Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
18 sty 2018, 11:25
Szukam, w jakich miastach w latach 1800-1837 mogły znajdować się sierocińce. Mój przodek prawdopodobnie bardzo wcześnie został sierotą. Szukam przede wszystkim sierocińców najbliżej:
na Kujawach
- Ciechocinka (miejsce ślubu i zamieszkania mojego 4-pradziadka)
- Wąsewa k. Radziejowa (możliwe miejsce urodzenia)
w Wielkopolsce/Księstwie Poznańskim
- Wąsowa k. Nowego Tomyśla (możliwe miejsce urodzenia)
- Stęszewa/Konarzewa/Poznania/Pępowa (możliwe miejsce urodzenia)
Michał
18 sty 2018, 13:16
W tych czasach istniały sierocińce przykościelne lub prowadzone przez zakony ale raczej nie trafiały tam osoby o statusie społecznym "generosus" lub "nobiles". Powinnością rodziny, nawet dalszej, była opieka nad osieroconymi dziećmi. Nie wiem czy to dobra linia poszukiwań (jeśli dotyczy to rodziny Lubowieckich).
Pozdrawiam,
Grzegorz.
22 sty 2018, 14:32
Moje dotąd tropy prowadzą do tego, iż mój 4-pradziadek mógł być nieślubnym synem osoby o rodowodzie szlacheckim. W akcie ślubu nie ma w ogóle imienia ojca. Aktu urodzenia jeszcze nie zlokalizowałem. Tak więc, uważam że mógł być nieświadomy o swoim pochodzeniu. Raczej wychowywała go samotnie matka - z d. Kowalewska.
Jeśli nawet gdyby trafił do sierocińca (???), to czy każda parafia zajmowała się opieką nad sierotami???
Odp.
24 sty 2018, 13:23
Jeśli przy tej okazji mogę się podpytać, czy ktoś posiada informacje o sierocińcu Caritas w Wągrowcu w latach 1932-1937.