Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
13 maja 2009, 14:07
Poszukuję wszelkich informacji na temat rodziny Kurzawskich zamieszkałych w Świecy dawniejszy pow.Odolanów. Mój dziadek Ignacy Kurzawski ur.7.o9.1902 w Świecy był powstańcem wielkopolskim. Jego matka Katarzyna zmarła tragicznie lecz nic nam nie wiadomo w jakich okolicznościach. Dziadkiem Ignacym podobno opiekowała się jakaś rodzina, ale też nic nie wiem na ich temat. Moja mama ,a córka Ignacego przypomina sobie nazwiska Pinkowskich i Jakubczaka Albina/ księdza umieszczonego w bazie księży wielkopolskich/ i przypuszcza ,że któraś z tych rodzin wychowywała jej ojca. Podobno w Świecy stoi jeszcze dom gdzie w 1902 roku urodził się dziadek. Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek informację w tej sprawie.
Pozdrawiam
Maciej MIchalewicz
09 paź 2009, 08:59
Witam,
Moja prababka Marianna Kurzawska za męża Jankiewicz pochodziła z Krotoszyna.
Może to coś pomoże ? Mam trochę danych o niej i jej rodzicach.
pozdrawiam
Barbara Olejnik
09 paź 2009, 09:59
Ja też mam w rodzinie Kurzawskich. Niestety nie mam za wiele informacji o nich. Tzn wiem tylko że moja praprababcia nazywała się Wiktoria Weronika Fórmaniak zd Kurzawska. I że prawdopodobnie pochodzili z okolic Wrześni, bo pradziadek (jej syn) urodził się w 1887r w Nowej Wsi Królewskiej. Także jeśli ktoś by się doszukał jakiś powiązań z ,,moimi'' to proszę o informacje
09 paź 2009, 16:53
A ja nie mam w rodzinie Kurzawskich, ale znam osoby o tym nazwisku, które mieszkają we Wrześni.
Pozdrawiam
Jarek