Witam!
Losy twojego pradziadka bardzo są podobne do losów mojego.
Krzyż żelazny w I wojnie, powstanie w Inowrocławiu, wojna na wschodzie.
Nie wiem jak i gdzie szukać informacji o powodach dla których przyznano dany krzyż,
ale z tego co się zorientowałem rozdawano je w dużych ilościach.
Mój dziadek był ponoć zatruty w jakimś ataku gazowym, gdzieś we Francji i za to chyba dostał krzyż.
Co do powstania w Inowrocławiu to pisałem ostatnio w temacie "Krusza Podlotowa"
W Inowrocławskiej bibliotece można przejrzeć mikrofilm z Dziennika Kujawskiego z 6 Stycznia 1939, który to numer w całości poświęcony był rocznicy powstania,
i zawiera wspomnienia wielu osób uczestniczących w Inowrocławskim epizodzie powstańczym.
W tym numerze zaczyna się również cykl wspomnień ks. Morkowskiego, pod tytułem "Rycerskie przebudzenie na Kujawach"
w czternastu kolejnych odcinkach można przeczytać ciekawy opis powstania w okolicach Inowrocławia.
W tamtejszej bibliotece ma się również znajdować lista powstańców z Inowrocławia, sporządzona przez jednego z nich.
Lista oczywiście nie pełna, jak wszystkie z takich list, bo zryw był na tyle spontaniczny, że nie wszystkich uczestników spisywano.
Niestety jeszcze nie dotarłem do tej listy. Zdaje się, że tamtejsza biblioteka regionalna właśnie ją dygitalizuje.
(Gdybyś dotarł do niej wcześniej ode mnie. prześlij proszę)
Co do wojny na wschodzie przeglądałem wczoraj w Kujawsko Pomorskiej Bibliotece Cyfrowej
"Zajęcie Małopolski wschodniej i Wołynia w roku 1919 : z 5 szkicami"
http://kpbc.umk.pl/dlibra/docmetadata?i ... lp=1&QI=!${query.QueryId}
Była tam jakaś wzmianka o pociągu pancernym.
Bardzo prawdopodobne, że przy dokładniejszej lekturze odnajdziesz nazwę jednostki.
Pozdrawiam
i życzę powodzenia w poszukiwaniach.
Podziel się sukcesami.
Jacek