Joanna Akuła napisał(a):
W kilku odwiedzanych ostatnio parafiach wielkopolskich znalazłam księgi z lat 1860 , 1888 i inne.
[...]Taką samą sytuację zastałam w jednym z urzędów gminy.
Joanno,
Jakie dokumenty z tych lat znalazłaś w Urzędzie Gminy ?
Do głowy przychodzą mi księgi dusz / meldunkowe których w AP brakuje dla wielu miejscowości.
Co prawda wzmianka o grażdance sugeruje że nie są to raczej moje rejony poszukiwań, może jednak też w innych Urzędach jest podobnie - pytam więc z ciekawości...
Genowefa napisał(a):
Nie wiem czy jest "przymus" oddawania ksiąg do archiwum.
Bożeno,
Jest to bardzo ciekawe pytanie!
Przemiły i życzliwy ksiądz proboszcz jednej z parafii z okolic Wrześni nie był w stanie pomóc mi w poszukiwaniach. Jak powiedział, AA w Gnieźnie bardzo skrupulatnie przestrzega przekazywania tam ksiag starszych niż bodaj 50 lat. Sprawa dotyczyła wpisu z lat 20 ubiegłego wieku. Księgi są w AAG.
Patrząc na zawartość bazy danych projektu "Poznań Project" sporo tam wątpliwości odnotowanych w 'uwagach' jako pytanie: 'akta w parafii?'.
Zastanawiam się czy istnieją jakieś wspólne zasady w AA dotyczące przekazywania do nich ksiąg z parafii ?
Czy AA zbierają i posiadają informacje o starych księgach które się zachowały a są nadal przechowywane w parafiach ?
Po cichu liczę że na ten wątek zerknie może x.Jan który jest chyba jedyną osobą na forum która posiada wiedzę dającą możliwość udzielenia odpowiedzi na tak dociekliwe pytania