16 paź 2009, 21:11
17 paź 2009, 20:24
17 paź 2009, 20:59
17 paź 2009, 21:04
Roman_Szynka napisał(a):Szurkowo obecnie należy do parafii Niepart. I o ile się nie mylę należało do tej parafii od zawsze.
Pozdrawiam
Roman
17 paź 2009, 21:07
pepowianka napisał(a):Szurkowo-wieś w pow.rawickim w Wielkopolsce w okolicach Miejskiej Górki.Od średniowiecza do rozbiorów tereny te należały do pow.kościańskiego.W r.1887 właścicielką była księżna Elżbieta Czartoryska.Jutro podam,do jakiej parafii należy Szurkowo.
Pozdrawiam.Barbara
17 paź 2009, 21:16
17 paź 2009, 21:25
17 paź 2009, 21:50
17 paź 2009, 22:42
17 paź 2009, 23:35
18 paź 2009, 07:06
schymek napisał(a):Nazwisko Szczurkowski nie występuje w Kościanie i okolicy.. co więcej wg portalu moikrewni nie występuje nawet w Wielkopolsce:
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/szczurkowski.html
Sprawdziłem w "Dziejach Kościana" pod red. K. Zimniewicza i w indeksie miejscowości brak Szczurkowa czy też Szurkowa...
w okolicy samego Kościana jest wieś Szczodrowo.
Jakich lat dotyczą wpisy u Dworzaczka?
No i co mnie zastanawia.. skąd Pan wie, że jest Pan "herbowy" (napisał Pan, że jest herbu Korab), skoro nie zna Pan szczegółów dot. pochodzenia...
Polecam wątek na forgenie:
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=25&t=2209&hilit=zmiana+nazwiska+szlacheckie
Szymon
18 paź 2009, 09:38
Krzysztof Dobrzynski napisał(a):W Tekach sa tylko 3 wpisy Szczurkowskich i to z XVI wieku. Niemozliwe by sie zapadli pod ziemie nawet jakby ich gniazdo rodowe Szczurkowo przestalo istniec. No chyba ze przeniesli sie na Mazury i tam zalozyli wies Szczurkowo istniejaca do dzisiaj.
18 paź 2009, 11:07
Bartek napisał(a):Krzysztof Dobrzynski napisał(a):W Tekach sa tylko 3 wpisy Szczurkowskich i to z XVI wieku. Niemozliwe by sie zapadli pod ziemie nawet jakby ich gniazdo rodowe Szczurkowo przestalo istniec. No chyba ze przeniesli sie na Mazury i tam zalozyli wies Szczurkowo istniejaca do dzisiaj.
Rzuciłem teraz okiem - wygląda to na błąd w Tekach Dworzaczka (omyłka skryby grodzkiego lub osoby przepisującej pracę Profesora). W pozostałych, wielu wpisach dotyczących tej rodziny jest już wymieniane nazwisko Szurkowski oraz miejscowość Szurkowo - rzeczywiście to koło Niepartu, o którym wspomniała pani Basia.
18 paź 2009, 11:30
skała napisał(a):Witam,
Widzę że Pańska genealogia została już zbadana i otrzymał Pan informację, że rodzina wywodzi się z ziemi mazowieckiej
http://www.genealogia.okiem.pl/forum/vi ... =32&t=1098
Tutaj rozpisane drzewo od 2xpradziadka:
http://www.genealogia.okiem.pl/szczurkowski.htm
Po co więc szukać w Szczurowa w Wielkopolsce?
edit:
Dobra, nie doczytałem. Tam podobno jest błąd i pomylono te dwie rodziny. Może rzeczywiście więc trzeba szukać w kościańskim, ale aby być tego pewnym najpierw bym się zajął poszukiwaniem własnych przodków. Inaczej będą to tylko domysły, a nie sądzę aby w ~1840 nadal mieszkali na miejscu.
Pozdrawiam
Piotr Skałecki
18 paź 2009, 11:46
18 paź 2009, 12:05
18 paź 2009, 13:23
skała napisał(a):Tego czy nie ma Szczurkowskich w okolicach Kościana, to pewnym być nie możemy, jednak pojawia się kilka wpisów z tym nazwiskiem w Poznan Project:
Parafia katolicka Chomętowo, wpis 10 / 1842 zgodność: Pan młody: 100%
Jacobus Szczurkowski (40) ojciec: Sebastianus, matka: Catharina
Josepha Antoniak (22)
Parafia katolicka Ludzisko, wpis 4 / 1841 zgodność: Panna młoda: 100%
Adalbertus Paluszak (25) ojciec: Adalbertus, matka: Lucia
Francisca Szczurkowska alias Świeykuwna? (22) ojciec: Martinus, matka: Marianna
Parafia katolicka Murowana Goślina [Murowana-Goslin], wpis 14 / 1839 zgodność: Panna młoda: 100%
Michael Owsian (28)
Anna Szczurkowska (26)
Parafia ewangelicka Poznań - Św.Krzyż [Posen-Kreuzkirche], wpis 66 / 1882 zgodność: Panna młoda: 100%
Johann Carl Hermann Sommer (24)
Josephine Szczurkowska (22)
Parafia katolicka Poznań - Św.Marcin [Posen-St.Martin], wpis 45 / 1874 zgodność: Pan młody: 100%
Bronislaus Szczurkowski (27)
Bronislava Skorczynska (24)
Parafia katolicka Pępowo [Pempowo], wpis 1-2 / 1847 zgodność: Pan młody: 100% Panna młoda: 35%
Joseph Szczurkowski (41)
Anna Tuckowska (41)
Jeśli szukamy w Wielkopolsce, to w pierwszej kolejności sprawdziłbym te wpisy w dokumentach, wypisał świadków, poszukał dzieci. Może coś w ten sposób uda się ustalić. Niemniej jednoznacznie gniazda rodowego z tych trafień w Wielkopolsce niestety nie widać.
Pozdrawiam
Piotr
18 paź 2009, 14:45
18 paź 2009, 15:47
skała napisał(a):Tak, ja to wiem, widziałem. Pisałem jednak o sprawdzeniu oryginalnych akt, w których być może znajdzie się więcej informacji. Tych informacji na stronie genealogia okiem nie ma, także widzę że nie udało się odszukać chociażby dzieci wspomnianych Szczurkowskich?
Pozdrawiam
Piotr
19 paź 2009, 12:16
19 paź 2009, 12:59
skała napisał(a):W obecnej chwili nie dysponuję wystarczającą ilością wolnego czasu, aby podjąć się tych poszukiwań. Można jednak z powodzeniem zlecić kwerendę pracownikom archiwum.
Co do parafii Pępowo, to dodam że występowało tam nazwisko Szczurny, od którego mogła powstać forma Szczurkowski zapisana przy Józefie w 1841 roku. Są to tylko i wyłącznie jednak moje domysły i równie dobrze mógł tam się pojawić jakiś inny Szczurkowski nie związany z tą rodziną.
Pozdrawiam
Piotr
19 paź 2009, 17:26
20 paź 2009, 17:48
22 paź 2009, 18:29
22 paź 2009, 19:15
Piętka_Jacek napisał(a):Witam.
Zobacz tutaj: : http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=1351 na stronie 196 jest w kościańskim Szczurkowo
(przedtem p.nm.Marienhof) folwark pod Krzywiniem.
22 paź 2009, 20:49
Jan napisał(a):Piętka_Jacek napisał(a):Witam.
Zobacz tutaj: : http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=1351 na stronie 196 jest w kościańskim Szczurkowo
(przedtem p.nm.Marienhof) folwark pod Krzywiniem.
Pozdrawiam serdecznie,
i bardzo dziękuję Panu,miałem z tym problem bo nie mogliśmy ustalić gdzie to Szczurkowo wiedzieliśmy że tam gdzieś było
znam Dzieło Kozierowskiego,Ród Korabitów ale tego akurat nie ciekawe czy jest tam dzisiaj jakaś wieś?
Pozdrawiam,
i jeszcze raz dziękuję!
Jan Korab Szczurkowski.
22 paź 2009, 20:52
22 paź 2009, 21:06
22 paź 2009, 21:20
Piętka_Jacek napisał(a):Marienhof lub Marianhain to Mariankowo w gminie Krzywiń zobacz: http://worsten.org/grandpolio/koscian/weok_krzywin.htm
22 paź 2009, 21:39
22 paź 2009, 21:47
Jan napisał(a):schymek napisał(a):Nazwisko Szczurkowski nie występuje w Kościanie i okolicy.. co więcej wg portalu moikrewni nie występuje nawet w Wielkopolsce:
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/szczurkowski.html
Sprawdziłem w "Dziejach Kościana" pod red. K. Zimniewicza i w indeksie miejscowości brak Szczurkowa czy też Szurkowa...
w okolicy samego Kościana jest wieś Szczodrowo.
Jakich lat dotyczą wpisy u Dworzaczka?
No i co mnie zastanawia.. skąd Pan wie, że jest Pan "herbowy" (napisał Pan, że jest herbu Korab), skoro nie zna Pan szczegółów dot. pochodzenia...
Polecam wątek na forgenie:
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=25&t=2209&hilit=zmiana+nazwiska+szlacheckie
Szymon
Pozdrawiam,
Panie Szymonie,herb jest potwierdzony przez archiwum akt Dawnych w Warszawie to nie jest dla mnie problemem
dla mnie problemem jest imię mojego pradziadka,wykazany jako Antonii ale mam wątpliwości,przekaz rodzinny
proszę Pana aby Pan zajrzał na moją stronę w Herbarzu Dynamicznym Pana Niewaldy tam są wypisy z Dworzaczka
po prostu Maciej Szczurski+Jadwiga Bojanowska,gdy umierał był już Szczurkowskim i jego dzieci też, a Szczurscy to bezprzecznie Korabie,szukam aktu urodzenia mojego Dziadka ur,1865r w Warszawie [powstanie i te raz problemy]
Jeszcze Raz dziękuję za zainteresowanie i pomoc,
Jan.
22 paź 2009, 22:23
23 paź 2009, 17:06
schymek napisał(a):W okolicy samego Krzywinia nie ma miejscowości Marian(k)owo. Moim zdaniem wpis u Kozierskiego:
"Szczurkowo (przedtem p. nm. Marienhof) folw. pod Krzywiniem"
odnosi się do miejscowości Szurkowo, które znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie Krzywinia (patrz mapa).
Dodatkowo trzeba odnotować, że u Kozierskiego nie występuje forma "Szurkowo".
Ale to tylko moje zdanie i domysły
Pozdrawiam
Szymon
23 paź 2009, 22:04
24 paź 2009, 06:55
menka napisał(a):"Słownik miejscowości województwa poznańskiego z roku 1922" wymienia w powiecie kościańskim folwark Szczurkowo (z niem. Marienhof), folwark ten należał do Nowego dworu (z niem. Neuhof)
24 paź 2009, 12:05
24 paź 2009, 12:27
Bartek napisał(a):Ów folwarczek pod Nowym Dworem (w 1905 r. 2 domy 24 mieszkańców), nazywany pierwotnie Neuhofer Vorwerk czy Marienhof (czyżby na cześć teściowej założyciela?), po polsku zaś w jednych źrodłach Szurkowem, w innych Szczurkowem, administracyjnie przynależał do Nowego Dworu (parafia Lubiń) i dziś stanowi jedno z osiedli tej wsi. Teren należał do klasztoru lubińskiego od XIII wieku nieprzerwanie aż do jego kasaty w 1793 roku. Nazwa Szczurkowo czy Szczurkowo w odniesieniu do tego folwarku nie występuje w źródłach starszych niż z II połowy XIX wieku – bardzo możliwe, że powstał on dopiero „za Niemca”. Ja z lektury ksiąg metrykalnych krzywińskich czy lubińskich również nie przypominam sobie miejscowości o takiej nazwie.
Pozdrawiam
PS. Polecam też Panu sprawdzić hasła Szurkowo i Szczurkowo w znakomitym, choć wciąż jeszcze mało cenionym przez genealogów „Słowniku historyczno-geograficznym województwa poznańskiego w średniowieczu”, wydawanym przez PTPN:
http://www.ptpn.poznan.pl/Wydawnictwo/n ... wosci.html
24 paź 2009, 14:50
Jan napisał(a):Szczurkowo jest w tekach Dworzaczka jako wieś Jana Sędzimira Szczurkowskiego 1543r
ale wychodzi że to Szurkowo to jest to Szczurkowo,w szczątkowej formie przetrwało do naszych czasów
24 paź 2009, 15:03
Bartek napisał(a):Jan napisał(a):Szczurkowo jest w tekach Dworzaczka jako wieś Jana Sędzimira Szczurkowskiego 1543r
ale wychodzi że to Szurkowo to jest to Szczurkowo,w szczątkowej formie przetrwało do naszych czasów
Wypowiedź pozbawiona gestykulacji wiele traci w świecie wirtualnym...
Nie bardzo rozumiem, na jakiej podstawie kojarzy Pan przywołane przez Dworzaczka w 1543 r. Szczurkowo z tym podkrzywińskim folwarkiem, podczas gdy pozostałe zapisy z „Tek” dotyczące tego rodu (oboczności: Szurkowski, Surkowski), tak dalece bogate w informacje, że można by się pokusić o wyprowadzenie na ich podstawie linii sukcesji dóbr, wskazują na Szurkowo pod Niepartem. Wystarczy spojrzeć na ich sąsiedztwo i krewieństwo: Gostkowscy z Gostkowa, Kawieccy z Kawcza, Żytowieccy z Żytowiecka, Krajewscy z Krajewic, Pakosławscy z Pakosławia.
24 paź 2009, 17:15
24 paź 2009, 20:46
Bartek napisał(a):A czy p. Niewalda weryfikował ten wpis o Szczurkowskim w innych źródłach, np. w rejestrach podatkowych? Zachował się takowy dla powiatu kościańskiego za rok 1542.
25 paź 2009, 16:38
Bartek napisał(a):A czy p. Niewalda weryfikował ten wpis o Szczurkowskim w innych źródłach, np. w rejestrach podatkowych? Zachował się takowy dla powiatu kościańskiego za rok 1542.
25 paź 2009, 17:09
25 paź 2009, 19:46
Grodzkie i ziemskie > Wschowa > Część 1
894 (Nr. 14) 1595
Jadwiga Bojanowska, ze Spławia, wdowa po ol. Macieju Szczurkowskim, jako op. Adama, Macieja, Jerzego i Stanisława S. S., ss. o. Mac. i swoich z I i Jakub Kołudzki wojski inowrocł. dz. w Grambkowie z II kontrakt (f. 152) 1595. 11/X. w Gr. spis.
25 paź 2009, 20:05
Bartek napisał(a):Teki Dworzaczka są wypisami „z natury” czyli z zachowaniem oryginalnej pisowni, bez narzucania przez Profesora własnej interpretacji zapisu. I tak na przykład XVI-wieczna para: Jan Szurkowski i Katarzyna Andrzychowska z Szurkowa, niemal w każdym wypisie opisana jest inną formą nazwisk. On raz jest Szurkowskim, raz Surkowskim, Shurkowskim, Schurkowskim. Ona Jandrzychowską, Jędrzejkowską, Jędrzejowską, Andrzyjaszewską, Andrachowską... Pan przywołał dwa zapisy dotyczące Jana Sędziwoja Szczurkowskiego i Barbary Taczalskiej – w WIELU innych aktach Barbara występuje już jako Szurkowska.
Jedynie ów trzeci i ostatni zapis z nazwiskiem Szczurkowski:Grodzkie i ziemskie > Wschowa > Część 1
894 (Nr. 14) 1595
Jadwiga Bojanowska, ze Spławia, wdowa po ol. Macieju Szczurkowskim, jako op. Adama, Macieja, Jerzego i Stanisława S. S., ss. o. Mac. i swoich z I i Jakub Kołudzki wojski inowrocł. dz. w Grambkowie z II kontrakt (f. 152) 1595. 11/X. w Gr. spis.
Dziękuję,
ale jak się zwrócić do archiwum aby wiedzeli co przysłać czy wystarczy podać powyższy tekst? może dokładny adres?
Jan.
trudno zweryfikować. Nawet nie wiemy, o które Spławie chodzi. Najprościej byłoby zamówić z Archiwum Państwowego w Poznaniu cyfrowe zdjęcie inskrypcji (usługa kilkakroć tańsza niż w AGAD) – być może znajdą się tam szczegóły pozwalające ustalić coś więcej, być może przedmiot kontraktu.
25 paź 2009, 20:18
893 (Nr. 14) 1595
Krzysztof Krakwicz de Schital, s. i spadkob. ol. Mikoł. i Barbara Krakw., c. o. Hieronima K., żona Jana Glambitza, jego siostra stryjeczna, 100 zł. w. jako 1/2 z s. 200 zł. w. posagu ol. Małgorzaty Bergerin żony ol. Kaspra Krakwitza, na nich spadłej, odebrali od Krzysztofa i Kaspra Nostwoczów Drzewieckich ss. o. Kaspra i kwit. z tej sumy Salomeę Salomeę Bergerin, wd. po ol. Joachimie Thoss burgr. zs. wschow., a Małgorzaty siostrę rodz. (f. 151v) Barbara jed. c. i spadkob. ol. Hier. K. (f. 152)
894 (Nr. 14) 1595
895 (Nr. 14) 1595
Dorota Miaskowska, ż. Jana Ossowskiego w Dębowejłęce dziedzica, w tow. brata rodz. Seweryna M., zapis. ewikc. dany przez męża z racji d. Tuchorza p. kość. wraz z jego br. rodz. Jerzym O., rezygnuje Stanisławowi O. dziedzicowi w Boszkowie (f. 156v)
22 wrz 2011, 12:04
Jan napisał(a):Bartek napisał(a):Teki Dworzaczka są wypisami „z natury” czyli z zachowaniem oryginalnej pisowni, bez narzucania przez Profesora własnej interpretacji zapisu. I tak na przykład XVI-wieczna para: Jan Szurkowski i Katarzyna Andrzychowska z Szurkowa, niemal w każdym wypisie opisana jest inną formą nazwisk. On raz jest Szurkowskim, raz Surkowskim, Shurkowskim, Schurkowskim. Ona Jandrzychowską, Jędrzejkowską, Jędrzejowską, Andrzyjaszewską, Andrachowską... Pan przywołał dwa zapisy dotyczące Jana Sędziwoja Szczurkowskiego i Barbary Taczalskiej – w WIELU innych aktach Barbara występuje już jako Szurkowska.
Jedynie ów trzeci i ostatni zapis z nazwiskiem Szczurkowski:Grodzkie i ziemskie > Wschowa > Część 1
894 (Nr. 14) 1595
Jadwiga Bojanowska, ze Spławia, wdowa po ol. Macieju Szczurkowskim, jako op. Adama, Macieja, Jerzego i Stanisława S. S., ss. o. Mac. i swoich z I i Jakub Kołudzki wojski inowrocł. dz. w Grambkowie z II kontrakt (f. 152) 1595. 11/X. w Gr. sp
Dziękuję,
ale jak się zwrócić do archiwum aby wiedzeli co przysłać czy wystarczy podać powyższy tekst? może dokładny adres?
Jan.
trudno zweryfikować. Nawet nie wiemy, o które Spławie chodzi. Najprościej byłoby zamówić z Archiwum Państwowego w Poznaniu cyfrowe zdjęcie inskrypcji (usługa kilkakroć tańsza niż w AGAD) – być może znajdą się tam szczegóły pozwalające ustalić coś więcej, być może przedmiot kontraktu.
28 wrz 2011, 22:02
Bartek napisał(a):Jeśli mogę coś Panu Janowi doradzić (poza sugestiami Przedmówców), to nie uciekaćod utożsamiania Szurkowskich z Szczurkowskimi, które spotykamy wszak u samego Dworzaczka. Przeanalizować te wpisy z Szurkowskimi w "Tekach" - jest ich sporo. Całkiem możliwe, że miała miejsce taka oboczność Szczurkowski-Szurkowski, zwłaszcza że w tym okresie są jeszcze powszechne nazwiska "ex loco" tj. od miejsca - np. na Szurkowie Szurkowski.