Witam! mam nadzieję, ze uda mi się odpowiedzieć, bo to mój debiut na tym forum. Otóż obrazy te, to drukowane typowe przedstawienia dewocyjne z 2 połowy XX w. lub początku XX w. Co do techniki: są to prawdopodobnie oleodruki (nie olejdruki), ew.chromolitografie lub litografie kolorowane, ale to już są trudnorozpoznawalne niuanse. Były produkowane masowo w specjalnych wydawnictwach-drukarniach w całej Europie (głównie na terenie Niemiec), skąd były też szeroko rozpowszechniane od Hiszpanii do Polski. Nieraz można zidentyfikowac producenta (gdzieś po bokach moga być różne drobne, drukowane napisy). Nie mają dużej wartości materialnej! Większa sentymentalną - jezeli sa to pamiątki rodzinne. Często rama jest droższa niż sam obraz (w tym wypadku podwójna i otwierana, na zawiasach). Przedstawienia te to reprodukcje obrazów barokowych włoskich malarzy Guido Reniego (Jezus - tzw. Ecce Homo)(oryginał w National Gallery w Londynie o ile dobrze pamiętam, ale może być też kilka wersji) i Carlo Dolciego (Matka Boska Bolesna), powielane w tysiacach egzeplarzy, gdyż Kościół oficjalnie widział w tych obrazch idealne religijne przedstawienia. To chyba wystarczy, ale jakby co to służę pomocą. pozdrawiam, Hubert
|