Tłumaczenie:
Übersetzung:Witam,
także i ja jestem nowa w tym forum i cieszę się bardzo, że są tutaj tak mili członkowie, którzy tłumaczą nasze zapytania i ewentualne odpowiedzi.
Moi przodkowie ze strony ojca pochodzili z bardzo małych miejscowości, które leżą około 13 km na północ od Sompolna: Kozy, Zakręty, Rudzk Wielki und Bytonskie Holendry.
Byli oni ewangelikami i nawet udało mi się uzyskać bardzo dużo informacji przez Archiwum Państwowe w Poznaniu.
Największe problemy mam jednak z moim dziadkiem, ponieważ nie mogę odnaleźć wpisu o jego zgonie, którego najwyraźniej nie ma ani w USC w Sompolnie ani w księgach kościelnych kościoła w Koninie ani w archiwum państwowym.
Nazywał on się Leopold Spitzer, *17.01.1898 w Laczki, + około 1937/1938. Dwa razy się ożenił:
1. Małżeństwo z Olgą Drews (*06./19.01.1904 w Bytonskie Holendry, +27.08.1932),
2. małżeństwo z jej siostrą Alma Drews (*15.08.1915 w Bytonskie Holendry, + 10.10.1943).
Również w poszukiwaniach dot. Almy Drews są trudności: w wyżej opisanych miejscach nie ma także wpisu o jej zgonie ani o jej ślubie z drugim mężem Friedrich Milke (+1986).
Ponieważ mój ojciec był bardzo młody, gdy jego biologiczni rodzice zmarli, nie posiada on wspomnień, nie mówiąc o zdjęciach i innych dokumentach.
Dlatego bardzo cieszylibyśmy się i ja i on, gdyby znalazł się ktoś, kto orientuje się w tych miejscowościach i nawet wie coś o tej rodzinie.
Pozdrowienia,
Petra