Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
05 lip 2007, 09:02
Dzien dobry,
mam prosbe o lokalizacji kosciola w ktorym moja babcia brala slub koscielny w 1922 roku.
Otoz z dokumentow stwierdzilam ze moja babcia Helena Jakubowska z.d.Popiołek mieszkala w Jablonce Starej(dzisiaj chyba Stara Jablonka).Slub cywilny odbyl sie 20.08.1922 roku w Starej Jablonce/Miedzichowo i urzednikiem USC byl w tym czasie krewny mojej babci - Popiołek.Moje pytnie zwiazane jej ze slubem koscielnym, gdyz przypuszczam ze slub koscielny odbyl sie przed cywilnym.Do jakiej parafii nalezala Stara Jablonka w 1922 roku ?
dziekuje za wskazowki i pozdrawiam
Ewa
05 lip 2007, 10:31
Witaj Ewo,
Stara Jabłonka należała wtedy do parafii Trzciel. Dopiero w 1927 r. erygowano nową parafię Silna, w której skład weszło kilka wsi z terenu parafii Pszczew i Trzciel, m.in. Stara Jabłonka.
Tu masz mapkę:
http://www.mapywig.org/m/WIG100_300DPI/ ... 300dpi.jpg
Pozdrawiam,
Bartek Małecki
05 lip 2007, 11:12
Witaj Bartku,
dziekuje za informacje, tzn ze powinnam skontaktowac sie z parafia Silna aby dowiedziec sie czy maja stare ksiegi slubne z 1922 roku?
pozdrawiam
Ewa
05 lip 2007, 11:37
Perfekt Bartku bede do nich dzwonila i mam nadzieje ze pomoga bo do tej pory nie mialam szczescia z proboszczami w Polsce
pozdrawiam
Ewa
01 paź 2007, 09:17
Vitovec napisał(a): przypuszczam ze slub koscielny odbyl sie przed cywilnym.
Witaj Ewo
I jak Twoje poszukiwania?
Wracam jeszcze raz do tego, co napisałaś o ślubie kościelnym.
Wydaje mi się trochę dziwna ta kolejność ślubów
Przecież przed wojną śluby kościelne były ślubami konkordatowymi, czyli miały skutek cywilny. Po co więc Twoi dziadkowie mieliby ponownie brać ślub w urzędzie? Może jednak kolejność była inna?
Napisz, czy udało się Tobie coś ustalić.
Pozdrawiam
Magda
01 paź 2007, 23:47
W 1922 roku były śluby i cywilne i kościelne, cywilny był pierwszy, następnie kościelny. Rozdzielność ślubów powstała w momencie powstania Urzędów Stanu Cywilnego, chyba
Marzena
Ostatnio edytowano 02 paź 2007, 22:59 przez
menka, łącznie edytowano 1 raz
02 paź 2007, 06:39
menka napisał(a):Rozdzielność ślubów powstała w momencie powstania Urzędów Stanu Cywilnego, chyba
Marzena
Marzenko, ale USC powstały chyba w latach 70-ych XIX w...
02 paź 2007, 15:27
Małe uściślenie.
kufferka napisał(a): ale USC powstały chyba w latach 70-ych XIX w...
Nie "chyba w latach.." ale w roku 1874.
02 paź 2007, 17:58
A dokładnie 1 maja 1808 roku - dekretem Fryderyka Augusta, króla saskiego, księcia warszawskiego
02 paź 2007, 23:08
No tak, ale od 1808 do 1874 roku były śluby kościelne ze skutkiem cywilnym (tak jak teraz konkordatowe), natomiast od 1874 roku był osobno cywilny i osobno kościelny, przy czym przepisy wyraźnie mówiły, że cywilny poprzedza kościelny.
Magdo, zauważ, że Ewa pyta o 1922 rok. Chyba, że czegoś nie zrozumiałam
Marzena
03 paź 2007, 07:44
W takim razie nie zabieram głosu, bo po prostu nie wiem
Niech się wypowiedzą mądrzejsi ode mnie, może znów sie czegoś nauczę.
09 paź 2007, 10:32
Marzenko, Magdo,
nie wyobrazam sobie aby babcia brala tylko slub cywilny, byla bardzo wierzaca do konca zycia i wyszla za maz jako panna(jej maz a moj dziadek jako kawaler).Myslalam o slubie koscielnym przed cywilnym, poniewaz z metryki slubu "wyczytalam" ze babcia byla w zaawansowanej ciazy biorac slub cywilny.
Pisalam list do parafii rzamsko-katolickiej w Silna Wola/Miedzichowo ale milcza
pozdrawiam
Ewa
09 paź 2007, 11:53
To raczej zawęża nam zakres poszukiwań, wg mnie ślubu kościelnego należy szukać między cywilnym, a chrztem tego dziecka. Chociaż można by też założyć, że akurat wtedy był wakat w USC i dlatego ślub cywilny mógł być później. A czy panna młoda była pełnoletnia, tzn miała 21 lat? Może tu jest "pies pogrzebany"
Marzena
09 paź 2007, 13:22
Witaj Marzenko,
babcia byla pelnoletnia, miala 23 lata w czasie slubu cywilnego ktory odbyl sie 20.08.1922 roku w Starej Jablonce.1-sze dziecko urodzilo sie 07.12.1922 ale juz w Poznaniu.
pozdrawiam
Ewa
05 sty 2008, 15:39
Witam!
Pani Ewo, Miedzichowo i Stara Jabłonka to w zasadzie tereny moich zainteresowań, bo moja rodzina wywodzi się z Silnej. Takie małe sprostowanie, z tego co mówił mi dziadek, co potwierdza jego pamiątka komunii parafia w Silnej (jak i Stokach, Łowyniu etc.) powstała w 1924r., wcześniej należały te wsie do Pszczewa. Z tego co mi wiadomo to istnieją miejscowości Stara Jabłonka, Jabłonka i Jabłonka - Dubnowo. Co do Jabłonki i Jabłonki Dubnowo, to na pewno par. Trzciel, co do Starej Jabłonki to nie jestem pewny bo w bardzo niewielkiej odległości znajdują się Pachy a one na pewno należały do Pszczewa (cały czas mam na myśli lata przed 1924r.).
Ja również prosiłem ks. prob. z Trzciela o znalezienie pewnych rzeczy i zero odzewu, nawet wysłałem koleżankę tam mieszkającą i odesłał ją z kwitkiem, nie wiem może Pani się udało czego życzę.
Ps. Zapomniałem dodać że ów ślub kościelny musiał się odbyć w niedługim czasie po cywilnym, o czym była mowa.
05 sty 2008, 18:47
Witaj Michal,
Slub nie mogl byc w Trzcielu poniewaz w latach 20-tych 20 wieku Trzeciel byl niemieckim miastem i poza sporadycznymi chrztami dzieci nie dawali tam sakramentu slubu.Pisalam do parafii Silna, ale do tej pory nie dostalam odpowiedzi.Nie moglam sie tez dodzwonic do proboszcza...szukam dalej i jak cos znajde oczywiscie dam znac na tym forum.Dziekuje za wskazowki
pozdrawiam
Ewa
06 sty 2008, 10:07
Tak z Trzcielem to jest prawda, chociaż w początkach lat 20. XXw. umiera mój przodek i dzieje się to w Trzcielu a mieszkał w Silnej, co potwierdza odnaleziony niedawno akt zgonu, który mi nastręczył wiele problemów, bo między rokiem 1918 a 1924r. nie bardzo wiadomo gdzie ci ludzie mogli się zgłaszać, tym bardziej z tego co mówił mi dziadek ta granica była z początku dość "płynna".
16 lut 2008, 16:40
Witaj Michal,
potwierdzam , ze parafia w Silnej powstala w 1924 roku a najwczesniej zachowane tam ksiegi dotycza lat 40..dzisiaj dostalam taka informacje
pozdrawiam
Ewa