Nieustająco poszukuję:
1. aktu chrztu Honoraty Szczęsnowicz/Szcześniewicz (ur. ok. 1825?), która wyszła za mąż za Jana Bukowieckiego w 1849 w Czerwonej Wsi;
2. aktu chrztu Ludwiki Szczęsnowicz (ur. ok. 1829), która wyszła za mąż za Ludwika Kudlińskiego w 1857 roku w Opalenicy;
3. aktu zgonu Konstantego Szczęsnowicza (zm. przed październikiem 1830).
Kilka nowych informacji odnalazłem, ale ciągle mam dziurę. Obszukałem już kilkadziesiąt parafii z okolic Gniezna, Poznania i Opalenicy, ale wciąż nie mogę znaleźć tej właściwej.
Oto, czego się dowiedziałem dodatkowo:
-- 10 października 1825 roku, parafia Kłecko
Konstanty Szczętnowicz? był świadkiem na ślubie Andrzeja Kaszaka (młodzian prof. mularskiej) i Joanny Małgorzaty Wierzbickiej, oboje ze Świniar
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=766718-- 20 października 1830, parafia Opalenica
Michalina Szczesnowiczowa, (famata vidua mercenaria de Opalenica), chrzestna Franciszka Braniewicza, syna Marcina i Agnieszki Manoskiej
-- w akcie zgonu Ludwiki Kudlińskiej z domu Szczęsnowicz (zm. 1896 w Wielkiej Wsi koło Buku) widnieje, że urodziła się w Świniarach (par. Kłecko) - faktycznie jej ojciec w tej parafii przebywał, ale zapisu aktu chrztu w Kłecku brak, dodatkowo jej ojciec wymieniony jest jako ogrodowy; w księgach meldunkowych z Wielkiej Wsi miejsce urodzenia Ludwiki to Opalenica.
Być może chodzi o jedną niezindeksowaną zupełnie parafię, ale z racji rozstrzału (Opalenica - Gniezno - Kłecko) ciężko dociec o jaką parafię chodzi
Prawdopodobnie rodzina ta była bardzo mobilna, więc to także utrudnia poszukiwania.
Niestety, ani w Kłecku, ani w Opalenicy nie ma więcej śladów ich bytności. Honorata i Ludwika urodziły się zapewne pomiędzy 1825 a 1830 rokiem, ale gdzie - nie wiadomo.
W parafii Objezierze pojawia się taka para:
Parafia katolicka Objezierze, wpis 10 / 1824
Joseph Sczesnowicz (27 lat)
Anna Floryszczanka (24 lat)
Józef Szczesnowicz, młodzieniec służący za ogrodowego w Pawłowie w parafii Żońskiej, syn Walentego i Barbary Szczesnowiczów, ogrodowych, zamieszkałych we wsi Górce w parafii Objezierze
Od 1826 roku powyższa para mieszkała w parafii Żydowo (dzisiejsza gm. Rokietnica), później w parafii Szamotuły. Od 1826 roku posługiwali się nazwiskiem Szczęsny.
Nie dowiodłem pokrewieństwa, ale kilka podobieństw rzuca się w oczy.
Gdyby komuś wpadli w oko Szczęsnowiczowie - proszę o informację.