Czy dobrze zrozumiałem, że w akcie ślubu Ignacego napisano, że jego OJCIEC urodził się w Halle? Czy to sam Ignacy urodził się w Halle? Czy że ojciec mieszkał w Halle?
Trochę nie chce mi się wierzyć, żeby w latach 1870-tych Wojciech i Barbara ślubowali w Niemczech. To jeszcze czasy przed falą emigracji na "saksy". Sprawdziłbym najpierw okoliczne parafie: Przedborów, Bukownicę, Mikstat, Odolanów, a może nawet bardziej na północ. W Poznan Project jest tylko sama parafia ostrzeszowska (mówię o latach 1870-tych!) i zapisy z miasta Odolanowa. Reszty brak (z wyjątkiem Chlewa). Łatwiej mi sobie wyobrazić, że Barbara z Wojciechem spotkali się gdzieś parę kilometrów od jej rodzinnego Siedlikowa, niż że akurat w głebi Niemiec...
Zdaję sobie sprawę, że księgi wymienionych parafii dla tego zakresu lat są w większości nadal u proboszczów, ale nic nie poradzę
Może też przyniesie efekt kwerenda w AP w Kaliszu w aktach USC, bo całkiem możliwe, że ślubowali już po październiku 1874 - to nawet łatwiej znaleźć. W grę wchodziłyby pewnie urzędy: Ostrzeszów (z Borkiem), Grabów, Mikstat, Morawin...