Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
24 sie 2009, 09:01
Może ktoś przeglądał księgi parafialne z Witkowa. Tam podobno - według ksiąg poborowych 2.04.1839 r urodził się mój pradziadek Michał. Rodzicami byli Jakub i Małgorzata. Niestety odpowiedź z archiwum archidiecezjalnego z Gniezna jest negatywna. Może ktoś ma jakiś inny pomysł. Przy okazji jest podobny problem z metryką Ojca Gabriela Świtalskiego /1838-1916/ - dominikanina, który urodził się w Ostrowiu pod Strzelnem. W Strzelnie nie udało mi się znaleźć jego aktu. Pozdrawiam
Andrzej Świtalski z Warszawy
24 sie 2009, 11:46
Ostrowo koło Strzelna (nie mylić z Ostrowem nad Gopłem) było i jest odrębną parafią, więc to oczywiste, że w Strzelnie nie znalazłeś tego urodzenia. Na parafii w Ostrowie księgi chrztów są od 1883 roku (przynajmniej powinny być), a więc nie te lata, które Ciebie interesują.
24 sie 2009, 13:47
Dzięki za informację. Pytanie, czy w interesującym mnie czasie już istniała parafia? Pozdrawiam
Andrzej
24 sie 2009, 20:24
Kościół w Ostrowie być może istniał już w 1446 roku, odkąd istnieje parafia dokładnie nie wiem, ale na pewno przed XIX w.
25 sie 2009, 06:01
Bardzo dziękuję.
26 sie 2009, 08:56
menka napisał(a):Kościół w Ostrowie być może istniał już w 1446 roku, odkąd istnieje parafia dokładnie nie wiem, ale na pewno przed XIX w.
Według danych na forum Korzenie parafia w Ostrowiu istniała od 1460 r. Próbuję znaleźć kontaktk telefoniczny z parafią - może Ty go masz, a bez wątpienia będzie w parafii w Strzelnie. Jeżeli można prosić o pomoc w tym względzie będę wdzięczny. Chciałbym we wrześniu wybrać się do Ostrowa, o ile są tam w parafii XIX wieczne księgi parafialne. Pozdrawiam
Andrzej z Warszawy