Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
13 sie 2013, 10:24
W akcie chrztu mojego prapradziadka jest zapisana informacja, że zawód jego ojca to "plebejur" (tak to odczytałem). Co to znaczy? Kim był plebejur?
Krzysztof Szwarc
13 sie 2013, 10:47
diks2 napisał(a):W akcie chrztu mojego prapradziadka jest zapisana informacja, że zawód jego ojca to "plebejur" (tak to odczytałem). Co to znaczy? Kim był plebejur?
Krzysztof Szwarc
Chyba
plebeiuszwykły, pospolity, skromny, ubogi;
plebejusz, człowiek stanu plebejskiego
23 paź 2013, 21:10
Krzysztofie i Kamilu, Wojtek ma rację.
„Słownik Kościelny Łacińsko – Polski”
Autor: ks. dr Alojzy Jougan
str. 513, hasło - plebeius
Cytuję:
“plebeius 3. – 1. ludowy, plebejski, należący do plebsu, należący do nieskiego stanu, gminy, pospolity; 2. niski, mały, 3. świecki; 4. rzecz., m., plebejusz."
W metrykaliach księża wielokrotnie określali tak osoby nie mające żadnego zawodu, po prostu był to zwyczajnie plebs.
Nie funkcjonowały wówczas określenia - bez zawodu; wykształcenie podstawowe; bez wykształcenia itp.
23 paź 2013, 22:24
Nie trzymajmy się tak ściśle dzisiejszego sensu słowa "zawód". W nagłówkach ksiąg widniały slowa takie, jak "conditio", "professio", "status" - wpisywano tam to, co według rejestrującego opisywało pozycję danej osoby w społeczności. Czasem był to zawód w naszym rozumieniu, jeśli ktoś trudnił się jakąś określoną profesją, jak np. szewc. W innych przypadkach opisywano status społeczny, np. najemnik, dożywotnik, szlachcic, żebrak, żona, dziecko. Nie warto dyskutować przenosząc dzisiejsze znaczenia w dawniejszy świat.
24 paź 2013, 11:22
Napisane "rodzice nieznani" bez żadnego wyjaśnienia? To akt z zaboru pruskiego, czy rosyjskiego? Mogło byc dziecko-podrzutek na przykład i wtedy przy chrzcie nie było innego wyjścia, niż tak wpisać.
W zaborze rosyjskim raczej w takich przypadkach księża opisywali taką sytuację, kto dziecko przyniósł, gdzie znaleziono. W pruskim istotnie mogło być niewiele treści, ale jeśli nie ma tam czegoś, na co nie wpadłem, to nasuwa się myśl o "znajdzie".
26 paź 2013, 14:17
Jankowski_Kamil napisał(a):Znajda..a nazwisko czyje? Nie przerażaj mnie hahaha
Zabór pruski - Gniewkowo ( Argenau ) k. Inowrocławia
Nie widzę, żeby w styczniu czy lutym 1823 w Gniewkowie był zapisany jakiś Stanisław.
28 paź 2013, 18:58
To jak uporządkujesz materiał to prześli skan, linka albo odpisz dokładnie o czym mowa w tym akcie, to się pochylimy nad nim