Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Garby dawniej pow. Poznań Wschód, dziś gm. Swarzędz

08 lis 2018, 18:00

Moi drodzy,

staram sie poszerzyć bazę wiadomości na temat nieistniejącego obecnie dworku w miejscowości Garby leżącej w gm. Swarzędz (dawny pow. Poznań Wschód). Jestem już po lekturze pt. "Dwory i folwarki ziemi swarzędzkiej" autorów - Kobzy i Przychodzkiego z 2011r., a także zapoznałem się z inwentaryzacją Konserwatora Zabytków z 1990 r.
Oczywiście wiedzy nigdy dość stąd chciałbym spytać czy ktoś z szacownego grona forumowiczów ma zdjęcia lub więcej informacji nt. tego kompleksu? Interesuje mnie historia jego ostatnich mieszkańców a także późniejsze losy dworku. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

Pozdrawiam serdecznie
Kuba Jaworski

Re: Garby dawniej pow. Poznań Wschód, dziś gm. Swarzędz

08 lis 2018, 20:58

Historia
Dwór z końca XIX w.
Według Słownika Geograficznego... pod koniec XIX w. we wsi znajdowały się dwa folwarki. Jeden 550-morgowy, drugi o areale 528 mórg. Sama wieś liczyła 263 mieszkańców, którzy mieszkali w 24 domach. Opisywany dwór w 2. poł. XIX w. należał do dr Tomaszkiewicza, a następnie nieznanej z imienia Bojanowskiej. Po Bojanowskiej majątek należał do Franciszka Andrzejewskiego, a po jego śmierci do wdowy, od której w 1910 r. odkupił go niejaki Furmanek z Głuszyny. Ta rodzina dzierżyła 141-hektarowy folwark do wojny. W 1930 r. jego właścicielką była Justyna Furmanek. Drugi majątek liczący zaledwie 58 ha należał do Michała Nowaka. Po 2. wojnie światowej dwór Furmanków popadał w ruinę. Ze wzgl na katastrofalny stan techniczny został rozebrany. Teren po budynku został oczyszczony, wyrównany i założono tu trawnik.
http://www.polskiezabytki.pl/m/obiekt/6473/Garby/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Garby,_dw%C3%B3r.JPG

09 lis 2018, 10:12

Henryku, dziękuję ci bardzo za opis Garbów, są to materiały mi znane, głownie z pierwszej wspomnianej przeze mnie pozycji.
Natomiast drugi link który podałeś przedstawia inny budynek, pierwotnie dwór był co najmniej 2x większy. Zresztą fotografia jest z 2014r. a dwór został rozebrany dużo wcześniej. Napisałem w tej sprawie do autora fotografii.

Pozdrawiam
Kuba

09 lis 2018, 17:53

Obrazek

10 lis 2018, 13:32

Osobiście ucieszyłam się na informację zamieszczoną przez Grzegorza,
dotyczy ona miejscowości Garby należącej do parafii Mądre, a położonej w powiecie średzkim.
Dziękuję. :D

Kuba poszukuje inf. o Garbach należących do parafii Tulce, pow. poznański.

12 lis 2018, 10:01

DankaW napisał(a):Kuba poszukuje inf. o Garbach należących do parafii Tulce, pow. poznański.

Dziękuję Ci za sporostowanie:)
Rzeczywiście łatwo tutaj o pomyłkę. Nb. nazwa miejscowości sugerowałaby charakterystyczne ukształtowanie terenu, którego jednak podczas eksploracji tego rejonu nie udało mi się stwierdzić. Czy te średzkie Garby też są takie płaskie?

Pozdrawiam
Kuba

12 lis 2018, 12:59

Jak na ironię również są "płaskie", gdyż leżą w płaskiej dolinie, gdzie dawniej znajdowały się liczne i szerokie rozlewiska Moskawy. Dzisiejsza Moskawa, płynąca między Garbami i Nadziejewem w kierunku Mądrych i dalej do Warty to XIX-wieczny przekop wykonany w trakcie regulacji rzeki, gdyż Moskawa pierwotnie płynęła na południe od Garbów, dlatego też dzisiaj jest to teren intensywnie eksploatowany pod kątem pozyskiwania żwiru.
W przypadku Garbów k. Środy ks. Kozierowski w Nazwach geograficznych i osadźcach Ziemi Średzkiej wywodzi tę nazwę od
gór t. zw. Lubińskich, bo klasztor lubiński od r. 1319 dzierżył tę włość

12 lis 2018, 13:22

DankaW napisał(a):Kuba poszukuje inf. o Garbach należących do parafii Tulce, pow. poznański.

Jako główny sprawca zamieszczonej notatki bardzo dziękuję za sprostowanie.
Widzę teraz, że przedmiotowa miejscowość [Garby k. Swarzędza] istniała też pod nazwą Garby Wielkie.

12 lis 2018, 13:44

DankaW napisał(a):Osobiście ucieszyłam się na informację zamieszczoną przez Grzegorza,
dotyczy ona miejscowości Garby należącej do parafii Mądre, a położonej w powiecie średzkim.

W Garbach w powiecie średzkim mieszkała i zmarła dnia 1 marca 1926 roku żona Michała Bobrzyńskiego, Zofia z Cegielskich Bobrzyńska, córka Hipolita Cegielskiego. Została pochowana w m. Mądre, pow. średzki.

Michał Bobrzyński:
[url]https://pl.wikipedia.org/wiki/Michał_Bobrzyński[/url]

12 lis 2018, 14:56

Gregorius napisał(a):

Jako główny sprawca zamieszczonej notatki bardzo dziękuję za sprostowanie.
Widzę teraz, że przedmiotowa miejscowość [Garby k. Swarzędza] istniała też pod nazwą Garby Wielkie.

Podział Garb na Małe i Wielkie w ujęciu kartograficznym tego rejonu pojawiła się chyba tylko raz.
Natomiast Sł. geogr. kr. pol. wzmiankuje tylko dwie miejscowości o nazwie Garby, nie wspomina nic o Garbach Wielkich.
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_II/484

12 lis 2018, 20:48

Gregorius napisał(a):W Garbach w powiecie średzkim mieszkała i zmarła dnia 1 marca 1926 roku żona Michała Bobrzyńskiego, Zofia z Cegielskich Bobrzyńska, córka Hipolita Cegielskiego. Została pochowana w m. Mądre, pow. średzki.

Michał Bobrzyński:
[url]https://pl.wikipedia.org/wiki/Michał_Bobrzyński[/url]

Tak, wiem o tym.
Ponoć została ekshumowana, ale nie ma żadnego zapisu w Liber mortuorum.
Cmentarz w Mądrem obfotografowaliśmy wzdłuż i wszerz, przeanalizowane każde miejsce pochówku - niestety, ani śladu.

14 lis 2018, 20:00

[Amtsblatt der Königlichen Preußischen Regierung zu Bromberg 1830]

Może nie wprost o dworku i jego ostatnich właścicielach ale opis majątku Garby z roku 1830:
https://archive.org/details/bub_gb_mzQ_ ... /page/n495

30 lis 2018, 14:19

Osobliwa informacja:) Dzięki!
Odpowiedz