Dzięki, akurat doszedłem do tego, chodzi mi o ich potomstwo ewentualnie rodzeństwo. Zacznijmy od początku.
Agnieszka i Józef Derezińscy. Pobrali się w 1882 r.
Dzieci: Helena ( za męża Matczyńska, mieszkała w Wągrowcu u. 1889 zm 1966); Roman (ożenił się z Stefanią Biegańską ?, zmarł bezdzietnie w Wągrowcu); Zofia (wyszła za Machnikowskiego i mieli piekarnię w Gorzowie wlkp.); Walter (ur 1888, zm 1955, w 1908 r. wyemigrował do USA i ożenił się z Katarzyną Bemowski- ur. już w USA). Być może ktoś jeszcze z rodziny wyemigrował, ale nie ma pewności co do tego.
Początkowo wszyscy mieszkali w Koninku, gdzie było bardzo duże gospodarstwo i dużo ziemi. Podobno dzieci miało być aż 21 ( niektórzy twierdzą że z 3 żon), co do tego faktu to nikt nic nie wie, przynajmniej z tych osób do których dotarłem. Dom też był okazały, podobno ( wg. informacji od pewnego pana, już nie istnieje). Przed wojną nastała parcelacja i państwo zaczęło zabierać ziemię. Derezińscy sprzedali wszystko i zamieszkali z Zofią w Wągrowcu. Za pieniądze zdążyli kupić dom czy piekarnię, reszta pieniędzy straciła wartość bo przyszła dewaluacja pieniędzy. Następnie przeprowadzili się do Gorzowa Wlkp. Wiem że na pewno Józef mieszkał w Gorzowie i zmarł tam, jeśli chodzi o Agnieszkę to nie wiem. Posiadłość w Koninku była do końca wojny w pryawtnych rękach, potem państwo ją zabrało i utworzyło PGR, z czasem wszystko zaczęło niszczeć po jego zamknięciu, aż w końcu zostało wszystko zrównane z ziemią. Podobno Derezińscy mogli być spokrewnieni z Biegańskimi, którzy mieli olbrzymi majątek w Potulicach czy nawet w sąsiadującym nie daleko Koninka Łukowie.
Mogę też udostępnić kilka zdjęć, jeśli pomoże nam to w poszukiwaniach. Jedno jest pewne, że rodziny wtedy były wielodzietne i na podstawie metryk udostępnionych w internecie nie można tak łatwo wszystkich ze sobą powiązać.
Ostatnio edytowano 17 sie 2016, 18:42 przez
Grzesiek28, łącznie edytowano 1 raz