Dzień dobry, dopiero raczkuję w temacie genealogii, więc proszę o pomoc, może pomożecie mi, jak znaleźć informacje.
Szukam przodków od strony taty. Drzewo genealogiczne załączam na zdjęciu.
KRAJEWSKIPradziadek Andrzej Krajewski Urodzony: 3 gru 1883 w Miesiączkowie (Górzno) Zmarł:1962 żona Anna Wiśniewska.
Na pewno miał siostrę Anastazję (po mężu Majka) i Julię. Nie umiem zweryfikować jego rodzeństwa.
Jego ojciec Antoni Krajewski
1833 - 1919
Jego matka Marianna Gierke z d. Danes (Goerke, Georke)
1847 - 1934
WIŚNIEWSCYMoja prababcia Anna Wiśniewska - o rodzicach wiem tyle, że to Jan i Katarzyna. Potem się ślad urywa.
Anna Krajewska
Urodzona: 27 paź 1883 W: Biesowo/ Bredinken?
Zmarła: 26 sty 1970 (w wieku 86) W: Poznań
FOLTYNPradziadek Stanisław Foltyn (ur 21 kwi 1884 w Daszewicach). Pradziadek w czasach międzywojennych był właścicielem Hotelu Poznańskiego przy ulicy Koziej 5 w Poznaniu. Podobno też był właścicielem kina (nie wiem, jakiego?), które sprzedał, pieniądze trzymał w wielkim kufrze. Działo się to w czasie wielkiej inflacji i niestety te pieniądze były nic nie warte... Przynajmniej tak głosi rodzinna legenda;)
Pradziadek był powstańcem wielkopolskim (to znalazłam), działał w Bractwie Kurkowym, nie wiem, czy w Kórniku, czy gdzieś w okolicy - podobno pełnił jakieś funkcje.
Mam bardzo niewiele informacji na temat Hotelu Poznańskiego.
Dokopałam się do informacji o gospodarstwie w Daszewicach, pogrzebałam w starych dokumentach kościelnych i niby dokopałam się do przodków, ale tak wszystko jeszcze niepewnie.
Może są jakieś dokumenty o Daszewicach?
A może ktoś ma zdjęcie ulicy Koziej z lat międzywojennych? Może na którejś fotografii widać hotel.
JASKUŁA Moja prababcia: Wiktoria Viktoria Jaskuła
ur. 18 gru 1888 Błażejewo
zm. 1917 -Śrem
Tylko wiem, że ojcem był Jakub, a matką Maria (Marianna?) z domu Wachowiak (Walkowiak???)
Jestem też pisarką i mam wrażenie, że historia rodzinna mogłaby być niezłą inspiracją do kolejnej książki.
Pozdrawiam serdecznie, może wskażecie mi, gdzie szukać. Bo fascynuje mnie ta historia rodzinna;)
Magda