Poszukuję aktu małżeństwa Jana Potulnego i Marcjanny Czaplińskiej - pochodzących z powiatu gnieźnieńskiego.
Moja praprababka Marcjanna POTULNA dd CZAPLIŃSKA zmarła w 1860 r. w Gnieźnie w wieku 49 lat 6 m-cy ( wg aktu zgonu) w parafii św. Trójcy. Mieszkała na ul. Słomianka. Pozostawiła trzech synów: Józefa, Antoniego i Teofila. Ten ostatni to mój pradziadek, który wyjechał do Warszawy i tam się ożenił. Z aktu zgonu wynika, że w chwili śmierci była wdową.
Natomiast nic nie wiem na temat JANA POTULNEGO. Prapradziadkowie mogli wziąć ślub z początkiem lat 30-tych XIX wieku. Prawdopodobnie najstarszy brat mojego pradziadka - Józef urodził się w 1832 lub 1833 - tak wynika z wpisu na stronie Poznań Project. Niestety nie wiem z jaką parafią mogłabym połączyć ich ślub. Z pewnością ślub musiał odbyć się w rodzinnej parafii panny młodej. Nie jestem mieszkanką Wielkopolski, a dopiero niedawno dowiedziałam się, że po mieczu pochodzę z Wielkopolski. Proszę więc o jakieś wskazówki, gdzie mogłabym szukać.
Barbara Karolina
|