Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Wiszniewski, Wiśniewski - Ruchocinek parafia Powidz

30 sie 2015, 20:52

Witam serdecznie,
W swoich poszukiwaniach dotarłem do najstarszych przedstawicieli rodu Wojciecha i Magdaleny którzy byli gospodarzami w miejscowości Ruchocinek w parafii Powidz i mam nie małą zagadkę. Dzieci Wojciecha i Magdaleny znalazłem w Wilczynie i tam na początku są jako Wiszniewscy a później Wiśniewscy. W parafii Wilczyńskiej znalazłem śluby niektórych dzieci i pisze że rodzice Wojciech i Magdalena Wiszniewscy gospodarze w Ruchocinku zmarli. Czy pierwotna forma nazwiska mogła brzmieć Wiszniewski ?
Ostatnio edytowano 31 sie 2015, 16:01 przez jarekf, łącznie edytowano 1 raz

Re: Wiszniewski czy Wiśniewski - Ruchocinek parafia Powidz

31 sie 2015, 08:09

Witaj,
Forma zapisywania nazwiska zależała od wpisującego do księgi i od tego jak została podana. Być może na tym terenie mówiono na wiśnię wisznia, ale zwróć uwagę też na to, że jak zmieniał się wpisujący, to nazwisko zapisywano w poprawnej formie, czyli Wiśniewski. Należy zatem przyjąć, że brzmiało ono Wiśniewski. To samo dotyczy np. nazwiska Gnerowycz, które zapisywane jest czasami jako Gnyrowicz, Gnarowicz, Gynyrowicz...

Re: Wiszniewski, Wiśniewski - Ruchocinek parafia Powidz

31 sie 2015, 16:04

Henryku dziekuję bardzo, zatem poszukuję potomków i informacji o tejże rodzinie z okresu kiedy mieszkali w Ruchocinku.

12 sty 2017, 22:34

Witam, znalazłem informację że nazwisko jest pochodzenia szlacheckiego, moi przodkowie mieli pochodzenie włościańskie, ale pod koniec 18 wieku mieli swoje gospodarstwo we wsi Ruchocinek w parafii Powidz, czy możliwe że to była szlachta ale która straciła tytuł?

13 sty 2017, 10:08

Witam,
Samo nazwisko nie świadczy po pochodzeniu szlacheckim. Np. byli Kozłowscy szlachta i Kozłowscy włościanie.

22 wrz 2017, 16:47

Witam,

Piszę w sprawie kłopotliwego nazwiska - sama mam w rodzinie Wiśniewskich, którzy zapisywani byli jako Wiszniewski, Wiśniewski i Wiśniowski. Potwierdzam, że zapisana forma nazwiska zależała głównie od fantazji autora wpisu, albo też przyjętej wymowy.
Odpowiedz