Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
01 lis 2021, 20:18
Witam.
Poszukuję aktu ślubu Walentego Kędziory i Józefy Wiśnieczanki.
Parafia katolicka Pniewy, wpis 41 / 1832
Głównie interesują mnie rodzice Walentego, o ile są w akcie ujęci.
Jeden Walenty Kędziora ( ur. prawdopodobnie ok.1802 r.) był ojcem Józefa Kędziory ( ur.1834r r. Pniewy). Walenty zmarł prawdopodobnie na cholerę w 1837 r.
Zastanawiam się czy jeden Walenty z drugim Walentym mają coś wspólnego. Tego Walentego też nie mam rodziców, wiem że był żonaty z Józefą Chałasiak.
Według rodziny przybyli do Prus po powstaniu listopadowym. Szukanie utrudnia fakt, że w ciągu 80 lat nazwisko zmieniało się od Kędziora , przez Kędziorski do Kędzierski ( nieraz pisane Kendzierski)
Nie wiem na ile wierzyć rodzinnym podaniom, bo Kędziora to dość powszechne nazwisko w okolicach Pniew.
Będę wdzięczny za pomoc.
Grzegorz
01 lis 2021, 21:30
Ślub 4.11.1832
Walenty Kędziora vulgo Maćkowiak kawaler parobek lat 29
Józefa Wiśnieszczanka panna lat 36
Prawdopodobnie oboje z Pniew, bo w innych aktach podawano miejscowość jeśli kawaler mieszkał w innej.
Ślub za zgodą rodziców, ale ich danym nie podano.
Świadkowie Jan Korek i Wojciech Wesołek.
Wynika z tego, że Walenty Kędziora pospolicie/powszechnie zwany Maćkowiak albo posługiwał się dwoma nazwiskami, albo był synem Macieja/Maćka.
01 lis 2021, 21:32
Rodziców w akcie nie wpisano. Poszlaką może być zapis, że ślub zawarł Walenty Kędziora zwany Maćkowiak, co mogłoby oznaczać, że mógł być synem Macieja. Nie jest to jednak pewnik.
Pozdrawiam
Eugeniusz