24 sie 2009, 19:11
28 lut 2010, 21:19
01 lip 2012, 11:44
13 sty 2014, 12:33
13 sty 2014, 13:34
Mariusz89 napisał(a):Witam
Poszukuję rodzeństwa lub starszych pokoleń:
-Stanisław i Rozalia Zaranek - jedyną datę jaką znam to taką, że zmarli ok. 1950r.
-Jan (1864-1947) i Magdalena (1868-1940) Zaranek - przypuszczam, że są to rodzice Stanisława
-Franciszek Zaranek (ur. 1828) i Antonina Lijewska (ur. między 1828-1837) - przypuszczam, że są to rodzice Jana
Wszyscy pochodzą z Słomowa, parafia Parkowo (okolice Obornik). Szukam potwierdzenia tych informacji, ponieważ są to jedynie przypuszczenia z miejscowego cmentarza lub daty ślubu. Jedynie co wiem to, to że Stanisław i Rozalia należą do mojej rodziny i jest to pewne. Jakby ktoś byłby chętny to mam znaczą większość ich potomków.
Staram się również połączyć tą rodzinę z Zarankami którzy pieczętowali się herbem Korczak, wśród których był Kazimierz Zaranek chorąży i starosta Żmudzki.
Podobną sytuację mam z:
-Wincenty i Julianna Łochyńscy - urodzeni ok. 1880r., pochodzą z Popowa Kościelnego (powiat Wągrowiecki)lub bliskich okolic
-Tomasz Łochyński (ur. 1847) i Katarzyna Kamińska (ur. 1856) - przypuszczam, że są to rodzice Wincentego
-Jan (ur. 1808) i Marianna Łochińscy (ur. 1814) - przypuszczam, że są to rodzice Tomasza
W tym przypadku również staram się połączyć tą rodzinę z Łochyńskimi herbu Jelito.
Oraz:
-Jan Hermuła i Józefa Łysiak - pochodzą z Niemieczkowa (gmina Oborniki), urodzeni ok. 1880r.
-Józef Jóźwiak i Katarzyna Szymkowiak - mieszkali w Słupi, obok Stęszewa, ur. ok 1900r.
W rodzinie znajduje się sygnet herbowy z wygrawerowanym herbem Korab, przechodził on z rodziny do rodziny, więc w tej chwili nie jestem w stanie powiedzieć kto się nim pieczętował.
29 maja 2015, 06:26
Amalena napisał(a):Witam,
Również poszukuje informacji odnośnie rodziny Zaranek z Słomowa. Chciałabym się dowiedzieć kim byli rodzice Maryanny Zaranek, która wyszła za mąż za Jana Ronkę. Jestem prawnuczką ich córki Zofii, która urodziła sie 24 listopada 1906 w Słomowie. Również rodziną Ronka ze Słomowa jestem zainteresowana.
15 cze 2015, 10:37
survey06 napisał(a):Amalena napisał(a):Witam,
Również poszukuje informacji odnośnie rodziny Zaranek z Słomowa. Chciałabym się dowiedzieć kim byli rodzice Maryanny Zaranek, która wyszła za mąż za Jana Ronkę. Jestem prawnuczką ich córki Zofii, która urodziła sie 24 listopada 1906 w Słomowie. Również rodziną Ronka ze Słomowa jestem zainteresowana.
Moze dla Pani poszukiwan bedzie pomocna wiadomosc z Gazety Wagrowieckiej nr. 36 z dnia 14-02-1932; strona 6 o zgonie wdowy: Marjanna Koczorowska z domu Ronka; lat 81 – Slomowo. Natrafilem na ta wzmianke szperajac w sieci w przy okazji poszukiwan dotyczacych genealogii rodziny Ronkow (lub Runkow) wywodzacych sie z Parkowa – powiat Oborniki Wlkp. Pozdrowienia.
15 cze 2015, 10:38
survey06 napisał(a):Amalena napisał(a):Witam,
Moze dla Pani poszukiwan bedzie pomocna wiadomosc z Gazety Wagrowieckiej nr. 36 z dnia 14-02-1932; strona 6 o zgonie wdowy: Marjanna Koczorowska z domu Ronka; lat 81 – Slomowo. Natrafilem na ta wzmianke szperajac w sieci w przy okazji poszukiwan dotyczacych genealogii rodziny Ronkow (lub Runkow) wywodzacych sie z Parkowa – powiat Oborniki Wlkp. Pozdrowienia.
07 lis 2015, 18:03
Amalena napisał(a):Witam,
27 paź 2022, 19:20
27 paź 2022, 23:36