Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
18 lis 2020, 12:34
Dzień dobry,
odnalazłem ostatnio w parafii Siedlec (Babimost) w miejscowości Karna (Archiwum Państwowe w Poznaniu 53/3487/0/1/1 skan 24 i skan 25) wpisy dotyczące chrztów/urodzeń synów Michała Rajewskiego i Marianny (Rusin?) - Paweł (1805), Antoni, Augustyn i Franciszek, Wojciech, Józef, Kazimierz (urodzeni w następnych latach).
Na Poznań Project znalazłem wpis 2/1805 w parafii Siedlec (Babimost) - Michał Noski lat 17 i Marianna Rusinoska lat 16. Czy myślicie, że to ta sama para?
Szukałem, jeszcze na skanach Michałów urodzonych w latach około 1788, ale nikogo pasującego nie znalazłem.
19 lis 2020, 06:13
Witam,
Osoby o nazwisku Noski, Nosczak wywodziły się przeważnie z Kębłowa, nazwisko można ew. odczytać jako Roski, ale nie przypominam sobie, żeby zmienili nazwisko na Rajewski.
20 lis 2020, 15:57
Dziękuję Henryku za komentarz.
01 gru 2020, 10:36
Henryku,
wracając do Michała Rajewskiego znalazłem taki wpis przy Augustynie urodzonym w 1814 r.:
Nazwisko "Noski" zostało skreślone i dopisano "Rajewskich". Czy tak wyglądała zmiana nazwiska w tamtych czasach?
Na BASI znalazłem Michała urodzonego w 1784 r. we wsi Reklin, gdzie ojcem był Jan Noski. Może to ten sam Michał?