Witam.
Żychlewicz-
2.XII.1779- ur. Andrzej, rodz. Andrzej Żychlewicz, Marianna.
28.IX.1788- ur. Brygida, rodz. Michał Kopydłoski, Małgorzata.
15.XII.1814, wpis 40- ur. Łucja, rodz. Andrzej Żychlewicz, Brygida Kopydłoska.
Jednym z chrzestnym był Kazimierz Żychlewicz, rodzony brat ojca, wikariusz.
24.IX.1758- ur. Michał, rodz. Maciej Kopydłoski, Zofia.
Przy okazji znalezione:
5.III.1776- ur. Kazimierz, rodz. Andrzej Żychlewicz, Marianna.
13.XII.1822, wpis 45- ur. Tomasz, rodz. Andrzej Żychlewicz, Brygida Kopydłoszcząka.
chrz- Marianna Żychlewiczowa, matka ojca.
3.IX.1825, wpis 32- ur. Rozalia, rodz. Andrzej Żychlewicz, Brigida Kopydłoska.
Ciekawostka-
Andrzej Żychlewicz był chrzestnym Walentyny 1809, córki mojego Jana Chryzostoma Kaniewskiego i Salomei Kopydłowskiej.
Z kolei Jan był świadkiem na ślubie Andrzeja i Brygidy jako daleki krewny i sąsiad.
Doszedł mi akt ur. Salomei Kopydłowskiej- 16.II.1771, rodz.- Maciej Kopydłowski, Anna.
Rodzice Michała 1758- Maciej Kopydłowski, Zofia (pierwsza żona Macieja, czy inny Maciej?)
Wojciech Jarczyński/Jarka-
W księdze nie ma zapisanego urodzenia Wojciecha z takim nazwiskiem.
Zmarł 1847 w wieku 80 lat- do przejrzenia wzięłam zakres lat 1757-1777, bo równie dobrze mógł umrzeć w wieku 70-90 lat.
I tak:
1757.11.IV- ur. Wojciech i Andrzej, bliżniaki, rodz. Maciej Faber/myślę że chodzi o status cieśla, Joanna Francka, chrz. Wojciecha to Franciszek Franc, Justyna Zadler.
1759.25.IV- ur. Wojciech, rodz. Jan Fabri, Katarzyna, chrz. Jakub Sobocki, Teresa Sobocka.
1762.9.VIII- ur. Wojciech, rodz. Wojciech Owczarz z Pogorzeli, Anna, chrz. Krzysztof młodzian, Rozina panna, oboje acatholici.
1764.13.IV- ur. Wojciech, rodz. Kacper pasterz trzód, matka nie zapisana, chrz. Jan zwany Kumornik /ex residentia Luteratorum/, Krystyna Cudniczka panna.
Pozostali urodzeni Wojciechowie mają inne nazwiska.
Pozdrawiam.
Kaniewska Małgorzata.