Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

poszukuję rzepeckich

16 gru 2009, 19:19

Poszukuję powiązań rodziny Rzepeckich, której gniazda rozrzucone są po całej Polsce. Obecnie jestem mieszkańcem Poznania, lecz moje korzenie tkwią w Galicji (okolice Krakowa).W poszukiwaniach gałęzi galicyjskiej dotarłem do początku 18 wieku .
Wiem, że można natrafić na informacje dotyczące tej rodziny w Poznaniu od 17 wieku. Materiały źródłowe jako początek rodziny Rzepeckich podają dwie lokalizacje : Rzepki w woj. sieradzkim (z tego województwa wywodzi się kilku elektorów),oraz Rzepedź w okolicy Komańczy.Być może za pomocą tego forum znajdę osobę, która zainteresowana jest podobnie jak ja rozwikłaniem tej zagadki.
Pozdrawiam.

Re: poszukuję rzepeckich

24 sty 2010, 14:57

"Żal mój,iz nie otrzymałem ponownie już dwa razy mi zapowiedzianego krzyża,był tem większy,iż stryj mój obecnie major Onufry Rzepecki,posiadał już od dawna krzyż złoty,a dalszy krewny Emilian Rzepecki,podoficer 3-ciej kompanii pozycyjnej artylerii pieszej,zdobył sobie krzyż srebrny w batalii grochowskiej".
Tak opisuje wspomnienia Kajetana Władysława Rzepeckiego jego potomek Karol Rzepecki w szkicu historycznym "Pułk Czwarty 1830-1831"
Wspomniany jest jeszcze brat Franciszek,który zginął w tej bitwie.
Książka ta jest w moim posiadaniu,jest w niej wykaz wszystkich osób występujących w niej.Elżbieta

30 sty 2010, 21:04

W Krakowie dwie panny Bodurkiewicz zawarły z początkiem XIX wieku małżeństwa
1.Bodurkiewicz Agnieszka x Rzepecki Józef (Kraków - Wszyscy Święci 1821/45)
2.Marianna za Jerzmanowskiego-gdzie i kiedy poszukuję.

Stefan

27 mar 2013, 23:15

Mój pra-pra Jacenty Rzepecki, syn Jana i Magdaleny z d. Palka, urodził się w Chrzanowie (pogranicze Małopolski i Śląska) ok. 1840 r.
Pozdrawiam,
Marcin
Odpowiedz