Dzień dobry!
Drodzy forowicze, zwracam się do Was o pomoc w dość trudnej (przynajmniej dla mnie) sprawie. Staram się odnaleźć wszelkie informacje dotyczące
Brunona Boberskiego, syna
Stanisławy Boberskiej (urodzona 23 kwietnia 1892 roku w Starym Mieście, zmarła około 1914 roku).
Niestety obecnie w mojej rodzinie nie żyje już żadna z osób, które mogłyby z całą pewnością opowiedzieć ich historię. Podobno Stanisława za młodu zaszła w ciążę i niedługo po narodzeniu syna Brunona zmarła na gruźlicę. Nie jestem pewny, gdzie mogły nastąpić narodziny, ale podejrzewam że mogło to mieć miejsce w okolicach Wielenia lub Biezdrowa. Po śmierci Stanisławy moja praprababcia (tj. matka Stanisławy) wychowywała Brunona jako trzynaste dziecko.
Jakiś czas później (daty nie znam)
Brunon ożenił się z kobietą o imieniu Janina, której nazwiska panieńskiego niestety nie znam. Według mojej babci, Brunon Boberski pracował na barkach pływających po rzekach i zalewach dość daleko od Wielenia, który rzadko odwiedzał. Podczas jednej z wizyt w Wieleniu wykonano takie zdjęcie:
https://zapodaj.net/bd901d339e5b3.jpg.htmlBrunon Boberski to mężczyzna z lewej, natomiast kobieta obok niego to podobno jego żona Janina. Natomiast mężczyzna po prawej to Jan Gucze, mąż Pelagii Gucze tj. siostry matki Brunona - Stanisławy Boberskiej.
Podobno któregoś dnia podczas pracy na barce, Brunon przeskakując z jednej barki na drugą, wpadł do wody i się utopił.
Po jego śmierci ktoś sprowadza jego ciało do Wielenia, gdzie zostaje on pochowany w metalowej trumnie na tamtejszym cmentarzu parafialnym. Nikt z rodziny nie pamięta kto sprowadził ciało, ani czy osobą chowającą była żona Brunona. Grób po pogrzebie zostaje właściwe opuszczony, żona podobno nigdy nie przyjechała odwiedzić grobu swojego męża.
W 1995 roku grób zostaje rozkopany, aby pochować tam innego członka mojej rodziny. Jedyne co pamięta moja babcia przy usuwaniu starego nagrobka są daty urodzenia i śmierci Brunona tj. urodzony w 1914, zmarł w 1962 roku oraz fakt, że było widać elementy metalowej trumny. Jednak ja co do ww. dat pewności nie mam. Na nowym grobie nie umieszczono tabliczki dotyczącej Brunona Boberskiego.
Starałem się uzyskać z AP w Pile metrykę zgonu Stanisławy Boberskiej, niestety archiwum nie posiada w swoim zasobie metryk zgonów z tego roku z parafii Wieleń. Od dłuższego czasu czekam na odpowiedź co do aktu urodzenia Brunona. Ponadto napisałem do proboszcza parafii w Wieleniu, jednak również czekam na odpowiedź.
Jeśli ktoś z forowiczów mógłby pomóc co do daty urodzenia, zgonu czy ślubu Brunona Boberskiego, byłbym bardzo wdzięczny!
Serdeczności,
Andrzej