Witam serdecznie,
Jakiś czas temu odnalazłem w szafce pudełko z dokumentami po pradziadkach Maciejewskich.
Leon Maciejewski ( Kcynia) i Józefa zd. Wystrach, ur. w r. 1896 (Kruszwica) , ślub w Kruszwicy 4.03.1919 r.- mieli 3 dzieci: Kazimierza (1920-1944), Barbarę (1923-1947) oraz Bernarda, mojego dziadka (1928- 1997) który wyjechał do Wrocławia, skąd pochodzę i gdzie mieszkam. Byli oni spokrewnieni z rodziną Poczekaj, poprzez Eleonorę Poczekaj, zd. Maciejewską, ur. prawdopodobnie w 1872 r, która poślubiła Jana Poczekaj (rzeźnik) w 1891 r. Poczekajowie mieli wiele dzieci, w tym mam wpisy Czesława (1903 - 1942, Dahau), Hieronima i Jadwigi Poczekaj do pamiętnika mojej prababci Józefy.
To, co udało mi się ustalić, to że Eleonora Maciejewska była córką Michała (1897) i Heleny zd. Petrykowska (1861), których słub odbył się w 1861 roku. Prawdopodobnie Eleonora była spokrewniona z Leonem, moim pradziadkiem. Mam duże podejrzenie, że była jego siostrą.
Sam Michał Maciejewski był synem Bartholomeusa Maciejewskiego (1798) i Constantii Paprockiej, którzy pobrali się w roku 1828. Bartholomeus zaś był synem Marianny i ojca, który umarł przed rokiem 1828, bo w rubryce: ojciec - jest krzyżyk. Podejrzewam, że ojcem Bartholomeusa był Mateusz Maciejewski, ale to tylko moje domysły.
Proszę więc o pomoc w udokumentowaniu, że: - mój pradziadek Leon Maciejewski był bratem Eleonory i synem Michała (raczej pewne) - mój 4x pra był synem Mateusza i Marianny (co może być dość niepewne)
Cała rodzina prawdopodobnie pochodzi z Kcyni pow. Szubin, bo z tej parafii pochodzą wszystkie dokumenty do których udało mi się dotrzeć przez BASIA i Poznań Project.
Jakby ktoś miał jakieś pytania odnośnie osób z Kcyni, to pomogę tym, czym dysponuję (zdjęcia, pamiętnik prababci).
Pozdrawiam, Michał Maciejewski
|