Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Woźniak, Ostant (Ostand) parafia Głuchowo powiat Kościan

29 cze 2009, 21:25

Za pośrednictwem tego ogłoszenia moja jak się okazało dalsza kuzynka ze Stanów Zjednoczonych ;) poszukuje osób o nazwiskach Woźniak i Ostant (Ostand) zamieszkujących swego czasu Jarogniewice i okoliczne miejscowości w parafii Głuchowo.

jej 2xpradziadek Józef Woźniak ur. 18.02.1822 poślubił Mariannę Leśną
1xpradziadek Józef Woźniak poślubił Józefę Ostant
dziadek Michał Woźniak wraz z żoną Katarzyną Olejnik wyemigrował do Ameryki.

Michał Woźniak miał 2 braci: Stanisław ur. 27.09.1873 i Franciszek 28.11.1875 oraz siostrę Rozalię ur. 23.08.1879, która poślubiła niejakiego Klemańskiego.

W kręgu poszukiwań są także nazwiska Leśny, Górny, Brodka, Wysocki również z tej okolicy.

Czekam na kontakt od potomków wspomnianych osób!
Szymon

Re: Woźniak, Ostant (Ostand) parafia Głuchowo powiat Kościan

30 cze 2009, 20:43

Szymon,

Leśny i Górny to nazwiska (z tego co pamiętam) pojawiające się w Głuchowie już bardzo wcześnie w księgach.
Nazwisko Leśny na pewno pojawia się bardzo często i trwa aż do początków XIX wieku.
Ostant (Ostand) lub podobne kojarzę też z indeksu aktów cywilnych Głuchowa, skorowidz alfabetyczny dostępny jest w APP.
Mam dość liczne wpisy z Głuchowa w moim drzewie ale wymienionych nazwisk się nie doszukałem, fakt że sporo cieńszych gałązek pozostaje u mnie jeszcze do uzupełnienia.

Re: Woźniak, Ostant (Ostand) parafia Głuchowo powiat Kościan

18 paź 2013, 10:49

Witam,
to może ja zapytam o rodziny Nawrockich, Piątkowskich (Michał i Paulina z Krysztofowiczów), Kucharskich (Ignacy i Urszula; Ignacy i Florentyna i dzieci) i Mellerowiczów.
Ze względu na odległość mam znikome możliwości dotarcia do AAP. Oczywiście śledzę BASIĘ ale może coś jeszcze.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Jerzy Szatkowski
Odpowiedz