Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
17 lut 2021, 14:19
Poszukuję aktu chrztu Wiktorii Maćkowiak, która zawarła poniższy związek małżeński.
Jakub Łuczak kawaler 25 lat
Wiktoria Maćkowiak panna 20 lat
z Ruchocic
ślub 16-02-1868 r. wpis 2
świadkowie
Marcin Łuczak
Roch Skrzypczak
rolnicy z Ruchocic
Przeszukałem chrzty z Ruchocic z lat od 1842 do 1850. Nie znalazłem chrztu osoby o nazwisku Maćkowiak.
Przeszukałem też chrzty z tych lat z najbliższej parafii Gnin. W tej parafii mieszkał Jan Maćkowiak (wg mnie trzykrotnie żonaty), który z drugą żoną urodził co najmniej czworo
dzieci (Jana, Marcjannę, Antoninę i Jakuba). Niestety nie ma wśród nich Wiktorii. Szukam dalej. Proszę o wskazówki do dalszych poszukiwań.
Serdecznie pozdrawiam
Janusz Wawrzyn Wejmann z Buku
P.S.
Poszukuję skanów chrztów z Wilkowa Polskiego z 1847. Czy wiadomo, gdzie ich szukać, bo na szwa nie znalazłem?
P.S. II
Już znalazłem skany. Niestety, szukanych asc nie tam nie ma.
P.S. III
Chciałbym dowiedzieć się, jakie osoby były chrzestnymi na chrzcie córki "poszukiwanej w tytule" - Konstancji Łuczak ur. w Ruchocicach w 1882 roku (USC Rakoniewice 1882/37). Niestety w szwa są tylko akty urodzenia.
23 lut 2021, 13:09
Serdecznie witam !
Chciałbym dowiedzieć się, kto był chrzestnym i chrzestną na chrzcie Konstancji Łuczak urodzonej w Ruchocicach (USC Rakoniewice 1882/37) = córki Wiktorii i Jakuba Łuczak.
Nie wiem, w której parafii szukać - Ruchocice czy Rakoniewice?
Czy Archiwum Archidiecezjalne w Poznaniu posiada księgi chrztów z 1882 roku z tych parafii?
Janusz Wejmann z Buku