Proszę, popatrzcie na te cztery śluby, aby wiedzieć o co mi chodzi.
Parafia katolicka Kłecko, wpis 11 / 1831 • Simon Bessert (26 lat) 100%
[w akcie zapis - katolik, za zgodą sądu i opiekuna, (urodzony około 1805)]• Margaretha Gorączkowska (21 lat)
[w akcie zapis - za zgodą rodziców]
[Na PP dodany komentarz w którym podano imionach rodziców Szymona: Karol i Anna.]Parafia katolicka Kłecko, wpis 11 / 1838 • Julianus Bessert (23 lat) 100%
[w akcie zapis- katolik, ze Środy, za zgodą sądu, (urodzony około 1815)]• Balbina Wojciechowska (18 lat)
[w akcie zapis - za zgodą rodziców]Ze związku urodziło się w Środzie 8 dzieci; 6 zmarło, przeżyli:
Zenon *1839 Środa + 1902 Chojnice ("Bessertówka" - Charzykowy)
Leopold * 1842 Środa + 1888 Mieścisko
Parafia katolicka Mączniki, wpis 1 / 1853 • Julianus Bessert (39 lat, wdowiec) 100%
[urodzony około 1814, w akcie podane imiona rodziców]ojciec: Daniel , matka: Anna
• Victoria Poraska (18 lat)
[zmarła 21.02.1854]ojciec: Vincentius , matka: Marianna
Związek bezpotomnyNigdzie nie zapisany trzeci ślub Juliana musiał być w 1854 r. (chyba w Środzie?)• Julian Bessert
• Katarzyna Olcht
Że byli małżeństwem nie ulega wątpliwości. Katarzyna Bessert z d. Olcht występuje w aktach sądowych dot. spadku po jej zmarłej matce w latach 60. XIX w.
Ze związku urodziło się w Środzie 8 dzieci; zmarło 3, przeżyli:
Teodora * w lutym 1855 +?
Maria *1857 +?
Maksymilian *1858 +1930 Środa
Antoni *1860 +1929 Poznań
Roman *1862 +? (prawdopodobnie w Berlinie)
Potomni nie posiadają żadnej wiedzy o Julianie Bessercie i jego trzech żonach.
Z kobietami dałam radę, jednak bezskutecznie 10 lat poszukuję informacji o Julianie - jego miejsca urodzenia, jakiegoś śladu o rodzicach itp.
Już się zastanawiam, czy w/w w pierwszym zapisie z PP Szymon Bessert, mógł być bratem Juliana Besserta.
Obydwa śluby w Kłecku, kawalerowie obydwaj zapisani jako katolicy (większość Bessertów na początku XIX w. to ewangelicy), obydwa śluby za zgodą sądu.
Kłecko na FamilySearch wręcz przeorane - i nic. O innych sprawdzonych metrykaliach i parafiach nie wspomnę, bo nie pamiętam ile ich było, kartoteka Poznania również. Może już nie widzę?
Macie jakieś pomysły, podpowiedzi co jeszcze mogę zrobić, gdzie i jak szukać?
Odpadają jedynie strony obcojęzyczne.
Nie wiem czy w AAG w aktach parafii Kłecko dot." Konsusów ślubnych, metryk i sepultur za lata 1810-1834" może być informacja dot. zgody na ślub Szymona z 1831 r.?