Szukam przodków rodziny Normann lub Norman. W Polsce mieszka obecnie około 250 osób noszących to nazwisko, korzeni rodziny trzeba szukać w Pępowie (kiedyś Pempowo, Pampow, Waldeneck) i wsi Babkowice, dzisiejszy pow. gostyński, dawnej Krotoszyn lub Krobia. Przekopałem Archiwum Archidiecezjalne i Państwowe w Poznaniu i Lesznie. Wszystko co się dzieje w rodzinie po 1850 roku jest jasne, mam dane metrykalne, wiele relacji seniorów rodziny, fotografie zaczynają się ok. 1910 r.
W tej historycznej wędrówce stanąłem na pierwszym Normannie - Andreasie, który pojawia się w Pępowie prawdopodobnie ok. 1810-1820 roku. Chyba był owczarzem sprowadzonym wraz ze stadem przez Mycielskich, właścicieli klucza Chociszewskiego. W tym samym czasie pojawia się tam też drugi owczarz o niemieckim nazwisku Valentin Thiel. Zaczyna się wtedy w Wielkopolsce boom na owce. Owczarstwem para się kilka pokoleń mężczyzn z obu rodzin. Początkowo małżeństwa zawierane są miedzy sobą, później wtapiają się w polskie środowisko.
Przepraszam za przydługi wstęp, przechodzę do pytań:
- Jak ustalić skąd przyjechał Andreas Normann? W akcie zgonu nie podano miejsca urodzenia (żył w latach 1780-1850). Jego żoną była Anna z d. Szulc. Akt zgonu wystawiła parafia katolicka, co by świadczyło, że rodzina była wyznania rzymskokatolickiego. Nie znalazłem aktów urodzenia trójki jego dzieci z 1810, 1811, 1818 roku. Jest czwarty z 1834 r. (pierwszy ślad nazwiska w parafii). Może więc przyjechał z rodziną.
- Gdzie można znaleźć opisy majątku Mycielskich z początku XIX wieku, może tam będą jakieś tropy?
- Jak szukać ew. śladów w Niemczech?
Serdecznie dziękuję za pomoc.
Tadeusz Norman