Mój przodek Władysław Moczyński był wojskowym. Przed II wojną światową przeprowadzał pobór w Dusznikach, Malanowie, pod Dubnem.... Wg rodziny i okolicznych mieszkańców organizował okoliczną ludność i zachęcał do wstąpienia w szeregi powstańcze pod Zbąszyniem. W mundurze chodził na co dzień. Kilkakrotnie uszedł z życiem spod pogromu UPA, a także udało mu się uciec ze stodoły w Malanowie / Feliksowie, którą wysadzili hitlerowcy. Pisałem do Archiwum Państwowego w Warszawie, niestety nie ma tam żadnej informacji o nim. Zmarł (1947r.) w dziwnych – jak dla mnie okolicznościach, ponieważ pomylono zastrzyki w szpitalu, na wskutek czego zmarł Władysław i jakiś inny pacjent kościańskiego szpitala. Może faktycznie pomyłka, a może pomylono je na zlecenie np. KGB? Nie zachowała się jego żadna fotografia w mundurze. Wszelkie dokumenty i zapiski wojenne zniszczył gdy Polska podpisała „przyjaźń” z ZSRR. W archiwach nie ma informacji o Władysławie Moczyńskim, tak jak i o jego koledze nijakim (podobno) gen. Czyżewskim lub podobnie - „Tedziku” jak się utrwaliło w opowiadaniach rodziny. Istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że na wskutek wczesnej śmierci Władysława, jego „wojskową karierę” przypisał sobie jego brat, który w zapiskach archiwalnych figuruje - część rodziny unika tego tematu i zasłania się brakiem informacji. GDZIE SZUKAĆ INFORMACJI choćby o stopniu wojskowym Władysława , lub potwierdzenia że był powstańcem?
_________________ poszukuję info o: Dederek -Wijewo,Brenno i okolice, Lichocki/a Duszniki, Moczyński /a - Wlkp.,Kuna: i różne jej odmiany Knopt/f ,Kropt/f, Sroka -Zębowo,Lwówek,Miedzichowo,N.Tomyśl,Bartoszewski Józef i Antonina Bartoszewska rod.Górecka -Poznań/Kaźmierz?
|