Chciałbym zwrócić uwagę forowiczów na zagadnienie przywołane w tytule wątku. Temat ten interesował mnie od dawna, interesuje nadal, więc drążę go z uporem. W moich okolicznościach jest to o tyle trudne, że nie zachowało się wiele dokumentów świadczących o tych zdarzeniach. Zdobyłem dokument pn. "Protokół - oględziny cmentarza nieczynnego położonego w ..... " z 1967 r. Formularz uniwersalny, prawdopodobnie o zasięgu ogólnopolskim. Zawarte w nim dane są opisem na dzień oględzin. Takie formularze wypełniał prawdopodobnie każda ówczesna Gromadzka Rada Narodowa, o ile na jej terenie znajdował się nieczynny cmentarz. Kolejny dokument pochodzi z 1973 r. Z tego dokumentu wynika że cmentarz został zamknięty decyzją Ministra Gospodarki Komunalnej decyzją z 1961 r. W związku z tym ówczesny naczelnik gminy wnioskuje do Prezydium Powiatowej Rady Narodowej o wyrażenie zgody na likwidację cmentarza i przeznaczenie uzyskanego terenu na uprawy. Wszelkie wnioski w tym zakresie zostały zebrane w jeden dokument zbiorczy, który został przesłany do Woj. Konserwatora Zabytków. To zestawienie - w moim przypadku - składa się z ok. 30 pozycji. Kolejnym krokiem było przyjęcie / uchwalenie przez Prez. PRN stosownej uchwały. Tak też się stało. Uchwała tak została podjęta w brzmieniu
...."p o s t a na w i a: Wyrazić zgodę na przeznaczenie terenów nieczynnych cmentarzy określonych w załączniku nr 1 do, niniejszej uchwały na inne cele z zachowaniem warunków określonych w art. 6 ust.2 i 4 cytowanej ustawy" ( Ustawa z dn. 6.VII 1972 r. o zmianie ustawy o cmentarzach i chowaniu zmarłych - Dz. U nr 27 poz 194 z 1972 r przypis mój. ). Niestety - w AP znajduje się jedynie treść uchwały PPRN ( 1 strona) - nie ma tam wymienionego załącznika. Brak też innych dokumentów - podkładek do tej uchwały. Stąd trudno ustalić jakie cmentarze zostały mocą tej uchwały zlikwidowane. Posiadam także "Informację dot. przebiegu prac w zakresie przeznaczenia terenów nieczynnych cmentarzy na inny cel" przygotowaną na posiedzenie PPRN, na którym uchwalono przedmiotową uchwałę. Pierwsze zdanie tej informacji brzmi: " Na terenie powiatu ..... znajdują się ogółem 93 cmentarze nieczynne, z tego w mieście ..... 6". Dale czytamy: ..." z zagadnieniem przeznaczenia terenów nieczynnych cmentarzy na inny cel prowadzone były przez resort kultury i sztuki prace weryfikacyjne cmentarzy pod względem historyczno - politycznym, zabytkowym i krajobrazowym". Ciekawym jest fakt wyznaczenia jednego z cmentarzy na miejsce, na które zostaną przeniesione nagrobki z nazwiskami polskimi. W wykazie konserwatora często też pojawia się zwrot " przenieść na pobliski czynny cmentarz". Oczywiście dotyczy to " nagrobków z polskimi nazwiskami". Jest tam także zdanie że na cele określone w uchwale nie przewidziano żadnych nakładów....
Opisany temat dotyczy terenów znajdujących się w "Provinz Pomern". Należy jednak przypuszczać że ówczesne władze podobne akcje przeprowadziły w innych rejonach, głównie będących wcześniej pod zaborem pruskim, w szerokim tego słowa znaczeniu.
_________________ Bogusław.
Ostatnio edytowano 23 maja 2009, 15:58 przez BTK47, łącznie edytowano 1 raz
|