Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 16 lis 2024, 17:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lis 2010, 18:09 

Uprzejmie proszę o pomoc w identyfikacji zdjęcia. Może ktoś będzie miał jakiś pomysł, trop, który naprowadzi mnie na identyfikację tego zagadkowego zdjęcia z rodzinnego albumu.
Czas? Myślę, że zaraz po II wojnie światowej - może identyfikacja mundurów dwóch wojskowych naprowadzi na jakiś trop?
Miejsce? Prawdopodobnie Swarzędz, ewentualnie Poznań, może też być rejon Nowy Tomyśl, Opalenica, Buk, może Kostrzyn - niestety to również domysły.
Osoby? Przypuszczam, że jest to jakieś stowarzyszenie, bractwo, może cech rzemieślniczy?

Rzecz charakterystyczna - większość panów trzyma w dłoniach paprocie z kwiatami (goździki?). Może jakieś święto, symbol. Pomyślałam o święcie Matki Bożej Zielnej, Św. Jana, ale to chyba nie ten trop.

Obrazek

Tyliński, Drzymała,Słociński, Napierała, Przybylski, Kaczmarek, Jaskóła, Szafrański, Roszak, Biskup, Danielewicz. Zapraszam na bloga: Poznań 1908. Śladami Marianny - przewodnik dla prawnuczki http://poznan1908.blogspot.com/

PostNapisane: 20 lis 2010, 20:21 

Witaj

Nie chcę Ci nic sugerować, ale te furażerki bardziej mi "pasują" do furażerek z czasów wcześniejszych./przed II WŚ/
Sztywny kołnierzyk munduru wydaje mi się, że to potwierdza.

Pozdrawiam
Jerzy

Szukam Błażejewskich z okolic Runowa Krajeńskiego, Tuliszków, Puszczki
Kotowskich, Mańkowskich vel Manikowskich

PostNapisane: 20 lis 2010, 21:07 

Witam,
również nie zamierzam niczego sugerować, ale o ile sobie dobrze przypominam "paproć" to jeden z symboli masońskich...?
Pozdrawiam, Regina

PostNapisane: 21 lis 2010, 13:36 

jerzy1959 napisał(a):
Witaj

te furażerki bardziej mi "pasują" do furażerek z czasów wcześniejszych./przed II WŚ/
Sztywny kołnierzyk munduru wydaje mi się, że to potwierdza.

Dziękuję, rzeczywiście chyba można datować to zdjęcie na wcześniejszy okres. Zasugerowałam się tymi prochowcami, w które jest ubranych kilku mężczyzn.

reynavis napisał(a):
Witam,
również nie zamierzam niczego sugerować, ale o ile sobie dobrze przypominam "paproć" to jeden z symboli masońskich...?

brzmi trochę sensacyjnie, tylko, czy masoni by się tak jawnie fotografowali? Chociaż z drugiej strony... pradziadek i prapradziadek byli budowniczymi... może jakieś powiązania wolnomurarskie? Tylko, że na zdjęciu to nie oni.
Na razie optuję za jakimś bardziej prozaicznym rozwiązaniem tej zagadki. Może jakieś bractwo religijne?

Tyliński, Drzymała,Słociński, Napierała, Przybylski, Kaczmarek, Jaskóła, Szafrański, Roszak, Biskup, Danielewicz. Zapraszam na bloga: Poznań 1908. Śladami Marianny - przewodnik dla prawnuczki http://poznan1908.blogspot.com/

Strefa czasowa: UTC + 1