Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Prośba o odczytanie aktu urodzenia

22 lut 2013, 11:15

Szanowni Państwo,
Czy mógłbym prosić o odczytanie poniższego aktu urodzenia, mam problem z odczytaniem niektórych wyrazów.
Pojawia się tam nazwa "Borowy" przy nazwisku Maciej Ciesielski; czy borowy to to samo co leśniczy?
Będę wdzięczny za pomoc :)

Nr 65 Naprusewo
http://www.szukajwarchiwach.pl/54/747/0 ... Y-O9V3Gxig

Pozdrawiam :
*Wojtek*

Re: Prośba o odczytanie aktu urodzenia

22 lut 2013, 11:53

65 Napruszewo
Działo się w wsi Giewartowie dnia dwudziestego dziewiątego (...) 1859 roku o godzinie (...) z rana. Stawił się Maciej Ciesielski Borowy lat trzydzieści (...) w Napruszewie zamieszkały w obecności Antoniego Swiątka (...) i Tomasza Sieradzkiego lat 40 mających obydwóch (...) ..ników w Napruszewie zamieszkałych, i okazał Nam Dziecię płci (...) urodzone w Napruszewie dnia 28 miesiąca i roku bieżącego o godzinie 11 przed południem, z jego małżonki (...) z Dreszelów lat 28 mającej. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym w dniu dzisiejszym odbytym nadane zostały imiona Jan Leon a Rodzicami jego Chrzestnymi byli Józef Korytowski i Franciszka Biniecka dziedziczka Napruszewa. Akt ten stawiającym i świadkom pisać nieumiejącym przeczytany przez Nas tylko podpisany został.
Ksiądz Konstanty Ozumiński utrzymujący akta stanu cywilnego.

(...) - oznacza te fragmenty, których odczytać się nie da, bo księga na to nie pozwala.
Jeśli chodzi o miesiąc zgłaszania i narodzenia dziecka, wydaje mi się że to październik, patrząc na akt poniżej.
Odnośnie borowego, lepiej żeby wypowiedział się ktoś bardziej kompetentny. Z tego co ja wiem, borowy to nie to samo co leśniczy, ale znaczenie bardzo podobne. Była to osoba opiekująca się lasem, w najprostszym ujęciu. :)

Re: Prośba o odczytanie aktu urodzenia

22 lut 2013, 12:29

Dzięki za ekspresową pomoc :D Jeszcze jedno pytanie; czy to normalne, aby "dziedziczka" zostawała matką chrzestną "zwykłego" mieszkańca wsi?

Pozdrawiam serdecznie:
*Wojtek*
Odpowiedz