29 cze 2009, 19:49
29 cze 2009, 20:14
29 cze 2009, 20:18
29 cze 2009, 20:24
29 cze 2009, 20:28
29 cze 2009, 20:30
29 cze 2009, 21:31
30 cze 2009, 04:11
Regestr obejmuje zakres terytorialny: Archidiecezję gnieźnieńską, oraz diecezje chełmską, krakowską, płocką, poznańską i włocławską.
30 cze 2009, 14:12
Anna Eichsteadt była żoną Michała Cyttlopp i matką Marianny Cyttlopp - żony mojego 3xpradziadka Jana Busslera - ślub 1802 r. Bielawka parafia Niestronno.
Wszystkie nazwiska to więc jedna wielkopolsko-kujawska rodzina.
30 cze 2009, 15:47
30 cze 2009, 15:57
Hania napisał(a):Marian -
Nie wiem czy tak daleko szukasz ale mam w swoich fotografiach z cmentarza polskiego Sw.Wojciecha kolo Chicago, fotke grobu Eichstaedt Konstantego i Katarzyny. On urodzony 31 grudzien 1844, zmarl 21 styczen 1918. Ona urodzona 11 sierpien 1856, zmarla 15 wrzesien 1926.
Polacy, napisy po polsku.
Pozdrowienia, Hania.
30 cze 2009, 16:24
30 cze 2009, 18:20
30 cze 2009, 18:53
30 cze 2009, 20:02
menka napisał(a):Eichstaedt mieszka w Kamionku koło Gębic (pow. Mogilno).
08 wrz 2009, 18:41
Busler napisał(a):Witam,
Poszukuję przodków rodziny Busler i Bussler oraz rodzin związanych - Krygier, Kwieciński, Cyttlopp, Eichstaedt z rejonu Mogilna (Niestronno, Palędzie Dln., Wszedzień, Szubinek, Sucharzewo, Parlin, Dąbrowa, Słaboszewko, Gościeszyn, Ryszewko, Mięcierzyn,) oraz innych miejscowości Kujaw i Wielkopolski.
09 wrz 2009, 17:57
09 wrz 2009, 18:10
Busler napisał(a):Pani Tereso
Coraz więcej wspólnych nazwisk w naszych drzewach:
do nazwisk Busler i Krygier doszły Kwieciński i Stoff.
Myślę, że to już nie jest przypadek. Szukajmy dalej.
Dziękuję za informacje.
Pozdrawiam
Marian Busler
21 wrz 2009, 16:35
jarzynkka57 napisał(a):Busler napisał(a):Pani Tereso
Coraz więcej wspólnych nazwisk w naszych drzewach:
do nazwisk Busler i Krygier doszły Kwieciński i Stoff.
Myślę, że to już nie jest przypadek. Szukajmy dalej.
Dziękuję za informacje.
Pozdrawiam
Marian Busler
Panie Marianie
Bardzo się cieszę, może od nitki do kłębka dojdziemy do celu. Z rodziny Kwiecińskich żyje jeszcze Barbara. Mieszka w Elblągu. Barbara Krygier Była żoną Władysława Krygier z Gościeszynka. To pokrewieństwo było związane również z nazwiskiem Janka.
21 wrz 2009, 16:54
Natomiast informacja dla Pana Kabacińskiego że siostra mojej babci Prakseda Sobkowska wyszła za mąż za Jana Kabacińskiego.
Takie informacje uzyskałam, ale nie wiem na ile to jest prawdą, czy się cioci nie pomieszało - bo pra babcia miała 13 dzieci, więc mogła coś pomylić
Pozdrawiam T.Jarynowska
21 wrz 2009, 17:46
kabat napisał(a):Natomiast informacja dla Pana Kabacińskiego że siostra mojej babci Prakseda Sobkowska wyszła za mąż za Jana Kabacińskiego.
Takie informacje uzyskałam, ale nie wiem na ile to jest prawdą, czy się cioci nie pomieszało - bo pra babcia miała 13 dzieci, więc mogła coś pomylić
Pozdrawiam T.Jarynowska
Prakseda Kabacińska d. Sobkowiak o druga zona Stanisław Kabaciński'ego
córka z tego mażeństwa jest:
Anna Nowak d. Kabacińska wyszła za Ludwik'a Nowak'a to powiązania z drzewem mojej Mamy Janiny Nowaki Kabacińskiej.
Powiązania genealogiczne nawiazalismy.
Jak imię wymienionej siostry Praksedy i jego zony jesli mozna Prosić.
Z arianem wielokrotnie pisaliśmy i wsółpracujemy w poszukiwaniach.
W archiwum Gniezno wyjaśnilismy sobie wiele problemów, my mamy wspólne nazwisko Linette ej y , parafie i miejscowści.
Gościeszyn, Gościeszynek, okoliczne wioski to moje tereny z lay 1813-25 i wczesniejszych naziska kabacinski i inych.
l wielu genealogia to głowne linie, dla mnie najwieksze efekty, impulsy, to wspólpraca w takiej formie jak ta, ta forma przynosła i przynosi największe suksesy w uzupełnieniu drzew.
Dzieki za informacje i myśle, warto dalej kontuować nasz współprace.
http://www.leszekkabacinski.unl.pl
Rodzina Praksedy Kabacińskiej mieszka w Gniezno Gościeszyn, Szczecin itp.
21 wrz 2009, 21:00
21 wrz 2009, 21:22
21 wrz 2009, 21:27
21 wrz 2009, 21:35
mistrz w genealogii Kujaw i Wielkopolski
21 wrz 2009, 21:50
kabat napisał(a):temat cd.
z mich wypisów:
Rozalia Maciejewska d. Linety ur. 1876.07.11 Padniewo
chrzestny1876Padniewo#6393 : Andrzej Kwieciński rolnik z Padniewko ur. +- 1855 <
chrzestny1876Padniewo#6393 : Marianna Kominiarek żona rolnika z Paniewko ur. +- 1855 <
legenda:
#6393 numer w programie tutaj Rozalia Maciejewska d. Linety
ur. +- 1876 - 21 ( to minimum na bycie swiadkiem , chrzestnym) wiec kalkulacja wynika ze urodzony 1855 lub wczesniej.
Stoff nie mam takiego nazwisk - ale pytanie z jaka spotkaliśce się pisownia nazwiska Stoff.
Kryger - pisownia różna, w moi programie na ponad 9 tysiecy nazwisk Krygier 27 nazwisk powiazanych z moimi wyszukiwaniami.
Postram wypisać tych z okolic Gościeszyna i terenów nas intersujących, a wpypisanych z moich poszukiwań.
Na forgenie mżna poprosic o etymologie nazwiska Stoff
21 wrz 2009, 21:59
Busler napisał(a):Pani Tereso,
Oczywiście nie mogę nie podziękować za taki ogrom informacji. Wszystko wskazuje na to, że układa nam się obraz rodziny w okolicy Gościeszyna. Krygierowie i Kwiecińscy, jak wynika z Pani informacji, byli mocno powiązani. Jeśli do tego jeszcze doszła rodzina Leszka - Kabacińscy - to jesteśmy prawie w domu. Leszek Kabaciński to rzeczywiście mistrz w genealogii Kujaw i Wielkopolski. Bardzo dużo mi pomógł w poszukiwaniach.
Jeszcze informacja dotycząca nazwisk Kwieciński i Stoff. Mój prapradziadek Paweł (Paul) Kwieciński urodził się w Padniewku 07.01.1795 r. (Padniewko leży blisko Gościeszyna), zmarł w 1882 r. w miejscowości Drewno parafia Niestronno. Był synem Tomasza (Thomasa) Kwiecińskiego i Małgorzaty (Margarethy) Stoff.
Paweł Kwieciński ożenił się z Marianną Stoff. Paweł i Marianna byli rodzicami mojej prababci Józefy Kwiecińskiej, żony mojego pradziadka Michała Buslera (ur. 1846 r.).
Dzięki Leszkowi Kabacińskiemu udało mi się przetłumaczyć akt zgonu Pawła Kwiecińskiego (akt wystawiony w USC Gąsawa).
Pozdrawiam serdecznie.
Marian Busler
21 wrz 2009, 22:05
kabat napisał(a):temat cd.
z mich wypisów:
chrzestny1876Padniewo#6393 : Andrzej Kwieciński rolnik z Padniewko ur. +- 1855 <
chrzestny1876Padniewo#6393 : Marianna Kominiarek żona rolnika z Paniewko ur. +- 1855 <
legenda:
ur. +- 1876 - 21 ( to minimum na bycie swiadkiem , chrzestnym) wiec kalkulacja wynika ze urodzony 1855 lub wczesniej.
Stoff nie mam takiego nazwisk - ale pytanie z jaka spotkaliśce się pisownia nazwiska Stoff.
Kryger - pisownia różna, w moi programie na ponad 9 tysiecy nazwisk Krygier 27 nazwisk powiazanych z moimi wyszukiwaniami.
Postram wypisać tych z okolic Gościeszyna i terenów nas intersujących, a wpypisanych z moich poszukiwań.
21 wrz 2009, 22:17
jarzynkka57 napisał(a):kabat napisał(a):temat cd.
z mich wypisów:
legenda:
Jeśli chodzi o pisownię nazwiska Stoff to odnalazłam w Projekcie Poznań
Parafia katolicka Gościeszyn Żnin, wpis 4 / 1854 zgodność: Pan młody: 100% Panna młoda: 100%
Martinus Krygier (27) ojciec: Joseph, matka: Marianna
Paulina Stoff (20) ojciec: Petrus, matka: Michalina
Może zrobiłam błąd ale imiona na pewno pasują
Pozdrawiam sredecznie
Pozdrawiam
21 wrz 2009, 22:19
22 wrz 2009, 16:52
kabat napisał(a):Stoff nie mam takiego nazwisk - ale pytanie z jaka spotkaliśce się pisownia nazwiska Stoff
22 wrz 2009, 18:48
22 wrz 2009, 19:06
22 wrz 2009, 19:18
kabat napisał(a):Nikodem Sobkowski i Rozalia z domu Pazluska lub Tazluska - Tak jest w projekcie Poznań
Nie moge poszukać tego wpisu w Projekcie Poznań.
chciale sprawdzić w archiwuim kto był świadkami tego slubu, te nazwiska to ciekawe dane.
Poprawcie mnie, Proszę przekopiuj ten wpis do tego forum.
22 wrz 2009, 20:09
jarzynkka57 napisał(a):kabat napisał(a):Nikodem Sobkowski i Rozalia z domu Pazluska lub Tazluska - Tak jest w projekcie Poznań
Nie moge poszukać tego wpisu w Projekcie Poznań.
chciale sprawdzić w archiwuim kto był świadkami tego slubu, te nazwiska to ciekawe dane.
Poprawcie mnie, Proszę przekopiuj ten wpis do tego forum.
Witam Pana!
Co prawda w Projekcie nie występuję nazwisko Sobkowska Sobkowski lecz Sobkowiak - ale myślę że na pewno są to moi dziadkowie. Z tymże ciocia mówiła mi że Rozalia Sobkowska była z domu Posłuszna
Parafia katolicka Parlin, wpis 7 / 1888 zgodność:
Nicodemus Sabko??ak alias Sobko??ak (25)
Rosalia Pazluska alias Tazluska (22)
Pozdrawiam Teresa Jarynowska
23 wrz 2009, 08:55
23 wrz 2009, 19:45
kabat napisał(a):Witam
viewtopic.php?f=3&t=16
fragment z zdjeciami
Szczecin - Beata Kabacińska to linia Stanisława Kabacińskiego i Praksedy
może Tobie uda się rozczytać te zdjęcia przesłane przez Batę.
niestety Ludwik Nowak 08.05.1923, mąż s.p. Anny Kabacińskiej 27.07.1932 Lubcz 23.02.1998 Modliszewo, z tych linii nie wie.....
http://www.kabatek.republika.pl/39.jpg
http://www.kabatek.republika.pl/40.jpg
Z wieka niecierpliwości czekam kto jest na tych zdjęciach.
Teorie że genealogia to tylko linie męskie, bez bocznych gałązek, to ..... i tutaj się nie potwierdzają, jak lansuja innii.
http://www.leszekkabacinski.unl.pl
23 wrz 2009, 21:19
jak rozumieć te zdanie - rozpoznałaś kogoś.Zdjęcia częściowo podpisane wysłałam
23 wrz 2009, 21:47
jak rozumieć te zdanie - rozpoznałaś kogoś.[/quotkabat napisał(a):Na razie nie mogę być w archiwum - spisuje to napisałaś i zobaczę.
Mam nadzieje ze zdjecia będa ciekawe i znajdziesz tam Swoich.Zdjęcia częściowo podpisane wysłałam
23 wrz 2009, 21:54
jarzynkka57 napisał(a):jak rozumieć te zdanie - rozpoznałaś kogoś.[/quotkabat napisał(a):Na razie nie mogę być w archiwum - spisuje to napisałaś i zobaczę.
Mam nadzieje ze zdjecia będa ciekawe i znajdziesz tam Swoich.Zdjęcia częściowo podpisane wysłałam
Witam!
Wysłałam e-maliem podpisane zdjęcia. Wysłałam do Elblaga te zdjecia ciocia Barbara Krygier z Domu Kwiecińska rozpoznała niektóre osboby.
23 wrz 2009, 22:19
23 wrz 2009, 22:34
kabat napisał(a):Rewelka jak się to mówi, znaliście te zdjęcia i z jakiego okresu są.
Namawiałem Mariana do napisania i inicjatowania tego forum, i widać dużo pozytywnych odpowiedzi.
Dzięki moim kontaktom, zbieram wszystkie zdjęcia związane z nazwiskami moich poszukiwań.
Jak na razie to ja rodzielam tymi atutam.
Czekam jak "ktoś będzie miał zdjęcia z moimi kabat Kabacińskim'i.
Al ( moja żona ) na forum Mrówczynski - miała taki mment kiedy rozpoznała zdjecia i najstarsze zdjęcie Jej ojca Stefana Woźniaka "a mającego +- 12 lat.
24 wrz 2009, 17:45
24 wrz 2009, 18:04
05.10.1877 r. miejscowość Drewno ur. się Franciszek BUSLER (w księdze AAG parafia Niestronno nazwisko zapisano Bussler) s. Michała Buslera i Józefy zd. Kwiecińskiej, chrzestni: Jan Kwieciński i Anna Priebe +- 21 = ur +- 1857 <
24 wrz 2009, 19:19
Busler napisał(a):W moich zapiskach mam jeszcze takie dane ze wspólnymi nazwiskami:
14.12.1849 r. miejscowość Drewno par. Niestronno ur. się Franciszek STOFF s. Franciszka Stoff i ...
24.12.1867 r. ur. się Katarzyna KRYGIER c. Jana Krygier i Franciszki Łuszczyńskiej
11.06.1872 r. miejscowość Osinin/Osiny ur. się Joanna KRYGIER c. Jana Krygier i Franciszki Łuszczyńskiej
05.10.1877 r. miejscowość Drewno ur. się Franciszek BUSLER (w księdze AAG parafia Niestronno nazwisko zapisano Bussler) s. Michała Buslera i Józefy zd. Kwiecińskiej, chrzestni: Jan Kwieciński i Anna Priebe
25.06.1875 r. miejscowość Drewno ur. się Anna BUSLER/Bussler c. Michała Buslera i Józefy zd. Kwiecińskiej, chrzestni: Jakub Priebe i Marianna Solińska
26.12.1874 r. miejscowość Osinin/Osiny parafia Niestronno ur. się Jan KRYGIER s. Jana Krygier i Franciszki Łuszczyńskiej
Witam Pana
Serdecznie dziękuję za te informacje. myślę że Kwiecińscy na pewno psują do mojego drzewa - tylko to muszę sobie ułożyć w całość, natomiast Krygier jak na razie te imiona są mi obce. Tyle co wywnioskowałam to te rodziny łączyły się między rodzeństwami. Gdybym Wiedziała jak na imię mieli rodzice mojej Rozalii byłoby może łatwiej dojść.
Serdecznie pozdrawiam Teresa Jarynowska
11.04.1873 r. ur. się Jan BUSLER/Bussler s. Michała i Józefy Kwiecińskiej, chrzestni: Jakub Klimczewski i Agnieszka Morkowska
04.01.1879 r. ur. się w Niestronnie Franciszek KRYGIER s. Jana Krygier i Marianny Wysakowskiej
17.02.1880 r. ur. się w Parlinku Julianna KRYGIER c. Antoniego KRYGIER i Marianny Brodzkiej
20.03.1881 r. ur. się w Drewnie Helena BUSLER/Bussler c. Michala Buslera i Józefy Kwiecińskiej, chrzestni: Jan Guzik i Leokadia Springer
03.10.1887 r. ur. się w Bielawce par. Niestronno Jan BUSLER/Bussler s. Michala Buslera i Józefy Kwiecińskiej, chrzestni: Franciszek Kwieciński i Pelagia Bosiacka
22.09.1888 r. parafia Niestronno ur. się Stanisław KWIECIŃSKI
24 wrz 2009, 19:22
kabat napisał(a):05.10.1877 r. miejscowość Drewno ur. się Franciszek BUSLER (w księdze AAG parafia Niestronno nazwisko zapisano Bussler) s. Michała Buslera i Józefy zd. Kwiecińskiej, chrzestni: Jan Kwieciński i Anna Priebe +- 21 = ur +- 1857 <
Anna Priebe (Prybe) jeszcze jako pana ( a pasuje?? ) czyżby matka mojej babci Marty Nowak Springer
Anna Priebe wyszla za Potra Springera - babacia wymieniała Trzemżal/Mogilno miejscowośc jej rodziców.
W starych katastrach i podziałach w geodezji w Gnieźnie widziałem w Trzemżalu zapiski i nazwisko Jakub Springer czyżby to rodzice mojej Anny Prirbe.
To moja "tragedia " tutaj nie moge ruszyć nic poza 1850 lata.
Nigdzie nie wypisałem Piotra Spinger'a i ślubu z Anna Priebe ani gdzie umarli -( podobno Duszno) rodzinnka poumierała i nikt nie podpowie.
24 wrz 2009, 19:46
Busler napisał(a):kabat napisał(a):05.10.1877 r. miejscowość Drewno ur. się Franciszek BUSLER (w księdze AAG parafia Niestronno nazwisko zapisano Bussler) s. Michała Buslera i Józefy zd. Kwiecińskiej, chrzestni: Jan Kwieciński i Anna Priebe +- 21 = ur +- 1857 <
Anna Priebe (Prybe) jeszcze jako pana ( a pasuje?? ) czyżby matka mojej babci Marty Nowak Springer
Anna Priebe wyszla za Potra Springera - babacia wymieniała Trzemżal/Mogilno miejscowośc jej rodziców.
W starych katastrach i podziałach w geodezji w Gnieźnie widziałem w Trzemżalu zapiski i nazwisko Jakub Springer czyżby to rodzice mojej Anny Prirbe.
Nigdzie nie wypisałem Piotra Spinger'a i ślubu z Anna Priebe ani gdzie umarli -( podobno Duszno) rodzinnka poumierała i nikt nie podpowie.
Leszku,
wydaje mi się, że Anna Priebe, o której pisałem była żoną Jakuba Priebe a zdjęcie ich nagrobka na cmentarzu w Niestronnie chyba Ci przeslałem.
Mam pytanie dot. Andrzeja Kwiecińskiego z Padniewka - chrzestnego Rozalii Maciejewskiej d. Linety ur. 1876. Czy są znane Ci jeszcze jakieś informacje o nim?
Pozdrawiam
Marian
Busler napisał(a):kabat napisał(a):05.10.1877 r. miejscowość Drewno ur. się Franciszek BUSLER (w księdze AAG parafia Niestronno nazwisko zapisano Bussler) s. Michała Buslera i Józefy zd. Kwiecińskiej, chrzestni: Jan Kwieciński i Anna Priebe +- 21 = ur +- 1857 <
Leszku,
wydaje mi się, że Anna Priebe, o której pisałem była żoną Jakuba Priebe a zdjęcie ich nagrobka na cmentarzu w Niestronnie chyba Ci przeslałem.
Mam pytanie dot. Andrzeja Kwiecińskiego z Padniewka - chrzestnego Rozalii Maciejewskiej d. Linety ur. 1876. Czy są znane Ci jeszcze jakieś informacje o nim?
Pozdrawiam
Marian
Leszku,
Pozdrawiam
Marian
24 wrz 2009, 19:49
Busler napisał(a):W moich zapiskach mam jeszcze takie dane ze wspólnymi nazwiskami:
14.12.1849 r. miejscowość Drewno par. Niestronno ur. się Franciszek STOFF s. Franciszka Stoff i ...
24.12.1867 r. ur. się Katarzyna KRYGIER c. Jana Krygier i Franciszki Łuszczyńskiej
11.06.1872 r. miejscowość Osinin/Osiny ur. się Joanna KRYGIER c. Jana Krygier i Franciszki Łuszczyńskiej
05.10.1877 r. miejscowość Drewno ur. się Franciszek BUSLER (w księdze AAG parafia Niestronno nazwisko zapisano Bussler) s. Michała Buslera i Józefy zd. Kwiecińskiej, chrzestni: Jan Kwieciński i Anna Priebe
25.06.1875 r. miejscowość Drewno ur. się Anna BUSLER/Bussler c. Michała Buslera i Józefy zd. Kwiecińskiej, chrzestni: Jakub Priebe i Marianna Solińska
26.12.1874 r. miejscowość Osinin/Osiny parafia Niestronno ur. się Jan KRYGIER s. Jana Krygier i Franciszki Łuszczyńskiej
11.04.1873 r. ur. się Jan BUSLER/Bussler s. Michała i Józefy Kwiecińskiej, chrzestni: Jakub Klimczewski i Agnieszka Morkowska
04.01.1879 r. ur. się w Niestronnie Franciszek KRYGIER s. Jana Krygier i Marianny Wysakowskiej
17.02.1880 r. ur. się w Parlinku Julianna KRYGIER c. Antoniego KRYGIER i Marianny Brodzkiej
20.03.1881 r. ur. się w Drewnie Helena BUSLER/Bussler c. Michala Buslera i Józefy Kwiecińskiej, chrzestni: Jan Guzik i Leokadia Springer
03.10.1887 r. ur. się w Bielawce par. Niestronno Jan BUSLER/Bussler s. Michala Buslera i Józefy Kwiecińskiej, chrzestni: Franciszek Kwieciński i Pelagia Bosiacka
24 wrz 2009, 20:58
jarzynkka57 napisał(a):Busler napisał(a):W moich zapiskach mam jeszcze takie dane ze wspólnymi nazwiskami:
Ale tak mi się wydaje że Buslerowie w miom drzewie to chyba będą po stronie Krygierów także. Oj te rodziny się kiedyś mieszały
24 wrz 2009, 21:55