Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 17 lis 2024, 07:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 mar 2013, 13:23 

Witam,

Interesują mnie księgi meldunkowe/mieszkańców/ludności z lat 40'tych i 50'tych. Dzięki informacji z PCK wiem że moja prababcia mieszkała tam w roku 1940. Mam dokładny adres, ulicę i numer domu.

Czy ktoś wie w jaki sposób można dotrzeć do akt meldunkowych tego miasta z tamtego okresu? W AP Poznań nie mają ksiąg meldunkowych z Pobiedzisk, w bazie ELA też nic nie ma. Czy ktoś może coś podpowiedzieć?

----------------------------

Poszukiwane nazwiska: Koch (Wysogotowo, Wygoda, Cieśle, Paczkowo, Świerczewo, Komorniki, Wierzeja), Knoll (Glinno i okolice Nowego Tomyśla), Barthold (Wysogotowo), Trzciński (Szreniawa i Marienberg)

PostNapisane: 22 mar 2013, 06:56 

Ksiegi meldunkowe moga znajdowac sie w Archiwum Miasta i Gminy Pobiedziska, najprawdopodobniej informacji takiej udziela Referat Zarzadzania Kryzysowego, ale wydaje mi sie, ze szerszych informacji, kto jest za to odpowiedzialny, udziela Biuro Obslugi Interesanta. Niestety, wiekssosc gminnych archiwum ma zakaz wpuszczania do niego osob postronnych, wraz z zakazem udostepniania ksiag i materialow w nim zawartych.
Pozdrawiam,
Adam

Genealogia jest super!!!

PostNapisane: 22 mar 2013, 21:24 

Sprawdziłem stronę internetową Urzędu Miasta i Gminy Pobiedziska, ale w strukturze urzędu nie ma czegoś takiego jak 'archiwum'. Do kogo więc skierować pismo? Sądzę iż jako prawnukowi należy mi się dostęp do informacji o swojej prababci, tylko do kogo skierować jakiekolwiek zapytanie? I jak sformułować takie pismo? Czy ktoś ma doświadczenie z uzyskiwaniem informacji z ksiąg ludności czy meldunkowych z lat 40/50tych, jeśli te księgi nie znajdują się jeszcze w archiwum?

Ostatnia informacja jaką mam o prababci to jej adres zamieszkania w Pobiedziskach w roku 1940. Pytanie skąd tam się wzięła (nie mam informacji o jakiejkolwiek rodzinie w tym mieście), i czy tam właśnie zmarła? Skierowałbym prośbę w ciemno o akt zgonu do tamtejszego USC, ale nie znając nawet daty śmierci otrzymałbym pewnie odpowiedź odmowną.

----------------------------

Poszukiwane nazwiska: Koch (Wysogotowo, Wygoda, Cieśle, Paczkowo, Świerczewo, Komorniki, Wierzeja), Knoll (Glinno i okolice Nowego Tomyśla), Barthold (Wysogotowo), Trzciński (Szreniawa i Marienberg)

PostNapisane: 22 mar 2013, 21:41 

Archiwum jest w kazdym Urzedzie Miasta i Gminy, to nie jest odrebna struktura, w koncu gdzies urzednicy musza przetrzymywac stare dokumenty :)
Ja mialem taka przygode w Urzedzie Miejskim w jednym z kujawskich miast. Wystarczylo zadzwonic do odpowiedniej osoby, w tym wypadky do zarzadzania kryzysowego. Archiwum znajduje sie w kwaterze tajnej. Odppwiedz zalezy od urzednika.

Genealogia jest super!!!

PostNapisane: 22 mar 2013, 23:15 

W mniejszych urzędach miast i gmin archiwa zakładowe są często prowadzone przez sekretarkę lub innego pracownika wydziału organizacyjnego.

Pozdrawiam
Jarek

Gdzie i kiedy, na Kujawach lub w Wielkopolsce, wzięli ślub Józef Górski i Marianna Pytlińska (ok. 1829 r.) oraz Wiktor Górski i Marianna Nalazek (ok. 1860 r.)? Gdzie ok. 1803 r. urodził się Józef Górski?

http://www.gorscy.org.pl/

haplogrupa: I-M253

PostNapisane: 22 mar 2013, 23:30 

Jarek napisał(a):
W mniejszych urzędach miast i gmin archiwa zakładowe są często prowadzone przez sekretarkę lub innego pracownika wydziału organizacyjnego. Jednak jeśli księgi meldunkowe nie znalazły się jeszcze we właściwym archiwum państwowym, to przypuszczam, że mogą być jeszcze w wydziale spraw obywatelskich. Albo po prostu zostały już kiedyś wybrakowane po upływie okresu ich przechowywania. W niektórych urzędach nie niszczono tych ksiąg, dzięki czemu zachowały się. Dziś nie byłoby dopuszczalne zniszczenie takich archiwaliów. Gdyby były w archiwum zakładowym, to na pewno archiwum państwowe wydałoby zalecenie pokontrolne dotyczące przekazania ich do archiwum państwowego. Z reguły materiały archiwalne (kat. A) wytworzone do czasu powstania samorządu terytorialnego, czyli do 27 maja 1990 r. powinny znaleźć się już w archiwach państwowych.

Pozdrawiam
Jarek

Gdzie i kiedy, na Kujawach lub w Wielkopolsce, wzięli ślub Józef Górski i Marianna Pytlińska (ok. 1829 r.) oraz Wiktor Górski i Marianna Nalazek (ok. 1860 r.)? Gdzie ok. 1803 r. urodził się Józef Górski?

http://www.gorscy.org.pl/

haplogrupa: I-M253

PostNapisane: 07 kwi 2013, 18:00 

Z Pobiedzisk żadne księgi sprzed lat 30. nie są - o ile mi wiadomo - zachowane, a w każdym razie AP ich nie ma, a Urząd nie przyznaje się. Najstarsze są z lat 30. lub nawet dopiero po wojenne.

Strefa czasowa: UTC + 1