Żmudna praca na bazie dzisiejszych map to ręczna praca.
W te mapy współczesne miałem kiedys wpływ, geodezja to mój były zawód.
Nie wiem ale może uda się mnie takie sekcje sródmieścia zdobyc w skali 1:100 lub 1:500
Zobacz jedna 1000 to 4x500.
Możesz sobie obliczyć ile ich potrzeba na śródmiescie w okolicach rynku na podstawie kwadratów z mapy cz-b.
temat do wykonania, choć bardzo żmudny.
Sławek pewnie przesłał takie opracowania z naniesionymi fragmentami starych ulic na współczesne.
Program to chyba
Cad i nadanie współrzędnych w jakimś umownym układzie który miałby choć dwa trzy punkty określone wspólnie, a poźniejsza transformacja byłaby łatwiejsza.
Inny sposób to naniesienie skanowanych map na kalki ( wydruk zamiast na papierze na przezroczystej folii.
Inna sprawa to przeskalowanie do wspólnej skali. Troche pomoze ksero przez powiekszeie lub pomniejszenie
Widziałem taki proces przeskalowania map gdy pracowalem w geodezji w odpowiedni dziale w Poznaniu.
Był to już okres stosowania map w skali 1:500 jako postawowych plansz do zastosowania, przejścia z 1:1000 na 1:500 w Polsce.
Pracownia OPGK I K Gniezno było jedynym a właściwie jednym miastem w Polsce 1974-1982 które przeskalowywało mapy ( twz. wyspowe i inne o lokalnym układzie) z róznych skal na 1:500.
Mieliśmy wiele wycieczek z Polski i ówczesnej demokratycznej zagranicy, które ogladało jak to wygląda w praktyce.
Później łatwiej było wykonać pomiar od nowa w skali 1:500.
Myśle że mapa turystyczna miasta Gniezna jest na poczatek dobrym podkładem do zaznaczenia tych ulic.
Z naszymi doświadczeniem i możliwościami technicznymi, tylko szkicowo można to wykonać na początek.
Z swoich doświadczeń, lokalizowalem urodzenie dziadka Antoniewo Kabacińskiego w Tokarzewo blisko Strzyżewa Kościelnego.
Miałem do dyspozycji mapę topograficzna w skali 1:75 000
oraz mapy niemieckie z 1890 lat,jak je nazywam :poligonowe (zobacz mapki)
Dlaczego proszę zobaczyć to opracowanie na podstawie geodezji pomiarze w trójkąty.
Miejsce zlokalizowałem z dokładnością do 200 mb - dzisiaj Tokarzewo, to pola i trochę krzaków.
Nikt z mieszkanców tych terenów nie potrafi Tokarzewa pokazać w terenie.
Była to miejscowość wymieniana od 1312 do 1914 roku.
Takie są moje doświadczenie z lokoalizowania w terenie zapomnianej miejscowości.