Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
Odpowiedz

Olszowski v. Olszewski h. Prus

17 maja 2010, 11:58

Szukam wszelkich informacji genealogicznych o rodzinie Olszowskich
v. Olszewskich h.Prus

Szukam też tej publikacji:

Czesław Olszowski, ''Genealogia Prus II de Olszowa Olszowskich ułożona z ksiąg grodzkich Ostrzeszowskich, Herbarzy Niesieckiego i Paprockiego, wyciągów hipotecznych dóbr Olszowa, ksiag hypotecznych w Brzezinach i Rawie, dokumentów kościelnych z Ujazda i Chorzecina, dyplomów szlachectwa dawnych i osobistych przez Czesława Olszowskiego z Niewiadowa 1910 r.''

Tomasz M.Dąbrowski
http://www.dabrowski.esimple.pl

Re: Olszowski v. Olszewski h. Prus

25 lip 2010, 19:50

Panie Tomaszu

Olszowscy herbu Prus II (Wilczekosy), pomimo iż w XVII wieku rodzina ta doczekała się pozycji wręcz magnackiej, nie doczekała się historycznej monografii ani nawet obszernej analizy historyczno-genealogicznej. A szkoda, bo w sumie genealogia tej rodziny obfituje w zagadki. Jedną z nich, co do filiacji Krzysztofa Olszowskiego podczaszego wieluńskiego, zdaje się rozwikłałem na podstawie analizy pewnego starodruku. Właściwe rodziny z ziem sieradzkich i łęczyckich są przez genealogów trochę zaniedbane, staropolskie księgi ostrzeszowskie, łęczyckie, wieluńskie i sieradzkie nie doczekały się indeksów jak księgi z terenów wielkopolski (w Tekach Dworzaczka), również zaniedbane są indeksy metrykalne z tamtych terenów, co zamyka drogę do poszukiwań pasjonatom, amatorom. Toteż rekonstruując genealogię rodzin z sieradzkiego musimy posiłkować się póki co tym, co jest, a jest niewiele i klasycznie, czyli w sumie wyłącznie herbarze. Tak więc o Olszewskich herbu Prus II mamy tylko w herbarzu Paprockiego, Niesieckiego, Kapicy Milewskiego, Uruskiego, Dworzaczka... (niestety, Boniecki nie doszedł do litery O), no i w starodrukach, ale póki co tylko w tych, które są zdigitalizowane w bibliotekach cyfrowych (no chyba że się akurat posiada własne).
Dlatego genealogia Olszowskich herbu Prus II, rodziny senatorskiej i znacznej, mającej i prymasa, i wojewodę, i kasztelanów, jest mało wyjaśniona, niedokładna, rozbieżna w szczegółach, ogólnie mało zbadana i satysfakcjonująca, zaniedbana.
Jak już wyżej wspomniałem, analizując starodruki, doszedłem do filiacji podczaszego Krzysztofa Olszewskiego, w moim mniemaniu jest to drobne, ale jednak odkrycie, ale niestety nie odważę się wychylać, że coś własnymi siłami odkryłem, bo nie mam obecnie dostępu do innych materiałów, które być może już rzecz wyjaśniają. Dlatego, zanim zaprezentuję tu na stronach WTG i w tym wątku to, co udało mi się zebrać i wyjaśnić w kwestii staropolskiej genealogi Olszowskich herbu Prus II, prosiłbym Pana, ewentualnie czytelników WTG o podanie tu pewnych informacji, do których teraz nie mam dostępu i nie wiem, kiedy będę miał, a chodzi mi o informacje z PSB (Polski Słownik Biograficzny). Niestety, PSB nie jest zdigitalizowany i zapewne długo nie będzie (wiadomo, prawa autorskie itp), a szkoda, bo PSB zawiera bardzo cenny materiał, szczególnie dla genealogów. No cóż... W każdym razie w PSB jest hasło o Andrzeju Olszowskim i właśnie bardzo by mi się przydało, co tam jest napisane, nie tyle o samym prymasie, ale o jego rodzinie, genaologicznie. Więc, jeśli kto ma dostęp do PSB na literę O, to proszę o spisanie tych genealogicznych informacji tam zawartych przy Olszowskim i podanie ich tu.
Poza tym ciekawi mnie bardzo, czy Pan, Panie Tomaszu, wszedł w posiadanie tej publikacji Czesława Olszowskiego?
Kolejną sprawą związaną z genealogią tej rodziny jest pojawiające się w niej nazwisko Orszamowski. Byli ponoć herbu Abdank. Rzecz w tym że o Orszamowskich jakichkolwiek nie znajduję żadnych śladów (za wyjątkiem Andrzeja kanonika gnieźnieńskiego). Tzn., gdzieś doszło do mnie, że to rodzina śląska. Ale nic poza tym. Być może mamy do czynienia z błędem i chodzi o Olszamowskich, ale znowu nie znajduję żadnych Olszamowskich herbu Abdank. może więc ktoś słyszał lub zetknął się z nazwiskiem Orszamowski?
A może Pan, Panie Tomaszu, zamieściłby tu, co już się dowiedział o Olszowskich herbu Prus II? Przynajmniej o tych z czasów staropolskich?

26 lip 2010, 18:19

Uff, jeśli chodzi o te biogramy Olszowskich w PSB, to już ich treść znam, więc oczywiście wycofuję swoją prośbę o spisanie ich zawartości. Hmm... mogę tylko rzec, że w sensie genealogii Olszowskich nie wnoszą one nic ponad to, co i tak już wiemy z herbarzy. Natomiast są one w pełni wyczerpujące w sensie poznania biografii dwóch Olszowskich z tej rodziny - prymasa Andrzeja i jego brata Hieronima.

Kolejnym źródłem, niezdigitalizowanym, ale bardzo ważnym, aby rozświetlić, wyjaśnić, uzupełnić kwestię genealogiczne związane z Olszowskimi jest publikacja -
"Urzędnicy województwa łęczyckiego i sieradzkiego XVI - XVIII wieku. Spisy" w opracowaniu E. Opalińskiego i H. Żerek - Kleszcz, wyd. Kórnik 1993. (ps. w ogóle cała ta wielotomowa seria, również dla innych terenów, jest źródłem bezcennych i podstawowych informacji genealogicznych, personalno-historycznych).
Otóż też nie mam tej publikacji. A oczywiście znaleźć w niej można wiele Olszowskich. Najbardziej interesuje mnie, co tam jest napisane o Krzysztofie Olszowskim stolniku sieradzkim i w jakich latach nim był (albo w jakich latach z takim tytułem występował w źródłach). Czy był nim wg tej publikacji w 1671?
Wykaz Olszowskich i urzędów, jakie pełnili na tamtych terenach, byłby niezbędny do miarodajnego i wyczerpującego opracowania genealogi tej rodziny.
Więc co najwyżej mogę prosić... może ktoś ma do tej publikacji dostęp, i może by tak spisał Olszowskich, tytuły i lata, w jakich je dzierżyli wg autorów tej książki...

13 sie 2010, 09:50

Witam serdecznie Panie Romanie

Niestety jak do tej pory nie znalazłem choćby śladu po publikacji Czesława Olszowskiego i szczerze mówiąc zaczynam się zastanawiać czy ona istnieje ;)
Ta pozycja pojawia się jako źródło informacji na stronach Pana Marka Minakowskiego - nawet pytałem - ale niestety nie uzyskałem informacji... ;)

Moje filiacje z rodziną Olszowskich h.Prus II wynikają z małżeństwa córki mojego nad dziadka płk.Teodora Kalinkowskiego 1782-1840 + Maria Komornicka 1792-1859.
Wspomniana córka o wdzięcznych imionach Teodora Marianna Antonina w 1842 roku w kościele parafialnym w pod radomskim Odechowie zawarła ślub z Ksawerym Walerianem Olszowskim 1804-1880 synem Józefa Gabriela Olszowskiego zm. 1832 i Marii Krystyny Chełkowskiej 1765-1849.

Według zapisów (AP Radom - Zakrzówek - parafia Odechów) - z księgi hipotecznej tego majątku:
- w 1786 roku Józef Gabriel Olszowski kupił ten majątek od Adama
Tymińskiego
- w 1798 kupuje kolejną część od Tadeusza Potkańskiego
- 1801 roku kupuje kolejną część od tym razem małżeństwa Adama i
Marianny z Kożuchowskich Tymińskich

Poniższy wywód stworzyłem w oparciu tylko o wyniki kwerendy ASC parafii Odechów 1810-1870 przeprowadzonej w AP Radom uzupełniając o przodków Józefa Gabryela Olszowskiego - wg. E. Sęczys "Szlachta wylegitymowana...", str. 490

"Olszowski z Olszowy h. Prus II
Od Stanisława z Olszowy, który w r. 1667 nabył od Anny Radwińskiej (podawano też Radońskiej) wś Odechów, a w r. 1681 sprzedał ją wraz z połową miasteczka Odechów Krzysztofowi Marczewskiemu - pochodzący:
I. Aleksander, Florentyn, Hipolit, Ksawery, Lucjan i Nicefor (s-owie Józefa), praprawnuki Stanisława (jw.) leg.1838
II. Wincenty (c.Wojciecha), praprawnuk Stanisława
III. Wincenty Marceli, potomek w 5 pokoleniu Stanisława (jw.) leg. 1857 (...)".

1.STANISŁAW Z OLSZOWY OLSZOWSKI + sp: UNKNOWN
1.1.OLSZOWSKI + sp: UNKNOWN
1.1.1.JÓZEF GABRIEL OLSZOWSKI (d.1832) + sp: MARIA KRYSTYNA CHEŁKOWSKI (b.1765;d.1849)
1.1.1.1.FRANCISZKA PLACYDA TERESA OLSZOWSKI (b.1796;d.1867)
1.1.1.2.NICEFOR WIKTORYN OLSZOWSKI (b.1798)
1.1.1.3.IGNACY ROMAN HIPOLIT OLSZOWSKI (b.1800;d.1838) + sp: WERONIKA N
1.1.1.4.ANDRZEJ LUCJAN OLSZOWSKI (b.1802;d.1870) + sp: PAULINA KOZICKI (b.1823;d.1859)
1.1.1.4.1.WŁADYSŁAW MIKOŁAJ ALEKSANDER OLSZOWSKI (b.1844)
1.1.1.4.2.TEODOR FELIKS FLORENTYN ROMAN OLSZOWSKI (b.1846)
1.1.1.4.3.JULIAN STANISŁAW OLSZOWSKI (b.1847)
1.1.1.4.4.ALEKSANDER OLSZOWSKI (b.1850)
1.1.1.4.5.N OLSZOWSKI (b.1850)
1.1.1.4.6.LUCJAN MICHAŁ WALERY OLSZOWSKI (b.1853)
1.1.1.4.7.JAN WAWRZYNIEC OLSZOWSKI (b.1855;d.1856)
1.1.1.4.8.APOLONIA PAULINA HELENA OLSZOWSKI (b.1857)
1.1.1.4.9.ZUZANNA PAULINA ALEKSANDRA OLSZOWSKI (b.1858)
1.1.1.4.10.MARCELI HENRYK OLSZOWSKI (b.1859)
1.1.1.5.KSAWERY WALERIAN OLSZOWSKI (b.1804;d.1879) + sp: TEODORA MARIANNA ANTONINA KALINKOWSKI (b.1822;m.1842)
1.1.1.5.1.JÓZEF BOGUMIŁ OLSZOWSKI (b.1843)
1.1.1.5.2.GUSTAW IZYDOR GRZEGORZ OLSZOWSKI (b.1844;d.1849)
1.1.1.5.3.HIPOLIT SOBIESŁAW FRANCISZEK OLSZOWSKI (b.1845)
1.1.1.5.4.KSAWERA FRANCISZKA OLSZOWSKI (b.1847)
1.1.1.5.5.ANIELA TEODORA OLSZOWSKI (b.1848)
1.1.1.5.6.PIOTR CELESTYN OLSZOWSKI (b.1851)
1.1.1.5.7.HENRYK GOTFRYD OLSZOWSKI (b.1853;d.1856)
1.1.1.5.8.BOLESŁAW JAN OLSZOWSKI (b.1854;d.1858)
1.1.1.5.9.STEFAN ANDRZEJ OLSZOWSKI (b.1855;d.1856)
1.1.1.5.10.ALEKSANDRA MARIANNA OLSZOWSKI (b.1858)
1.1.1.5.11.KAROL RAJMUND OLSZOWSKI (b.1860)
1.1.1.6.FLORENTYN LEONARD OLSZOWSKI (b.1808;d.1850) + sp: KSAWERA OLSZOWSKI (b.1823)
1.1.1.6.1.JULIUSZ EPIFANIUSZ WOJCIECH OLSZOWSKI (b.1849)
1.1.1.6.2.STEFAN ANDRZEJ OLSZOWSKI (b.1855;d.1856)

Gdybym miał dalej szukać śladów tej rodziny - na pewno szukał bym w ASC w pobliskim Kazanowie, Skaryszewie i Zwoleniu.
Wg. bazy IZA jest też sporo wpisów w parafiach radomskich.

z ukłonami,

Tomasz M.Dąbrowski

07 wrz 2010, 16:07

Panie Tomaszu
Na razie mogę wkleić tylko to, co zebrałem tak na szybko w kwestii Olszowskich herbu Prus; uzupełnię wktótce jak będę mial wiecej wolnego czasu. Właściwie zainteresowałem się Olszowskimi z uwagi na starodruk reformaty Kowalskiego z 1672, którego analizą heraldyczną się zająłem, uważając ją za pewną ciekawostkę; jeszcze jednak nie ułożyłem tekstu o tym starodruku; w każdym razie zamierzam...
No a teraz przejdźmy do rzeczy, Stanisław Olszowski wł. Odechowa był żonaty z Marcjanną Wybranowską, i miał córkę Raczyńską, nie wiedziałem jednak że pozostawił też synów i jakie były ich losy, ale może kiedyś do tego dojdziemy
ps. proszę mi wybaczyć za niechlujność, ale to z pośpiechu, zeby Panu odpowiedzieć

Olszowski herbu Prus II (Wilczekosy)

Jan Mikołaj Olszowski x (ok. 1560) NN h. Ostoja (że była ona z rodziny pieczętującej się herbem Ostoja dowodzi kartusz herbowy na nagrobku Waleriana Olszowskiego, jej wnuka, zawierający herby: ojczysty Prus II, macierzyński Jastrzębiec - należał on do Frycz Modrzewskich, potem z kolei po babce ojczystej widnieje herb Ostoja, a po babce ze strony matki herb Topór - Kamieńskich) -->
Marcin Olszowski (Uruski w swoim herbarzu daje mu imię Mikołaj) x 15(86) Elżbieta Frycz Modrzewska h. Jastrzębiec wójtówna wolborska (ur. 1561/70)(córka słynnego w tamtych czasach pisarza politycznego Andrzeja Frycz Modrzewskiego), pozostawił następujących synów -->

A) Jan Olszowski
B) Marceli Olszowski (zm. w 1618 lub 1619), Uruski w swoim herbarzu pisze, że zginął pod Moskwą i że w 1619 odbierał po nim pozostałe rzeczy jego brat Walerian Olszowski
C) Krzysztof Olszowski (Uruski pisze że to on był na elekcji w 1648, ale czy na pewno ten właśnie Krzysztof?) x (ok. 1620) Ewa Stawska h. Leszczyc -->
I) Jan Olszowski (przed 1630 - 1691) podstoli wieluński 1663 - 1676, kasztelan brzeziński 1676 - 1691 (w "Diariuszu kołowania i konfederacji pod Gołębiem i Lublinem w 1672" występuje "pan brzeziński", którego wydawcy identyfikują z Olszowskim, ale to błędna identyfikacja, skoro kasztelanem został dopiero w 1672); x 16(60) NN -->
Anna (16(61) - 1683) x 16(67) Marcin Siemianowski h. Grzymała (1630 - 1694) starosta szczerczowski 1667, pisarz gr. wieluński 1667, poseł na Sejmy, podstarości i sędzia gr. wieluński 1677, cześnik sieradzki 1678 - 1692, kasztelan wieluński 1692 - 1693
II) Stanisław Olszowski (zm. 1685) dz. d. Odechowo, podstoli wieluński 1676 - 1685; x 16(60) Marcjanna Wybranowska h. Poraj -->
Aleksandra x 16(77) Michał Raczyński h. Nałęcz podczaszy wieluński 1685 - 1701 (ich syn Franciszek Raczyński kanonik poznański przy instalacji na kanonię poznańską w 1712 podaje wywód, a wnim właśnie babkę Marcjannę Wybranowską herbu Poraj)
III) Walerian Olszowski wojski chełmiński (to postać znana tylko z herbarza Uruskiego)
IV) (?) Krzysztof Olszowski (zm. 1670) wł. d. Karminki w sier. 1669, podczaszy wieluński 1658 - 1670; x 16(61) Zofia Bratkowska (zm. 16(68))

D) Walerian Olszowski (1587 - 1650) (Uruski robi go wojownikiem przeciwko Moskwie za Stefan Batorego, ale oczywiście pomyłkowo, skoro trudno aby Walerian nim był jako niemowlę; skąd zatem taka informacja? zdaje się jakiś Olszowski walczył przeciw Moskwie za Batorego, ale jaki?), z herbarza Uruskiego wiemy, że w 1619 Walerian odbiera pozostałe rzeczy po zmarłym w walkach pod Moskwą bracie Marcelim; Uruski dalej pisze o nim, że "zrobił znaczny majątek i był właścicielem wielu dóbr"; podstoli wieluński 1635 - 1643, podkomorzy wendeński 1643 - 1646, kasztelan spicymierski 1646 - 1650; x 16(20) Zofia Dunin (16(04) - 1671) (Zofia była córką Krzysztofa Dunina i Zofii z Koniecpolskich, starościanki sieradzkiej) (Zofia Olszowska została pochowana w kościele oo. reformatów w Wieluniu)
(Istnieje starodruk, kazanie pogrzebowe, którego mówcą i autorem był ksiądz Franciszek Wierusz - Kowalski, kustosz prowincjalny oo. reformatów. To kazanie nosi tytuł "Łabęć w roskosznej Koronie Polskiey Raiu, po czterech pływający rzekach, w cnót ozdobie Zophiey Duninownej Olszowskiey, w Kościele Farskim Wieluńskim w 1671...", wyd. Poznań 1672. To barokowe, literackie kazanie było znane Niesieckiemu, który podaje je jako źródło "Kowalski Reformat. Kazanie Łabędź", a to przy okazji genealogi Kobierzyckich herbu Pomian przy fragmencie dotyczącym Stanisława Kobierzyckiego wojewody pomorskiego, którego "jedyna córka była za Olszowskim". Z punktu widzenia interesującej nas genealogii, kazanie Wierusz Kowalskiego ze splendorem wymienia najbliższe koligacje Olszowskich z Działyńskimi, Mycielskimi, Biskupskimi, Męcińskimi, Załuskimi, Kobierzyckimi i Wołuckimi, oraz przez Duninów z Koniecpolskimi i Przerembskimi, ponadto informuje nas o znaczącym udziale Olszowskich w elekcji króla Michała Korybuta Wiśniowieckiego oraz o tym, jak dwaj bracia Olszewscy, tj. podkanclerzy Andrzej i Hieronim, przyczynili się do ślubu króla Wiśniowieckiego z Eleonorą Habsburżanką. Oczywiście spora część kazania poświęcona była osobie zmarłej Zofii, szczególnie prezentując jej bardzo pobożne życie, w którym to np. Zofia z Duninów Olszowska "od wejścia słońca aż do południa w kościele z obfitym wylania łez na modlitwie czas trawiła", oraz o jej hojności wobec Kościoła - "świadkiem jej przy nowo zbudowanej kapłańskiej rezydencji w kościele Stoleckim dawnego funduszu aukcja; wyświadczała bogate aparaty, jedwabiem i złotem szyte obrusy, różnym kościołom srebrne wota ofiarowane; własnym sumptem wyświadczyła ołtarz w kościele Stoleckim"; dalej mowa jest też o jej hojności wobec ubogich oraz studentów, uczniów szkół, których wspomagała tak dalece, że mówiono, "iż na takie wydatki potrzeba by samborskiej ekonomii"; znamy jedną córkę Zofii, mianowicie Katarzynę Załuską, ale kazanie to wzmiankuje o "córkach pobożnie wychowanych", chociaż na sam koniec kazania ksiądz Kowalski zwraca się z błogosławieństwem do "kasztelanki sieradzkiej, jedynej i kochanej córki (zmarłej Zofii)". Czy chodzi tu o Załuską? Być może, ale Załuski został kasztelanem dopiero w 1674 i to rawskim! Raczej więc chodzi o żonę jej syna - z domu Męcińską. Również Niesiecki pisze o "córkach Waleriana Olszowskiego z Duninówny". Kolejną ciekawostką, jaką wyczytać można z tego kazania, jest wzmiankowany tam fakt, że już w 1671 Zofia z Duninów doczekała się prawnuczki) -->
I) Katarzyna (16(31) - 16(60))(w kazaniu Brzezieckiego z 1753 nazwana "Ludwiką", a znowu Uruski daje jej imię Zofia; ten błąd uruskiego ławtwo zrozumieć, bo Załuski miał w istocie potem drugą żonę i miała ona na imię Zofia) x 16(47) Aleksander Załuski h. Junosza (1608 - 1693) dz. d. Zakrzów (w gm. Białaczów opoczyński), kasztelan rawski 1674 - 1677, wojewoda rawski 1677 - 1693
II) Andrzej Olszowski (1621 Olszowa - 1677 Gdańsk) arcybiskup gnieźnieński
III) Krzysztof Olszowski stolnik sieradzki 1671 (właśnie w kazaniu Kowalskiego mamy dowód, że był to syn Waleriana i zdaje się, ze jest on identyczny z tym Krzysztofem ożenionym z Bratkowską)
IV) Zygmunt Olszowski (zm. 1681)(został pochowany w kościele Reformatów w Wieluniu jak donosi Niesiecki), starosta szczerczewski 16(65) - 1667 (starostwo to, obejmujące wieś Chrzęstowo, Zygmunt Olszowski w 1667 ceduje Marcinowi Siemianowskiemu, z którym łączyło go zresztą powinowactwo, bo już wtedy Siemianowski był żonaty z Olszowską), tenutariusz d. Solec i Łagiewniki w kujawskim 1665, starosta bratiański 16(65), poseł na Sejm konwokacyjny 1674, chorąży wieluński 1667 - 70, podkomorzy wieluński 1670 - 81; x 1* 1662/65 Katarzyna Kobierzycka wojewodzianka pomorska 1v. Działyńska starościna bratiańska (jej pierwszy mąż Adam Działyński zmarł w 1660, po nim trzymała ona starostwo bratiańskie, miała z nim syna Tomasza Działyńskiego ur. 16(59) - zm. 1714, starostę bratiańskiego od 16(88), starostę łękorskiego i malborskiego, a późniejszego wojewodę chełmińskiego w l. 1702 - 1714); 2* 16(71) Marianna Działyńska 2v. 16(85) Pstrokońska kasztelanowa spicymierska (zm. po 1686)(jej drugi mąż to Maciej Pstrokoński stolnik gostyński 1682 - 1685, kasztelan spicymierski 1685 - 1706 i wojewoda brzesko - kujawski 1706 - 1707)(Kazanie Kowalskiego z 1671 wymienia już parantelę Olszowskich z Działyńskimi)
(w kazaniu pogrzebowym z 1753 Brzezieckiego widnieje, że "Zygmunt Olszowski z Działyńskiej trzech po sobie godnych sukcesorów zostawił") -->

1) pv. Zofia x 1681 Kazimierz Trzebuchowski h. Ogończyk
2) sv. Helena, panna 1681; x Antoni Prądzyński h. Grzymała
3) sv. Anna, panna 1681; x Zygmunt Walewski kasztelan rozpierski 1702 - 1717 (kasztelanem rogozińskim nazywa go mylnie)
4) sv. Mikołaj Olszowski (zm. 1715) łowczy inowrocławski 1706, kasztelan bydgoski 1712 -1715; x 17(05) Barbara Łucja Kretkowska 2v. Mielęcka (zm. po 1723) (jej drugi mąż to Andrzej Mielęcki)
V) Hieronim Olszowski (1622 - 1677) wł. d. Niechmirów (par. Stolec), Olszowa, Rudniki, Stryjkowice, tenutariusz d. Grodziec i Łagiewniki w sier. 1676, dworzanin królewski, starosta brzeźnicki, chorąży wieluński 1657 - 67, starosta gr. wieluński 1667 - 76, koniuszy królowej 1667, podstoli wielki koronny 1673 - 77, wojewoda rawski 1677; x 16(60) Petronella Wołucka h. Rawicz kasztelanka małogoska (zm. po 1676) -->
1) Zofia (16(63) - zm. 1681/96) x 16(79) Aleksander Feliks Lipski h. Łada (zm. 1702), starosta inowłodzki 1674, starosta gr. rawski 1688, starosta rzeczycki 1688, starosta stanisławowski 1693, starosta medycki 1701, marszałek Trybunału Koronnego 1694, kasztelan sieradzki 1693 - 1699, wojewoda kaliski 1699 - 1702
2) Andrzej Olszowski (16(61) - 1719) 1677, chorąży gostyński, podczaszy wieluński w 1703, starosta gr. wieluński 1703 - 1719, łowczy wielki koronny 17(14)?; x Zofia Koniecpolska 1v. Załuska wojewodzina rawska (ewentualnie mamy wg Niesieckiego dwóch Andrzejów: ojca chorążego gostyńskiego i syna starostę wieluńskiego)
VI) Mikołaj Olszowski (zm. przed 1667) x 16(49) Helena Marianna Biskupska h. Lis starościanka wieluńska, kasztelanka spicymierska (zm. 1690/94) -->
1) Teresa Ludwika (16(55) - 1677/83) x 1671 Mikołaj Mycielski starosta kolski (już kazanie Kowalskiego z 1671 wymienia koligację Olszowskich z Mycielskimi)
2) Marcin Konstanty Olszowski (1643/48 - 1687 Opatów, pochowany na Jasnej Górze) wł d. miasto Kępno, wieś Rzetnia i Krążkowy (wtedy Kraszków)(ob. w gm. Kępno) 1664, wł. d. Słupca w wieluńskim 1681, łowczy sieradzki 16(74), starosta gr. wieluński 1677 - 1686; x 16(71) Katarzyna Teresa Męcińska h. Poraj (zm. 1690/1695)(był on żonaty z Męcińską już w 1671, bo kazanie pogrzebowe Kowalskiego z 1671 wymienia już parantelę Olszowskich z Męcińskimi) -->
(1) Teresa Gertruda (1674 - 1750 Janowiec) cysterka ołobocka od 1697
(2) Matylda Joanna (1682 - 1754) cysterka ołobocka od 1699
(3) Eleonora (16(84) - zm. 1753, pochowana u reformatów w Wieluniu)(istnieje starodruk, kazanie pogrzebowe wygłoszone przez księdza kaznodzieję ordynariusza konwentu reformatów Michała Brzezieckiego pt. "Złote żniwo chwały wiecznej przed Bogiem, Eleonory z Olszowskich Iwańskiej stolnikowej piotrkowskiej zebrane a przy złożeniu śmiertelnego jej ciała w Kościele Wieluńskim OO. Reformatów z kościelnej ambony ogloszone roku 1753", który podaje, że z Iwańskim żyła 53 lata; tamże na karcie wizerunek herbu Prus Olszowskich) x 17(00) Piotr Iwański h. Jastrzębiec (zm. po 1757) podczaszy rzeczycki, stolnik piotrkowski 17 - 57
(4) ? Anna x 1719 Kępno Józef Wolski
(5) Marianna (16(87) - przed 1753, pochowana w kościele oo. reformatów w Wieluniu, o czym wzmiankuje kazanie Brzezieckiego) x 1* 17(04) Wawrzyniec Wężyk h. Wąż, dz. Osin, wojski ostrzeszowski; 2* 17(27) Aleksander Szembek dz. d. Siemianice, łowczy łęczycki (Niesiecki pisze, że drugą żoną, po Męcińskiej, Aleksandra Szembeka łowczego łęczyckiego, jest "Wężykowa wdowa i z tej syn teraz w wojsku koronnym"; owe teraz to najpóźniej rok 1744, więc jej syn Szembek musiał być pełnoletni w 1744)
(6) Józef Wiktoryn Olszowski (1680 - 1712) x 1700 Ewa Małgorzata Sznajder (nazwana też Sznyder)

25 wrz 2010, 16:06

Witam serdecznie - również poszukuję informacji na temat rodziny Olszowskich. Moja pra-prababka nazywała się Marianna Olszowska. Wyszła za mąż za Franciszka Garbowskiego. Wiem również, że osiedlili się w woj. nowosądeckim. Wszystko wskazuje na to, że pochodzą z innego rejonu Polski - pozdrawiam.

01 paź 2010, 19:24

RomanK napisał(a):Kolejnym źródłem, niezdigitalizowanym, ale bardzo ważnym, aby rozświetlić, wyjaśnić, uzupełnić kwestię genealogiczne związane z Olszowskimi jest publikacja - "Urzędnicy województwa łęczyckiego i sieradzkiego XVI - XVIII wieku. Spisy" w opracowaniu E. Opalińskiego i H. Żerek - Kleszcz, wyd. Kórnik 1993. (ps. w ogóle cała ta wielotomowa seria, również dla innych terenów, jest źródłem bezcennych i podstawowych informacji genealogicznych, personalno-historycznych).
Otóż też nie mam tej publikacji. A oczywiście znaleźć w niej można wiele Olszowskich. Najbardziej interesuje mnie, co tam jest napisane o Krzysztofie Olszowskim stolniku sieradzkim i w jakich latach nim był (albo w jakich latach z takim tytułem występował w źródłach). Czy był nim wg tej publikacji w 1671?
Wykaz Olszowskich i urzędów, jakie pełnili na tamtych terenach, byłby niezbędny do miarodajnego i wyczerpującego opracowania genealogi tej rodziny.
Więc co najwyżej mogę prosić... może ktoś ma do tej publikacji dostęp, i może by tak spisał Olszowskich, tytuły i lata, w jakich je dzierżyli wg autorów tej książki...

"Urzędnicy województwa łęczyckiego i sieradzkiego XVI - XVIII wieku." w opracowaniu E. Opalińskiego i H. Żerek - Kleszcz, wyd. Kórnik 1993 a oto co w tym spisie jest o Olszowskich:

Olszowski h.Prus II (Ur.XII,s.331-334):
- Andrzej łowczy sieradzki (1698-1709) 28.06.1698 - 15.07.1708, zmarł 27.10.1709
- Andrzej Jan podczaszy wieluński (1703) 15.02.1703 - 10.04.1703, łowczy koronny (1706), starosta wieluński (1703-19) 16.07.1703- 14.07.1719, zmarł 14.11.1719
- Antoni Olszowski (Olszewski) cześnik parnawski ?, stolnik piotrkowski 26.03.1757, stolnik ostrzeszowski 18.03.1765,
zmarł 05.08.1765
- Hieronim (syn Waleriana) dworzanin królewski, rotmistrz królewski, starosta brzeźnicki, chorąży wieluński 26.06.1657, podstoli królewski (1673-77), wojewoda rawski 1675, starosta wieluński 19.02.1667-11.12.1676, starosta kampinoski, starosta mszczonowski, zmarł 31.12.1676
- Jan podstoli wieluński (1663-75) 27.07.1663, kasztelan brzeziński (1676-91) 01.10.1691
- Krzysztof (brat Hieronima) podczaszy wieluński (1658-70) 30.07.1658, stolnik sieradzki (1670-73) 28.04.1670-12.06.1673, zmarł 15.08.1673
- Marcin wojski łęczycki (1692) 07.12.1692 (może identyczny ze Stanisławem ?)
- Marcin Konstanty łowczy sieradzki (1667-76) 01.10.1669, starosta wieluński (1677-87) 27.01.1677-26.08.1686, zmarł 27.01.1687
- Marcjan łowczy sieradzki (1677-97) 27.01.1677-28.06.1697
- Stanisław wojski łęczycki 16.02.1667-28.06.1697
- Stanisław podstoli wieluński (1677-85), kasztelan rozpierski (1685-1700)
- Stanisław rzekomy skarbnik wieluński (1697-1701), rzekomy wojski wieluński (1701-03)
- Walerian podstoli wieluński (1635), podkomorzy wendeński (1641-48), kasztelan spicymierski (1649-50), zmarł 05.07.1650
- Zygmunt rotmistrz królewski, chorąży wieluński (1667-70), podkomorzy wieluński (1670-81), starosta bratiański, starosta szczerkowicki, starosta solecki

Jestem szczęśliwym posiadaczem prawie kompletnej serii spisów urzędników - więc w razie potrzeby proszę pytać a postaram się pomóc ;)

03 lis 2010, 15:16

Na wrocławskim cmentarzu przy ul.Bujwida znajduje się grobowiec rodzinny Olszowskich herbu Prus, w którym spoczywa Ludwik Prus-Olszowski (zmarl w 1911 r.) i Helena z Prus-Olszowskich, 1.voto Dzięgiecka, 2.voto Wyskok-Zakrzewska (zmarła w 1953 r.).

04 lis 2010, 01:00

Witam uprzejmie, przeczytałem z zainteresowaniem zebrane informacje. Tak się składa, że jestem w posiadaniu kopii ''Genealogii Prus II de Olszowa Olszowskich" ułożonej przez Czesława Olszowskiego w 1910 r. i chętnie ją udostępnię - myślę, że najprościej będzie wykonać skan, co postaram się zrobić w ciągu najbliższych dni. Proszę o przesłanie maila na r.olszowski@omni.pl, jak tylko będę miał możliwość to prześlę skan. Oczywiście będą wdzięczny za jakiekolwiek informacje pomocne w lepszym poznaniu historii mojej rodziny. Pozdrawiam!

04 lis 2010, 09:13

rafal.olszowski napisał(a):Witam uprzejmie, przeczytałem z zainteresowaniem zebrane informacje. Tak się składa, że jestem w posiadaniu kopii ''Genealogii Prus II de Olszowa Olszowskich" ułożonej przez Czesława Olszowskiego w 1910 r. i chętnie ją udostępnię - myślę, że najprościej będzie wykonać skan, co postaram się zrobić w ciągu najbliższych dni. Proszę o przesłanie maila na r.olszowski@omni.pl, jak tylko będę miał możliwość to prześlę skan. Oczywiście będą wdzięczny za jakiekolwiek informacje pomocne w lepszym poznaniu historii mojej rodziny. Pozdrawiam!

Panie Rafale - ale niespodzianka!!! ;)
Przed chwilą wysłałem do Pana maila na podany adres.

z ukłonami,

Tomasz M.Dąbrowski

08 lis 2010, 11:10

marcus napisał(a):Na wrocławskim cmentarzu przy ul.Bujwida znajduje się grobowiec rodzinny Olszowskich herbu Prus, w którym spoczywa Ludwik Prus-Olszowski (zmarl w 1911 r.) i Helena z Prus-Olszowskich, 1.voto Dzięgiecka, 2.voto Wyskok-Zakrzewska (zmarła w 1953 r.).

Dziękuje za informację

Teki Dworzaczka a w nich ślad tego pochówku ;)

1422 (Dziennik Poznański) 1911
7/XII. + Ludwik Prus Olszowski, 75 lat, w Wrocławiu zdaje mi się, że żona zmarłego była z d. Szembek. Olszowscy mieli córkę adoptowaną Helenę, która wyszła za mąż za inż. Dziegieckiego, właściciela fabryki brykietów. Helena Dziegiecka po śmierci męża Dziegieckiego wyszła ponownie za mąż za Jacka Wysogotę Zakrzewskiego

ps. ...jest może szansa na fotografię tego nagrobka... tak przy okazji ;)

z ukłonami,

Tomasz M.Dąbrowski

21 gru 2010, 13:57

Panie Tomaszu w Ujezdzie w woj lodzkim znajduje sie kosciół barokowy zbudowany przez Andrzeja i Jana Olszowskich. Wewnątrz kościoła znajduje się marmurowa tablica poświadczeniowa z 1680 roku ku czci prymasa Andrzeja Olszowskiego.W kościele znajduje się też neoklasycystyczna tablica epitafijna Władysława Olszowskiego oraz Karoliny z Zabłockich Olszowskiej z 1887 roku.Znajduje sie tam też kartusz fundacyjny budowniczego kościoła Jana Olszowskiego zherbem Prus oraz tablica marmurowa ku czci Szymona Olszowskiego ur.18.lipca 1798 roku w Wólce parafii Chorzęcin własciciel dóbr Wólka, Niewiadów ,Olszowa i Buków krewnego prymasa Andrzeja de Olszowa Olszowskiego,zmarłego 20 grudnia 1882 roku w Niwiadowie.Oraz Witolda Olszowskiego wnuka Szymona ur.5.sierpnia.1870 zm.24.maja.1883 roku.Na cmentarzu parafialnym znajduje się grobowiec rodziny Olszowskich.W księgach parafialnych odnotowano że Olszowski Andrzej h.Prus urodził się 27 stycznia 1 629 roku w Olszowie,w rodzinie podkomorzego wendeńskiego - Waleriana i Zofii Duninówny.

27 gru 2010, 16:50

tomaszi napisał(a):
marcus napisał(a):Na wrocławskim cmentarzu przy ul.Bujwida znajduje się grobowiec rodzinny Olszowskich herbu Prus, w którym spoczywa Ludwik Prus-Olszowski (zmarl w 1911 r.) i Helena z Prus-Olszowskich, 1.voto Dzięgiecka, 2.voto Wyskok-Zakrzewska (zmarła w 1953 r.).

Dziękuje za informację

Teki Dworzaczka a w nich ślad tego pochówku ;)

1422 (Dziennik Poznański) 1911
7/XII. + Ludwik Prus Olszowski, 75 lat, w Wrocławiu zdaje mi się, że żona zmarłego była z d. Szembek. Olszowscy mieli córkę adoptowaną Helenę, która wyszła za mąż za inż. Dziegieckiego, właściciela fabryki brykietów. Helena Dziegiecka po śmierci męża Dziegieckiego wyszła ponownie za mąż za Jacka Wysogotę Zakrzewskiego

ps. ...jest może szansa na fotografię tego nagrobka... tak przy okazji ;)

z ukłonami,

Tomasz M.Dąbrowski

Dawno nie byłem na forum i dlatego nie zareagowałem na tę prośbę. Zdjęcie nagrobka zrobię i prześlę, gdy tylko śnieg stopnieje, bo w tej chwili wszystkie groby są przysypane i fotografia nie byłaby zbyt dobrej jakości. Z poważaniem,

Marek B.

28 mar 2011, 11:15

Witam,

Przypadkiem trafiłem na to forum (szukając czegoś innego) i znalazłem ten wątek. Posiadam książeczkę: "Związek Rodziny Olszowskich Herbu Prus II", dla wszystkich zainteresowanych zeskanowałem ją i wrzuciłem na chomika:

http://chomikuj.pl/tomekbysz/Galeria

smacznego ;)

pozdrawiam

T.J.B.
Ostatnio edytowano 02 wrz 2011, 11:28 przez tomekbysz, łącznie edytowano 2 razy

28 mar 2011, 18:23

Super, dziękuję ;)

z ukłonami,

Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl

10 kwi 2011, 17:45

Odnośnie W/w Ludwika Olszowskiego, także w Tekach Dworzaczka, widnieje zapis: "Ludwik, syn Andrzeja i Czarzewskiej, ur.ok.1836/37, dziedzic Torzyńca, umarł we Wrocławiu 7.XII.1911 r.(Dz.P.). Zaślubił 29.V.1866 Julię hr Szembekównę, córkę Wincentego i Emilii de Becu, akatoliczkę, ur.ok.1838 (LC Siemianice), zmarłą we Wrocławiu 12.IV.1928., w 91-ym roku życia (Dz.P.). Ich adoptowana córka Helena wyszła za inż.Dziegieckiego, dyrektora fabryki brykietów(Dz.P.)". Ślub Andrzeja, syna Marcelego i Kalinowskiej z Emilią Czarzewską (Czażewską) odbył się 14.VII.1837.
W/w Ludwik pochodzi od Waleriana i jego syna Mikołaja urodzonego w 1619 roku w Olszowie, parafia Ujazd (księgi metrykalne z Ujazdu znajdują się w Archiwum Archidiecezjalnym w Łodzi).
Józef Gabriel Olszowski, przodek Tomasza, pochodzi od Krzysztofa, brata w/w Waleriana oraz Jana i Marcelina, synów Mikołaja (lub Marcina) i Elżbiety z domu Modrzewska. Dalsza genealogia w wielu herbarzach.
Warto tutaj napisać, że oryginalna notatka dotycząca chrztu prymasa Andrzeja Olszowskiego podaje dzień chrztu - 28.01.1623 rok i znajduje się w tej samej księdze z Ujazdu w Archiwum Archidiecezjalnym w Łodzi, ul.Skorupki 3. Podawane inne daty są więc błędne; w 1621 roku był ochrzczony Krzysztof a nie Andrzej, jak podaje literatura. Myślę, że ta mylna data urodzin prymasa 1621 została urobiona na podstawie przybliżonych lat życia prymasa podanych na jego tablicy nagrobkowej w Gnieźnie. W księgach metrykalnych XVII wieku rejestrowano tylko daty chrztów, a nie narodzin.
Również podawana data urodzin Waleriana 1587 wydaje się być tylko pierwszą napotkaną w źródłach przez jej autora wzmianką i może dotyczyć innych ważnych wydarzeń. Walerian zmarł w 1650 roku, więc mógł urodzić się przed 1587. O udziale Waleriana Olszowskiego w wyprawie króla Batorego wspomina Zygmunt Koniecpolski (Pamiętniki o Koniecpolskich, wyd.Stanisław Przyłęcki, Lwów 1842).
Pozdrawiam, Teresa
Ostatnio edytowano 10 kwi 2011, 20:44 przez Teresa Gabryela, łącznie edytowano 2 razy

10 kwi 2011, 19:21

Dziękuję serdecznie za przesłane informacje o Olszowskich.
Proszę łaskawie rzucić okiem na poniższy mini wywód -
http://w412.wrzuta.pl/plik/3h2O4UJOXVB/ ... i_standard
Myślę, że do wakacji uda mi się odtworzyć prawie kompletne drzewo potomków XV wiecznego
Jana - protoplasty tej rodziny. Mam sporo materiałów a niestety strasznie mało czasu na ten projekt - więc to potrwa ;)
Ciekaw jestem oceny tego póki co "roboczego" wywodu potomków. ;)

z ukłonami,
Tomasz M.Dąbrowski
http://www.dabrowski.esimple.pl

10 kwi 2011, 21:15

Przytoczone powyżej kazania pogrzebowe: Michała Brzezieckiego z 1753 -"Złote żniwo..."dotyczące Eleonory Olszowskiej Iwańskiej i Franciszka Wierusz Kowalskiego z 1671 - "Łabęć w roskosznej Koronie ..."dotyczące Zofii Duninównej Olszowskiej - są już dostępne w Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej.

15 kwi 2011, 12:15

Jeśli chodzi o mnie, to nie znam zbyt wielu źródeł, by oceniać Twoją ambitną próbę. Herbarze to literatura, często daleka od prawdy. Nawet w przypadku Józefa Gabriela; w Uruskim, co podałam, Waszym praojcem jest Krzysztof, a w innym opracowaniu Walerian...
Powodzenia, Teresa

29 cze 2011, 13:54

Witam !
Do tematu Olszowskich;

Jędrzej h.Prus Olszowski *1803 +08.06.1879 Wesoła
x Słupia 14.07.1837
Emilia Czarzewska *1818 +01.12.1885 poch.
Wyszanów,nekrolog podpisuje Syn
- Ludwik *1838 Torzyniec +07.12.1911 Wrocław
x 29.05.1866 Siemianice
Julia h.wł.Szembek *10.01.1836 Siemianowice
+12.04.1928 Wrocław
-Julia *1840 Torzyniec +10.06.1862 Torzyniec
poch.Mikorzyn
-Brat N. *? + przed 1885

Ludwik w dokumentach występuje jako mecenas
sztuki z Wrocławia,w 1908 przekazuje książki
i rekopisy do Muzeum Czartoryskich w Krakowie
oraz zbiór 150 monet /trojaków/do Zbiorów
Numizmatycznych w Krakowie

Adoptowana Córka Helena +1953
1v Kazimierz Dziegiecki
1902 Breslau dr.Cazmir Dziegiecki FabrikBezitzer
mieszka 71 Siebenufenerststrasse Breslau
x 2v zapewnie
Hiacynt/Jacek/Napoleon h.Wyskota Zakrzewski
*28.07.1879 Bojanice +11.04.1937
[syn Wacława Wincentego Karola Pankracego
*12.05.1842 Osiek k.Kościana +16.02.1908
poch.Gołanice,dz.Bojanic,Kleszczewa powst.1863
pamietnikarza czasów powstania
oz.22.10.1878 Golina
Konstancja h.Wyskota Zakrzewska *1858? +17.02.
1888 Kleszczewo c.Konstantego 1811-1884 poety
z 2v Gabrieli h.Pomian Łubieńskiej *1823 +ca 1860

Siostra Wacława,Maria 1854-1931
x Władysław h.Abdank Paliszewski 1845-1908
- moi Antenaci
a Brat Wacława Janusz 1846-1922 dz.Osieka
x Maria h.Abdank Paliszewska 1852-1891
Siostra Władysława Paliszewskiego z Hutki

Pozdrawiam
Mirek K.Paliszewski

01 sie 2011, 22:23

Szanowni Państwo,

Ja również jestem w posiadaniu drzewa genealogicznego Olszowskich pod nazwą "Genealogia Prus II de Olszowa..." etc. ułożone przez Czesława Olszowskiego, który był bratem mojego pradziadka Stefana Olszowskiego ze Smólska. Zainteresowanych ostrzegam, że jest ono dość bałamutne i należy je przegladać wraz z wywodem z Tek Dworzaczka. Jeżeli jest róznica, to rację miał Dworzaczek. W ostatnich pokoleniach jest zapewne lepiej, bo autor znał wpisane tam osoby. Przymierzam sie ostrożnie do napisania szkicu genealogicznego Olszowskich ale widzę, że nie jestem sam w tym trudzie...

Pozdrawiam

Tomasz Sławiński
t.slawinski@onet.eu

02 sie 2011, 08:05

tomslaw napisał(a):Szanowni Państwo,

Ja również jestem w posiadaniu drzewa genealogicznego Olszowskich pod nazwą "Genealogia Prus II de Olszowa..." etc. ułożone przez Czesława Olszowskiego, który był bratem mojego pradziadka Stefana Olszowskiego ze Smólska. Zainteresowanych ostrzegam, że jest ono dość bałamutne i należy je przegladać wraz z wywodem z Tek Dworzaczka. Jeżeli jest róznica, to rację miał Dworzaczek. W ostatnich pokoleniach jest zapewne lepiej, bo autor znał wpisane tam osoby. Przymierzam sie ostrożnie do napisania szkicu genealogicznego Olszowskich ale widzę, że nie jestem sam w tym trudzie...

Pozdrawiam

Tomasz Sławiński
t.slawinski@onet.eu

Witam serdecznie
Może "wespół w zespół" coś uda się ulepić ;)
Wspomniana Genealogia autorstwa Czesława Olszowskiego istotnie jest kompilacją z herbarzy i co jakiś czas "wyłażą" spore błędy i przekłamania. W wolnych chwilach uzupełniam ten wywód potomków o informacje z Geneteki - całkiem sporo małżeństw i urodzin XIX wiecznych Olszowskich. A gdyby tak na chwil kilka zapomnieć o najstarszych pokoleniach i spróbować połączyć informacje pewne - ot np. te o współczesnych pokoleniach - począwszy powiedzmy od początku XIX wieku? ;)

z ukłonami,

Tomasz M.Dąbrowski
tomaszi@poczta.fm

10 sie 2011, 09:50

Bardzo chętnie podejme współpracę przy Olszowskich. Prosze o kontakt mailowy t.slawinski@onet.eu

Pozdrawiam :shock: TS

20 wrz 2011, 18:47

Wg inwentarza kościoła w Bieczu z 1782 w kościele tym znajdowała się tzw. kaplica Olszowska (wg "Sprawozdania Komisji do Badań Historii Sztuki w Polsce" z 1903). Nie wiem, jak jest obecnie i nie wiem, czy ma związek z rodziną Olszowskich, ale tę informację tu podaję.
RKK

22 lis 2012, 11:30

Tak sobie myślę, że kogoś z Was ten temat na pewno zainteresuje ;)

"Szanowni Państwo,
Zapraszam wszystkich zainteresowanych na odczyt o genealogii i historii rodziny Olszowskich herbu Wilczekosy do Sali Lelewelowskiej (II piętro) Instytutu Historii PAN na rynku Starego Miasta 29/31 w Warszawie, w piątek 23 listopada 2012 o godzinie 17. Wstęp wolny.
Przedstawię aktualny stan badań.
Pozdrawiam,
Tomasz Sławiński"

17 paź 2013, 18:03

Osobiście "marzę" o dobrej genealogii Olszowskich herbu Prus II za okres XVI-XVIII wiek.
Bez wyklarowania spójnej historii tego rodu przekaz rodzinny o szlachectwie konkretnych osób pozostaje legendą (wniosek rzecz jasna dotyczy mojej kwerendy, choć może nie tylko).

Czy mogłabym prosić o skrót aktualności z prac odnośnie powyższego tematu dla tych, co w terenie?..
Pozdrawiam, Teresa Z.

17 paź 2013, 19:54

Teresa Z. napisał(a):Osobiście "marzę" o dobrej genealogii Olszowskich herbu Prus II za okres XVI-XVIII wiek.
Bez wyklarowania spójnej historii tego rodu przekaz rodzinny o szlachectwie konkretnych osób pozostaje legendą (wniosek rzecz jasna dotyczy mojej kwerendy, choć może nie tylko).

Czy mogłabym prosić o skrót aktualności z prac odnośnie powyższego tematu dla tych, co w terenie?..
Pozdrawiam, Teresa Z.

Wydaje się, że najpełniejszy obraz genealogi Olszowskich h.Prus ma w tej chwili dr.Tomasz Sławiński (obecny również na tym forum) - autor między innymi świetnej monografii rodziny Kretkowskich - a przygotowujący się do publikacji pracy właśnie o Olszowskich, którą chętnie by sobie sprawił na Mikołaja ;)

z ukłonami,
Tomasz M.Dąbrowski
Odpowiedz