25 mar 2018, 14:13
16 kwi 2018, 22:01
16 kwi 2018, 22:12
hentomal@senior napisał(a):Witam.... Pozdrawiam Ciebie,oraz Tych,co jeszcze ... mnie kojarzą !
17 kwi 2018, 17:00
hentomal@senior napisał(a):Witam.Kiedyś bardzo dawno temu odwiedzając Moją babcie i rodzinę na Kujawach miałem okazję poznać osobiście kuzynkę mojej babci,która odwiedzała swoje kuzynostwo z okazji chyba odpustu w Piasakach. Ta ciocia nazywała się Kaniewska. Wiem, że mieszkała w Strzelnie.I jeszcze jedno. Jakiś pan ( ale to tylko z opowiadań starszych ) o tym samym nazwisku pracował na stacji Kruszwica jako dyżurny ruchu,albo zawiadowcą stacji nawet był.Było to na przełomie lat 60/70 ub.w. Zareagowałem jako,że i ja takie same nazwisko mam i przodków z rejonu Kruszwicy.Jakby co,tyle na razie.Bywam i czytam tu na forum kilka razy w m-cu. Pozdrawiam Ciebie,oraz Tych,co jeszcze ... mnie kojarzą !
15 lis 2018, 14:37
16 lis 2018, 12:49
DanielJustyna napisał(a):Witam.
Mój mąż jest praprawnukiem Agnieszki Wiśniewskiej ur. w 1886 r. w Kwieciszewie, zm. w 1927 r. w Poznaniu.- córki Antoniego Wiśniewskiego ur, 13.I.1957 w Kruszwicy i Stanisławy Dobrzelewskiej ur. 1.V.1865(Antoni-syn Stanisława Wiśniewskiego i Barbary Kuropatwińskiej)
Mąż Agnieszki - Jan Szwarc ur. 03.07.1873 r.w Kruszwicy, zm.w 1920 r. w Gdyni.
Agnieszka i Jan mieli dzieci:córki Janina i Sabina oraz syna Mariana. Mąż pochodzi od syna Mariana.
W Mogilnie, Strzelnie i Choszcznie żyją potomkowie Janiny oraz Mariana.
Mamy trochę danych potomków Agnieszki i Jana, ponieważ było utworzone drzewo genealogiczne Jana Szwarca.
My poszukujemy potomków brata Agnieszki - Antoniego, który wyjechał do Francji.Podobno miał dwie córki.Dziadek mojego męża - Marian (syn Agnieszki), który przed wojną również przebywał we Francji,był ojcem chrzestnym wnuczki Antoniego - Margarette.Chrzest odbył się w 1931 r. we Francji.Więcej nic nie wiemy, mamy tylko zdjęcie Margarett z 1936 r.
Jeśli Państwo poszukują informacji z linii Agnieszki Wiśniewskiej, to proszę pytać.
Pozdrawiam
Justyna Gierszal