Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Piosik,Furmaniak,Koczorowska,Rosołek,Surma W-TYN

03 sty 2016, 15:09

Poszukuje Piosik(Łąkie), Furmaniak(Rakoniewice wieś), Koczorowska (chyba Rostarzewo) , Rosołek(chyba Grodzisk wlkp.) okolic Wolsztyna , Rakoniewic, Grodziska Wlkp. Surma to Widzim
Dopiero zaczynam. Zawsze mnie to ciekawiło a teraz synek miał teraz takie zadanie domowe w szkole :-)
Zainspirowała mnie tez książka " Rody ziemi wolsztyńsko-babimojskiej" akurat mój dziadek tam jest
Ostatnio edytowano 03 sty 2016, 20:05 przez danula, łącznie edytowano 1 raz

Re: Piosik,Furmaniak,Koczorowska,Rosołek,Surma W-TYN

03 sty 2016, 15:27

Poszukaj tu:
http://www.basia.famula.pl/

http://poznan-project.psnc.pl/?lang=pl

03 sty 2016, 21:58

dziękuję, tylko weszłam na "Basię" a tam Piosików aż jak dla mnie za dużo ;-) i pełno niemieckich imion!

03 sty 2016, 22:36

Surma nazwisko na stronie Basia w ogóle nie widnieje w naszych rejonach. Czy to można uzupełnić?

03 sty 2016, 22:53

Witam
Moi Nowiccy z Wolsztyna i okolic spokrewnieni są z Piosikami.

03 sty 2016, 23:02

To nie takie proste. Indeksuje się całe jednostki (księgi), a nie wyszukuje poszczególnych nazwisk. Możesz jednak przejrzeć skany miejscowości, które Ciebie interesują.
http://basia.famula.pl/skany

04 sty 2016, 00:29

Patrzyłam po parafii Gościeszyn , to tylko 2 km od interesującego mnie Łąkiego. W ogóle dużo jest Piosików, na razie się opieram na opracowaniu z książki o której pisałam wcześniej. Nowickich nie widzę niestety.
Wiem,że np. Marcin Piosik ożenił się z kuzynką z pierwszego pokolenia , czyli bardzo bliską kuzynką
Najstarszy przodek to Szymon Piosik ,który urodził się około 1723 r. i miał żonę Mariannę z Błocka
Potem się pojawia nazwisko, Bąk, Wieczorek, Adam, Rosołek, Koczorowska - czyli to są panieńskie nazwiska żon
jeszcze Mańczyńska, Przybyła

04 sty 2016, 01:17

Witaj,

W moim drzewie, chociaż, że tak powiem "po kądzieli", ale pojawia się jednak nazwisko Koczorowskich. To jednak okolice Kostrzyna i Wrześni, więc nie wiem czy będzie Ci pasować. Nazwisko jest dość rzadkie, ale jednak nie unikatowe. :)

04 sty 2016, 03:01

Dziękuję. Pomagałam synkowi zrobić drzewo genealogiczne jednak nam się wszystko poplątało. Można się pogubić z tymi połączeniami. Są jakieś zasady? Bo zrobiłam drzewo że od dołu idą najstarsi których znam przodków w linii prostej i tak samo męża, potem dziadków i ich dzieci i wtedy mi się zaczęło mieszać, bo jesteśmy my z mężem i teściów dzieci i ich dzieci ..... :roll:

04 sty 2016, 03:02

Koczorowsy u nas są w pobliżu. Ciekawe czy są rodziną. Jednak myślę,że ludzie się tym nie interesują

04 sty 2016, 03:19

Tak, generalnie chyba (bo ja też dopiero zaczynam, tyle, że już któryś raz, bo jakoś tak to u mnie zrywami wychodzi) idzie się w górę po nazwisku najwyżej jak się da, żony dopisując tylko z grzeczności, a rodzeństwo tej głównej linii męskiej dla porządku. Tych odnóg czyli żon i rodzeństwa już się nie rozgałęzia, tzn. nie dodaje się ich dzieci ani rodziców - oni tworzą osobne drzewa. I w ten sposób wychodzi ładne, typowe, drzewko. To w teorii. Bo w praktyce, co się złapie to zaraz się oznacza, bo szkoda pracy,bo może się przydać i, zwłaszcza na początku, zwyczajnie człowiekowi żal :) I wychodzą z tego "lasy genealogiczne" :) Ale tłumacze sobie, ze przecież jestem hobbystką, a nie naukowcem i szukam rodziny, a nie linii dynastycznej :) Ale im bardziej rozbudowujesz linie poziome, tym gorzej drzewo wygląda czysto wizualnie. Ładne to to jest jak się ma przynajmniej 4-5 pokoleń...

04 sty 2016, 07:55

Wczoraj weszłam sobie na facebooka i znalazłam nazwisko i miejscowość mniej więcej, które mnie interesuje, młoda osoba około 20 lat i ja mam się go pytać o dziadków? W sumie to wygodna metoda ale czy tak można? Jak się pytać grzecznie? Są jakieś zasady?
Odpowiedz