Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
22 sty 2013, 13:13
Witam
Szukam świadectwa chrztu/wpisu do księgi parafialnej mojej Mamy Lucyny Wróblewskiej (z domu) urodzonej w 1910 r. w Goliszewie (była córką tamtejszego organisty). Ksiądz z parafii w Goliszewie, nie znalazł tego aktu. Mówił, że w czasie okupacji na plebanii stacjonowali żandarmii i księgi parafialne uległy zniszczeniu. Poradźcie mi prosze gdzie jeszcze mogę szukać tego dokumentu?
Marzena
22 sty 2013, 15:24
Witaj!
Możesz zadzwonić jeszcze do USC w Żelazkowie (jeśli mowa o Goliszewie koło Kalisza).
Urząd jest czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 7:30-15:30. Z tego co pamiętam, mają tam księgi z tego okresu.
Znalazłem takie numery telefonu: 62 769-10-41 oraz 62 75-218-54, ale nie mam pojęcia który jest poprawny.
22 sty 2013, 17:09
Akta urodzenia czyli wpis do księgi parafialnej z podanego wyżej roku winny być w Archiwum Kaliskim. Są to akta spisywane przez księdza. I jeżeli ta jednostka archiwalna istnieje to faktycznie tylko j.w. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 23 sty 2013, 15:18 przez
krambud, łącznie edytowano 3 razy
23 sty 2013, 09:13
Witam,
Dziękuję za podpowiedzi, ale to nie to czego szukam. W USC Żelazków odpowiedzieli mi, że nie mają tego aktu urodzenia. Ale nie chodzi mi nawet o akt urodzenia, co o wpis do księgi parafialnej, gdzie podane były m.in. nazwiska rodziców chrzestnych i nie tylko data, ale i godzina urodzenia. Czy proboszcz parafii miał może obowiązek przekazywać odpisy z tych ksiąg gdzieś "wyżej"? Jeśli tak to gdzie można ich szukać w przypadku Goliszewa (w powiecie kaliskim).
Pozdrawiam
Marzena
23 sty 2013, 15:18
Poprawiłem swój powyższy wpis.
23 sty 2013, 15:55
W duplikacie cywilnym księgi kościelnej - bo o taki dokument tu chodzi, znajduje się on jak napisał Rafał w AP Kalisz - są wpisani również chrzestni oraz data i godzina urodzenia, a także wiek rodziców, inna rzecz że ten wiek to chyba często na oko wpisywany był.
24 sty 2013, 11:09
Niestety w AP w Kaliszu (sprawdziłam w internecie) mają akta metrykalne (bo chyba o takie chodzi) tylko do 1904 r. Czy jest jeszcze jakaś inna możliwość odnalezienia wpisu faktu urodzenia się i chrztu dziecka (Goliszew 1910 r.) do księgi kościelenej? Może jakieś archwiwum archidiecezjalne? A jakie?
Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi
Marzena
24 sty 2013, 12:27
Proponuję sprawdzić w USC Kalisz.
Ja otrzrymałam kserokopie aktu urodzenia i jest to ksero z księgi parafialnej w języku rosyjskim.
A więc z oryginału. Są podane imiona rodziców i wiek oraz chrzestni, a także godz. urodzenia.
http://www.bip.kalisz.pl/poradnik/karta/26.html
24 sty 2013, 12:47
Czy w USC Kalisz znajdują się akta metrykalne/księgi kościelne z terenu całego powiatu kaliskiego czy tylko z Kalisza?
Pozdrawiam
Marzena
24 sty 2013, 13:28
mako napisał(a):Czy w USC Kalisz znajdują się akta metrykalne/księgi kościelne z terenu całego powiatu kaliskiego czy tylko z Kalisza?
Praktycznie tylko z Kalisza i najbliższych wiosek, dziś już też w jego skład wchodzących.
mako napisał(a):Niestety w AP w Kaliszu (sprawdziłam w internecie) mają akta metrykalne (bo chyba o takie chodzi) tylko do 1904 r.
To musi być bardzo stara, nieaktualna informacja. Proponuję zadzwonić do AP w Kaliszu, poprosić o połączenie z pracownią naukową i zapytać, do którego roku mają akta metrykalne Goliszewa. Zawsze lepiej pytać u źródła!!
24 sty 2013, 14:12
Miałeś rację Łukaszu. Zadzwoniłam do AP Kalisz. Goliszew mają obecnie do 1911 r. Zgodnie z sugestią urzędniczki wyslałam do archiwum e-mail z pytaniem czy jest wpis dotyczący chrztu mojej Mamy.
Pozdrawiam i dziękuję
Marzena