweł Bąkowski

Pawle,

Słownik Geograficzny Królestwa Polskiego podaje Moszczenicę, nieistniejącą dziś wieś w powiecie wrzesińskim, w parafii Staw.
Dworzaczek wymienia Moszczenicę w powiecie pyzdrskim (XVII wiek).
Myślę, że to jest ta sama wieś o której wspomina również Krzyś.

13 gru 2012, 13:27

Bardzo dziękuję.

Krzysztofie, to skądinąd bardzo ciekawy artykuł (w istocie seria artykułów) o powiecie pyzdrskim na łamach tego czasopisma z 1888 roku (dla zainteresowanych: tygodnik Warta na stronie wbc - http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/plain-content?id=110744). Jedna uwaga: zapewne nie chodzi o Brudzew w powiecie Turek lecz o Brudzewo gmina Strzałkowo, siedzibę parafii sąsiadującej z parafią Staw, o której wspomina Asia. Przynależność tych terenów do powiatu (Września/Pyzdry) rzeczywiście się zmieniała w XVIII i na początku XIX wieku. Zatem Możdżenica/Mozdzenica to najprawdopodobniej Moszczenica.

Pozostaje mi tylko rozstrzygnąć w poznańskim archiwum, czy Możdżenica/Moszczenica pojawia się wyłącznie w metrykach parafii Staw czy również -we wcześniejszym okresie XIX wieku- parafii Brudzewo, jak może sugerować wspomniany wyżej artykuł.

jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Paweł Bąkowski
Odpowiedz